Μαζική επίθεση έχουν εξαπολύσει κυρίως σε γιατρούς οι σπείρες των e- απατεώνων καθώς όπως φαίνεται έχουν στα χέρια τους data base με ονόματα πολλών εκατοντάδων επαγγελματιών της ιατρικής επιστήμης.

Στόχος τους είναι ένας και μοναδικός να «τσιμπήσουν» τους κωδικούς τους και στη συνέχεια να αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Το κόλπο που έχουν σκαρφιστεί αυτή τη φορά είναι απλό.

Τηλεφωνούν στα ιδιωτικά ιατρεία και κλείνουν ραντεβού για τη μητέρα τους και κυρίως για τη γιαγιά τους και ενημερώνουν πως «είναι μεγάλη και για αυτό δεν κρατάει χρήματα, θα σας πληρώσουμε μέσω κατάθεσης στον λογαριασμό σας. Εάν της δώσουμε λεφτά μπορεί να τα χάσει».

Και αφού το μεγάλης ηλικίας μέλος της …σπείρας πάει στο ραντεβού, ο γιατρός δέχεται τηλέφωνο από τον υποτιθέμενο γιο ή εγγονό για να πληρώσει.

Δίνει τον αριθμό λογαριασμού και ο απατεώνας ζητά και τον κωδικό μίας χρήσης (ΟΤΡ)–που φτάνει αυτόματα στο κινητό του θύματος από την τράπεζα- για να ολοκληρωθεί η μεταφορά.

Όσοι έδωσαν αυτόν τον κωδικό διαπίστωσαν πως τα χρήματα που είχαν στον λογαριασμό τους έκαναν φτερά.

Όπως συνέβη με γιατρίνα στο κέντρο της Αθήνας που είδε πως αντί να πληρωθεί για τις ιατρικές υπηρεσίες της έλειπαν από τον λογαριασμό της 30.000 ευρώ.

Η γυναίκα απευθύνθηκε στην τράπεζα όμως δεν μπορεί να αποζημιωθεί καθώς με τη συναίνεση της έδωσε τον κωδικό  επιβεβαίωσης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα οι e απατεώνες της ζήτησαν λίγες ώρες πριν πάει η γιαγιά στο ραντεβού, τον τραπεζικό λογαριασμό.

Για να της βάλουν τα λεφτά …προκαταβολικά στον τραπεζικό της λογαριασμό!!!

Και δεν είναι η μοναδική. Τους τελευταίους μήνες η σπείρες των eαπατεώνων έχουν χτυπήσει πολλούς γιατρούς με την μέθοδο της γιαγιάς.

Οι τραπεζίτες πιστεύουν ότι έχουν στην κατοχή τους database με εκατοντάδες η ακόμα και χιλιάδες ονόματα.

Η περίπτωση της e-αγγελίας

Πιο τυχερή στάθηκε μία νεαρή,  η οποία έβαλε αγγελία στο διαδίκτυο για να πουλήσει το ακριβό ποδήλατο της.

Βρέθηκε αγοραστής, συμφωνήθηκε η τιμή και η πληρωμή θα γινόταν διαδικτυακά.

Όμως μόλις της ζήτησαν να δώσει τον κωδικό επιβεβαίωσης, ότι δηλαδή έγινε η μεταφορά, η γυναίκα υποψιάστηκε και απευθύνθηκε στην τράπεζα της, δεν έδωσε τον κωδικό και γλίτωσε τον «φορτωμένο» με αρκετές χιλιάδες ευρώ λογαριασμό της.

Οι e- απατεώνες διαρκώς εξελίσσουν τους τρόπους που χτυπάνε και πάντα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τις διωκτικές αρχές, εκμεταλλευόμενοι «τρύπες» στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πληρωμών καθώς το cyber έγκλημα έχει επεκταθεί σε όλο τον κύκλο των συναλλαγών.

Γιατροί και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο των επιτηδείων και εκατομμύρια ευρώ έχουν αλλάξει χέρια, με τη συναίνεση των θυμάτων, καθώς έκαναν το λάθος να δώσουν τους κωδικούς μίας χρήσης.

Πλέον το μήνυμα (με e mail ή  sms) ότι η κάρτα σας έχει μπλοκαριστεί μοιάζει ξεπερασμένο.

Οι σπείρες «κτυπάνε» με κάθε τρόπο, κλείνουν  ιατρικά ραντεβού, κρατήσεις σε ξενοδοχεία, αγορές αυτοκινήτων, κάθε είδους αγορές στο διαδίκτυο, επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματα δήθεν ως τεχνικοί για να αναβαθμίσουν το λογισμικό του υπολογιστή τους, προτείνουν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, στέλνουν μηνύματα ακόμα και για την  πληρωμή λογαριασμών όπως πχ της ΔΕΗ.

Τόσο οι τράπεζες, όσο και η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος τονίζουν διαρκώς πως ο τρόπος προστασίας είναι ένας και μοναδικός:

Δεν αποκαλύπτουμε ποτέ σε  τρίτους  μέσω τηλεφώνου, email, στο Internet, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ, εμπιστευτικά στοιχεία όπως το όνομα χρήστη (username), τον κωδικό πρόσβασης (password), τα στοιχεία της κάρτας (αριθμό, κωδικό επαλήθευσης CVV και PIN), τον κωδικό μίας χρήσης OTP (One Time Password) ή άλλους αριθμητικούς κωδικούς.

Και φυσικά επικοινωνούμε αμέσως με την τράπεζα που συνεργαζόμαστε ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει υπόνοια ότι έχουν διαρρεύσει οι κωδικοί ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης

Οι Έλληνες των διεθνών επενδυτικών τραπεζών που χτίζουν θέσεις στην Ελλάδα