Οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οι εγχώριοι αναλυτές παραμένουν «αγοραστές» στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι ένα βήμα πριν την εκκίνηση τους.

Η αγορά δεν φαίνεται να φοβάται το «stock overhang», δηλαδή την πώληση των μετοχών του ΤΧΣ, και έχει προσφέρει υψηλές αποδόσεις το 2022 στους μετόχους των τραπεζών με +27% για την ΕΤΕ και 11% για την Πειραιώς, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε θετικό πρόσημο 4% για το 12μηνο που ολοκληρώθηκε στις 31/12/2023.

1

Καθώς το αρμόδιο υπουργείο έχει δώσει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, στη βάση της στρατηγικής αποεπένδυσης σύμφωνα με την έκθεση της συμβούλου Rothschild από τις αρχές του νέου έτους, ίσως έχει σημασία να εξετάσουμε το πόσο αποτιμούν οι αναλυτές τις συμμετοχές βάσει των δίκαιων τιμών στόχων που προτείνουν.

Με τη συμμετοχή του ΤΧΣ να ανέρχεται στην Εθνική Τράπεζα στο 40,39% και στην Τράπεζας Πειραιώς σε 27%, η τρέχουσα αξία των συμμετοχών του ΤΧΣ εκτιμάται σε 1.377,3 εκατ. ευρώ για την πρώτη και 486 εκατ. ευρώ για την έτερη τράπεζα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών, η μέση τιμή στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι στα 2,14 ευρώ από 14 διαφορετικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Refinitiv με περιθώριο ανόδου που προσεγγίζει το 50%.

Αυτό σημαίνει ότι με τιμή στόχο τα 2,14 ευρώ, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να αξίζει 725 εκατ. ευρώ ή 242 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσο «γράφει» το ταμπλό του ΧΑ.

Από τις πρόσφατες εκτιμήσεις των αναλυτών ξεχωρίζουν, ωστόσο, οι παρακάτω εκτιμήσεις:

  • Η σύσταση αγοράς με τιμή στόχο στα 3,30 ευρώ (από 2,75 ευρώ πριν) από την HSBC με περιθώριο ανόδου 130% από τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης, με την Πειραιώς να προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου/απόδοσης στις ελληνικές τράπεζες λόγω της αποτίμησής της.
  • Η σύσταση overweight και τιμή στόχο στα 2,35 ευρώ από τη JP Morgan, καθώς η τράπεζα είναι εφοδιασμένη με τα κεφάλαια που χρειάζεται πλέον και μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της και προχωρά διαρθρωτικές βελτιώσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας ROTE προς ένα φιλόδοξο επίπεδο με πάνω από 12% έως το 2025 (10% έως το 2024).
  • Η σύσταση αγοράς της Axia Ventures με τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς σε 2,5 ευρώ από 2,2 ευρώ πριν, καθώς η τράπεζα συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά την αγορά όσον αφορά την κερδοφορία, την επέκταση των δανείων και τη δημιουργία κεφαλαίων.
  • Η Optima Bank συστήνει αγορά με τιμή στόχο τα 2,80 ευρώ (από 2,01 ευρώ πριν) ή σχεδόν 100% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι και πάλι θετικό, μετά από μια πολύ δύσκολη δεκαετία.

Εννιά Ξένοι οίκοι

Όπως πληροφορείται το mononews στην μετοχή της Πειραιώς τοποθετούνται 9 κορυφαίοι ξένοι διαχειριστές με βαθιά γνώση των τραπεζικών μετοχών.

Πρώτος και μεγαλύτερος το BlackRock Fund Advisors με υπό διαχείριση 10 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πηγές αυτή την στιγμή το BlackRock έχει μόνο 6,69 εκ. μετοχές της τράπεζας Πειραιώς.

Δεύτερος ξένος κολοσσός που χτίζει θέση είναι η State Street με έδρα την Βοστώνη και με υπό διαχείριση 4,14 τρισ. δολάρια.

Τρίτος κολοσσός είναι πάλι Αμερικάνος και είναι η Eaton Vance την οποία πρόσφατα εξαγόρασε η Morgan Stanley και το ενοποιημένο σχήμα έχει 1.6 τρισ. δολάρια υπό διαχείριση.

Τέταρτος ξένος διαχειριστής είναι η SEI Investments Management Corp με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και με υπό διαχείριση 1 τρισ. δολάρια.

Πέμπτος κορυφαίος διαχειριστής που τοποθετείται στην μετοχή της Πειραιώς είναι η Strategic Advisers LLC με έδρα την Βοστώνη και με υπό διαχείριση 737,3 δισ. δολάρια.

Ο συγκεκριμένος διαχειριστής έχει αυτή την στιγμή και αυτός περίπου τα ίδια χαρτιά που έχει και η BlackRock. Συγκεκριμένα έχει 6,66 εκ. μετοχές.

Έκτος διαχειριστής που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να χτίζει θέση στην Πειραιώς είναι η ελβετική Pictet Asset Management (Europe SA).

Το γκρουπ Pictet με έδρα την Γενεύη έχει υπό διαχείριση 698 δισ. ελβετικά φράγκα.

Έβδομος κορυφαίος ξένος διαχειριστής είναι το DFA με έδρα το Ωστιν του Τέξας και με υπό διαχείριση 540 δισ. δολάρια.

Όγδοος ξένος είναι το Fiera Capital (Europe) LTD.

Ο συγκεκριμένος διαχειριστής έχει την έδρα του στον Καναδά και έχει υπό διαχείριση 158,3 δισ. δολάρια.

Τέλος, πολύ πρόσφατα ξεκίνησε να χτίζει θέση και στην μετοχή της Πειραιώς και το Artemis Investment Management LLP με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και με υπό διαχείριση 29.3 δισ. ευρώ.

Αυτοί οι 9 ξένοι κολοσσοί που ξεκίνησαν πολύ πρόσφατα να χτίζουν θέση στην μετοχή της Πειραιώς είναι κορυφαίοι διαχειριστές και γνωστοί «Value Investors».

Μόλις ολοκληρώσουν την θέση τους κάθονται μίνιμουμ για 5 χρόνια στην εκάστοτε μετοχή που θεωρούν ότι είναι βαθιά υποτιμημένη.

Διαβάστε επίσης

ΥΠΟΙΚ: Πράσινο φως για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Αγώνας δρόμου για Εθνική και Πειραιώς για την έξοδο από το ΤΧΣ

Εκτός συνόρων βγαίνουν οι ελληνικές τράπεζες – Η Eurobank ανοίγει τον δρόμο