ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τον τρίτο πυροβολισμό της στον πληθωρισμό σήμερα το μεσημέρι η Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει αυξήσει συνολικά το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 2%, από τον Ιούλιο, με ότι αυτό σημαίνει για τους Έλληνες δανειολήπτες και καταθέτες.
Διότι και οι δύο κατηγορίες είναι «χαμένες». Οι μεν δανειολήπτες καθώς θα δουν ξανά μέσα σε τέσσερις μήνες τα επιτόκια των δανείων τους να αυξάνονται. Αύξηση του επιτοκίου κατά 2% για στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια 20 ετών, φέρνει πρόσθετο κόστος για την εξυπηρέτηση του πάνω από 100 ευρώ το μήνα. Οι καταθέτες τώρα δεν «βλέπουν» φως στις αποδόσεις των αποταμιεύσεων τους με το μέσο επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,11%, τρεις φορές χαμηλότερο με το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι στο 0,35%.
Και ενώ αναμένεται νέα άνοδος των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, όπως και τον Φεβρουάριο του 2023, η ζήτηση για τα δάνεια λιανικής έχει καθίσει, ενώ αντίθετα οι επιχειρηματικές χορηγήσεις και ειδικά τα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που καταγράφουν την εξέλιξη των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων στις τράπεζες της ευρωζώνης δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν από τα χαμηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, υψηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια κι από τα υψηλότερα στα καταναλωτικά δάνεια.
Συγκεκριμένα το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνεται στο 0,11%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 0,35%, με τις τράπεζες της Ολλανδίας να προσφέρουν επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας κατά μέσο όρο στο 1,53%.
Στα στεγαστικά δάνεια το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο 3,14%, όταν στην ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 2,2%, ενώ στην καταναλωτική πίστη το επιτόκιο ξεπερνά το 10%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 5,9%.
Βέβαια οι τραπεζίτες σημειώνουν πως το όφελος από τις συγκρατημένες κινήσεις σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων μετακυλίεται στους δανειολήπτες καθώς διατηρούν χαμηλά τα spread στις χορηγήσεις.
Πάντως προς το παρόν τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου μένουν στα αζήτητα, αφού είναι πλέον ασύμφορα λόγω κόστους, ενώ γύρω στο 4,5% διαμορφώνεται το κυμαινόμενο επιτόκιο στέγης.
Για παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20 ετών με επιτόκιο 3% είχε μηνιαία δόση 560 ευρώ, με το επιτόκιο στο 4% η δόση αυξάνεται στα 612 ευρώ και με επιτόκιο 5% στα 667 ευρώ με ότι σημαίνει αυτό για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς…. Ενώ ανάλογη πίεση δέχονται και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.
Σύμφωνα με τους Ελληνες τραπεζίτες το επιτόκιο του ευρώ δεν θα ξεπεράσει το 3,5%, ωστόσο αυτή είναι μία πρόβλεψη και όχι δέσμευση της ΕΚΤ.
Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης Κριστίν Λαγκάρντ με την αύξηση των επιτοκίων έχει στόχο να μειώσει τον πληθωρισμό.
Όμως μέχρι στιγμής οι πυροβολισμοί ήταν μάλλον «άσφαιροι» αφού ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και ενώ είχαν αυξηθεί τα επιτόκια, σκαρφάλωσε και αυτός στο 9,1% και 9,9% αντίστοιχα.
Διαβάστε επίσης
Μετά τους πλειστηριασμούς στον αέρα και ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων
ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές να ακούσουν από την Κριστίν Λαγκάρντ