Εμπλουτίζεται με «νέο αίμα» το μετοχολόγιο των συστημικών τραπεζών της χώρας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία πιστοποιούν ότι μέσα στο τρίμηνο της πανδημίας η μετοχική τους βάση ενισχύθηκε με… 10.447 νέους μετόχους.

Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου οι μέτοχοι της Alpha Bank, της Εθνικής, της Eurobank και της Πειραιώς ήταν αθροιστικά 292.945. Τελειώνοντας ο Μάιος, οι χρηματιστηριακοί «κωδικοί» με τραπεζικές μετοχές έφτασαν τους 303.392.

Επί της ουσίας, η πραγματική μετοχική βάση των τραπεζών είναι μικρότερη, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι από τον συνολικό αριθμό των «κωδικών» θεωρείται επικαλυπτόμενο. Με την έννοια ότι πολλοί από αυτούς, κατέχουν μετοχικές θέσεις σε παραπάνω από μία τράπεζα και ώς τούτου μετράνε περισσότερες φορές στον υπολογισμό του γενικού συνόλου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το βέβαιο είναι πως αρκετοί νέοι επενδυτές τοποθετήθηκαν σε τραπεζικές μετοχές, οι τιμές των οποίων κατέγραψαν μεγάλη πτώση εν μέσω της πανδημίας. Κατά κύριο λόγο οι Έλληνες ιδιώτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αγορές, ενώ στο ευρύτερο πεδίο των ανακατατάξεων περιλαμβάνονται και οι ξένοι επενδυτές. Ορισμένοι από τους οποίους μείωσαν την παρουσία τους στις τράπεζες, ενώ άλλοι φρόντισαν να την ενισχύσουν.

Λίγο πολύ οι τάσεις αυτές της ανανέωσης του μετοχολογίου στις τράπεζες συνεχίζονται και τον Ιούνιο. Το χαρακτηριστικότερο δείγμα γραφής είναι σαφώς εκείνο του ελληνικής καταγωγής πολυεκατομμυριούχου Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος προ ημερών κοινοποίησε ότι ξεπέρασε το 5% στην τράπεζα Πειραιώς. Φτάνοντας πλέον στο 5,123% της ελληνικής τράπεζας. Είναι προφανές ότι το υπεράνω του 5% ποσοστό, δηλαδή το 0,123%, αποκτήθηκε εντός του Ιουνίου και συγκεκριμένα στις 11 του μηνός, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση. Την ημέρα εκείνη το «χαρτί» της Πειραιώς είχε κλείσει με απώλειες 5,26% ( στο 1,44 ευρώ) και με το συναλλακτικό όγκο να διαμορφώνεται στα 1.821.934 «κομμάτια». Εξ αυτών, το 29,5%, που μεταφράζεται σε 537.853 μετοχές, κατέληξε στο χαρτοφυλάκιο Μυστακίδη και «γέννησε» την υποχρέωση γνωστοποίησης της μετοχικής μεταβολής.

Διαχειριστής ξένου fund, ο οποίος έχει μακρά παρουσία στην ελληνική αγορά, θεωρεί λογική και ως ένα βαθμό αναμενόμενη την εναλλαγή ορισμένων θέσεων στις τραπεζικές μετοχές. Για τις οποίες και επισημαίνει: «Κατά καιρούς και διάφορους λόγους, ένα τμήμα του μετοχολογίου των τραπεζών θυμίζει…μουσικές καρέκλες. Όπου οι θέσεις εκείνων που αποχωρούν, αναπληρώνονται από άλλους. Ειδικά μάλιστα σε κομβικά σημεία της αγοράς, όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση, τέτοιου είδους κινήσεις είναι πιο πυκνές».

Κατά τα φαινόμενα και τουλάχιστον μέχρι τώρα, το «νέο αίμα» που μπαίνει στις τράπεζες μπορεί να είναι με αριθμητικούς όρους πολυπληθές, αλλά σε ό,τι αφορά την ανακατανομή των ποσοστών συμμετοχής, η επίδραση είναι συγκριτικά μικρή.

Η αναλυτική εικόνα στις 4 τράπεζες

Στην περίπτωση της Alpha Bank, ο συνολικός αριθμός των μετόχων από τους 112.342 που ήταν στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, διαμορφώνεται πλέον στους 116.473. Οι 4.131 νέοι «κωδικοί» που απέκτησαν μετοχές της τράπεζας έχουν διευρύνει την μετοχική της βάση κατά 3,68%. Βέβαια το… 96,5% των υφιστάμενων μετόχων ( 112.397 «κωδικοί» στους οποίους υπάρχουν από μία έως 10.000 μετοχές) ελέγχει αθροιστικά μόλις το 3,3% της τράπεζας.

Από την αρχή της εφετινής χρονιάς έως τα χαμηλά του περασμένου Μαΐου η μετοχή της Αlpha Bank υποχώρησε κατά 74,1% καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από όλες τις συστημικές τράπεζες. Στοιχείο που φαίνεται να ενεργοποίησε το αγοραστικό ενδιαφέρον από πλευράς νέων «παικτών». Με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί κατά 45% από τα χαμηλά της.

Αύξηση κατά 2.050 «κωδικούς» (1,9% περίπου) έχει το μετοχολόγιο της Εθνικής τράπεζας. Στην οποία ο αριθμός των μετόχων από τους 109.265 έφτασε στους 111.315, στο τρίμηνο Φεβρουαρίου-Μαΐου. Στην πτωτική φάση της αγοράς και εν μέσω της όξυνσης της πανδημίας, η μετοχή της Εθνικής είχε απώλειες 71,8%, αλλά πλέον από τα χαμηλά της έχει κάνει ένα ισχυρό ανοδικό ριμπάουντ, κερδίζοντας 66,6%.

Στη Eurobank o αριθμός των μετόχων, από τους 44.696 προ τριμήνου, έχει ανέβει πλέον στους 47.433. Οι 2.738 νέοι μέτοχοι έχουν αυξήσει τη μετοχική βάση κατά 6,1%. Ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Από την αρχή του 2020 και μέχρι τα χαμηλά που αντίκρισε τον περασμένο Μάιο η μετοχή κατέγραψε πτώση 69,2%. Έκτοτε όμως έχει αντιδράσει ανοδικά, έχοντας ενισχυθεί κατά 53,4%.

Στο μετοχολόγιο της τράπεζας Πειραιώς έχουν προστεθεί 1.528 νέοι μέτοχοι, καθώς μέσα στο τρίμηνο της πανδημίας ο αριθμός τους ανέβηκε από τους 26.543 στους 28.171. Η ποσοστιαία αύξηση των «κωδικών» είναι της τάξεως του 5,8% και συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη στις τράπεζες. Η μετοχή της Πειραιώς είχε τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες (68,2%) από τις συστημικές τράπεζες στην καθοδική τροχιά της αγοράς. Και μέχρι τώρα είναι εκείνη της ανοδικής αντίδρασης, έχοντας κερδίσει 80,2% από τα χαμηλά της.

Αν κάτι μένει από όλα αυτά είναι ότι το «νέο αίμα» που μπαίνει στις τράπεζες πιστεύει στη συνέχεια της χρηματιστηριακής τους ανάταξης. Για τις τραπεζικές μετοχές βεβαίως, ο δρόμος της αναπλήρωσης των απωλειών από την αρχή του έτους είναι ακόμη μακρύς. Όπως είναι ευνόητο, από τη στιγμή που ένα «χαρτί» χάνει για παράδειγμα 70%, σημαίνει ότι από το 100 η τιμή του πέφτει στο 30. Και για να επανέλθει στο 100 πρέπει να ανέβει όχι 70%, αλλά 233,3%…