ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο αμφισβήτησης των τιμών εκκίνησης στους πλειστηριασμούς ακινήτων που πραγματοποιούν οι τράπεζες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, το ποσοστό αμφισβήτησης ξεπερνά το 30%.
Πρόκειται για τη γνωστή πρακτική των στρατηγικών κακοπληρωτών να προσφεύγουν λίγο πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου τους στα δικαστήρια, αμφισβητώντας την τιμή προσφοράς του ακινήτου που έχει ορίσει η τράπεζα και ζητώντας το τίμημα να αυξηθεί.
Το αίτημα προς το δικαστήριο συνεπικουρεί η μαρτυρία τρίτου προσώπου, συνήθως συγγενούς, που πιστοποιεί ότι η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού που προτείνει η τράπεζα είναι χαμηλή, αξιώνοντας την αύξησή της.
Σε αρκετές περιπτώσεις το αίτημα για αύξηση της τιμής φθάνει το 50% ή ακόμα και το 100%, οδηγεί δηλαδή στο διπλασιασμό της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού. Αποτέλεσμα είναι φυσικά η αποτυχία του πλειστηριασμού, αφού οι τιμές στις οποίες βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα είναι εκτός πραγματικότητας και έτσι η διαδικασία καταλήγει άγονη.
Η πρακτική αυτή αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς και παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες προσπάθησαν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, να βάλουν φραγμούς στο φαινόμενο αυτό, η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Οι τράπεζες είχαν ζητήσει να υπάρχει τεκμηρίωση στην αμφισβήτηση της τιμής εκκίνησης που εκείνες ορίζουν, μέσω σχετικής πιστοποίησης από ανεξάρτητο εκτιμητή και πάντως όχι με απλή δήλωση συγγενικού προσώπου που «μαρτυρούσε» ότι η τιμή είναι χαμηλή.
Το αίτημα παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, δίνοντας αέρα στα πανιά των στρατηγικών κακοπληρωτών που σύμφωνα με τις τράπεζες έχουν αποθρασυνθεί, επιτυγχάνοντας τη ματαίωση μεγάλου αριθμού πλειστηριασμών. Η τακτική μάλιστα αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς των τραπεζών για τους πλειστηριασμούς το 2019, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 15.000, αλλά είναι αβέβαιο πόσοι από αυτούς θα υλοποιηθούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ. Θεόδωρος Μητράκος στο 14ο Red Business Forum, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction το 2018 πραγματοποιήθηκαν 14.900 πλειστηριασμοί συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ.
Από αυτούς γόνιμοι ήταν το ένα τρίτο περίπου, και συγκεκριμένα 4.770 πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων οι μισοί αφορούσαν κατοικίες και οι άλλοι μισοί επαγγελματικά ακίνητα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η αξία των ακινήτων που άλλαξαν χέρια μέσω πλειστηριασμών το 2018 ήταν 1 δισ. ευρώ περίπου και οι τράπεζες πλειοδότησαν για το 85% αυτών των πλειστηριασμών, αποκτώντας περί τα 4.050 ακίνητα.
Εκτός των ακινήτων που απέκτησαν μέσω πλειστηριασμών, στους ισολογισμούς των τραπεζών έχουν περιέλθει και ακίνητα από κατασχέσεις. Η καθαρή λογιστική αξία αυτών των ακινήτων ανήλθε στο τέλος του 2018 σε περίπου 1 δισ. ευρώ για τα επαγγελματικά ακίνητα και 570 εκατ. ευρώ για τις κατοικίες.
Τέλος οι τράπεζες διακρατούν στον ισολογισμό τους και επενδυτικά ακίνητα αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους περί τα 4,5 έως και 5 δισ. ευρώ περίπου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αφοί Μαρινόπουλοι: Χρωστάνε στις τράπεζες και τους “βγάζουν” σε πλειστηριασμό ένα υπέροχο σπίτι στην Κηφισιά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ξεκλειδώνουν» τις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων οι ελληνικές τράπεζες
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλο το παρασκήνιο για την ΤΕΝΕΡΓΑ και γιατί η Goldman Sachs είναι για την Γ’ Εθνική
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λαβρόφ: Συζήτησε με τον Ελβετό ομόλογό του για τον πόλεμο στην Ουκρανία
- ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα 74 θέσεων κατηγορίας ΤΕ της προκήρυξης 6Κ/2024
- Πούτιν: Όχι σε νέα συμφωνία για ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ – Όρμπαν και Φίτσο ζητούν παράταση
- Κεφαλογιάννης: Υπέγραψε την κατασκευή κτιριακών συγκροτημάτων