Φανταστείτε έναν κόσμο όπου θα μπορούσατε να εμπιστευτείτε όλες σας τις οικονομίες σε μια ομάδα αγνώστων που γνωρίζετε μόνο μέσω WhatsApp. Κι όμως, κάποιοι εύποροι Κινέζοι, είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν ακριβώς αυτό για να βγάλουν μέρος της περιουσίας τους από τη χώρα.

Παράδειγμα αποτελεί η 32χρονη Phoebe, η οποία πρόσφατα μετακίνησε σχεδόν ένα εκατομμύριο γιουάν (137.000 δολάρια).

Προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτή τη συναλλαγή, έπρεπε πρώτα να μεταφέρει τα χρήματά της στον λογαριασμό ενός τοπικού διαμεσολαβητή.

Στη συνέχεια, η Phoebe, η οποία ζήτησε να δημοσιοποιηθεί μόνο το μικρό της όνομα, λόγω ιδιωτικότητας και νομικών ανησυχιών, έπρεπε να οπλιστεί με μεγάλη υπομονή.

Λίγες ώρες αργότερα, οι συναλλαγές άρχισαν να έρχονται η μία μετά την άλλη σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό που διατηρεί η ίδια στο Χονγκ Κονγκ.

Την ώρα που οι πολίτες έχουν σταματήσει να απολαμβάνουν πολλές από τις πολιτικές ελευθερίες που απολάμβαναν, η πόλη εξακολουθεί να κατέχει μια μοναδική θέση στο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα της Κίνας, ως η μόνη περιοχή με απεριόριστη πρόσβαση στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές.

Μόλις υπάρξουν τα μετρητά, μπορούν να πάνε οπουδήποτε.

Τα κεφάλαια που εμφανίστηκαν στον λογαριασμό της Phoebe προέρχονταν από 10 άτομα συνολικά, ένα από τα οποία κατέθεσε το ισοδύναμο των 1.300 δολαρίων σε χαρτονομίσματα μέσω ΑΤΜ.

Ανεξέλεγκτο το “Hawala” – Το παν η εμπιστοσύνη

Η συναλλαγή κινήθηκε μέσω ενός άτυπου, ανεξέλεγκτου συστήματος γνωστό σε όλο τον κόσμο ως hawala.

Σημειώνεται ότι αυτό το ιδιόμορφο οικονομικό σύστημα χρησιμοποιείται όταν κάποιοι επιθυμούν να αποφύγουν τα τραπεζικά ιδρύματα και άρα να μην αφήνουν πίσω τους κανένα οικονομικό «αποτύπωμα» που θα τους πρόδιδε.

Εφαρμόζεται μάλιστα ευρέως και από κυκλώματα διακινητών παράτυπων μεταναστών.

 

 

 

Στη μία πλευρά των διοικητικών συνόρων μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και του Χονγκ Κονγκ, η Phoebe παρέδωσε τα χρήματά της σε μέλη του δικτύου μεσολαβητών.

Από την άλλη πλευρά, η συναλλαγή ολοκληρώθηκε, όταν οι ενδιαφερόμενοι έστειλαν τα εμβάσματα στον λογαριασμό της.

Η όλη επιχείρηση εξαρτιόταν στην εμπιστοσύνη.

Από τη στιγμή που τα διεθνή σύνορα άνοιξαν ξανά μετά την πανδημία, σύμβουλοι των πλουσίων αναφέρουν αύξηση της ζήτησης για «backup» επιλογές στο εξωτερικό.

Τα αυστηρά μέτρα σε «ανεπιθύμητες» βιομηχανίες, η αβεβαιότητα σε σχέση με τις γεωπολιτικές εντάσεις και η ιδέα του Σι Τζινπίνγκ για «κοινή ευημερία» και κοινωνικοποίηση του πλούτου, έχουν τρομάξει τους πλούσιους, ακόμη και τη μεσαία τάξη.

Ας όψεται η… οικονομία

Επιπλέον, η εγχώρια οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο.

Οι εξαγωγές μειώνονται, οι τιμές των κατοικιών πέφτουν και περισσότεροι από 1 στους 5 νέους είναι άνεργοι.

Πολλές πλούσιες οικογένειες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να έχουν χρήματα εκτός της χώρας, είτε για να διαφοροποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία είτε για να ανοίξουν το δρόμο για πιθανή μελλοντική μετανάστευση.

Τα παραδοσιακά «καταφύγια» εξακολουθούν να διατηρούν τη γοητεία τους με τη Σιγκαπούρη να αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ένας αγαπημένος προορισμός.

Στη πόλη-κράτος με τους χαμηλούς φόρους, όπου τα μανδαρινικά είναι μια από τις επίσημες γλώσσες, το αποτύπωμα των κινεζικών μετρητών βρίσκεται παντού.

Τα τραπέζια στα νυχτερινά κέντρα αγγίζουν έως και 70.000 δολάρια το βράδυ κατά τη διάρκεια του Grand Prix της Formula 1 της Σιγκαπούρης.

Τα μοντέρνα wine bar για Κινέζους δισεκατομμυριούχους είναι σε αφθονία, ενώ σημειώθηκε «έκρηξη» στον αριθμό των οικογενειακών γραφείων που διαχειρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία των πλουσίων.

Limited acess

Ωστόσο, οι ευκαιρίες για νόμιμη μετακίνηση μετρητών από την Κίνα είναι σοβαρά περιορισμένες, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να μετακινήσουν μόνο 50.000 δολάρια ετησίως στο εξωτερικό.

Έχουν επίσης μια εφάπαξ ευκαιρία να μετακινήσουν τα χρήματά τους όταν μεταναστεύουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν «ανθίσει» τα «υπόγεια δίκτυα», προκειμένου να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Δεν υπάρχει αξιόπιστη εκτίμηση για το πόσο μεγάλη είναι η βιομηχανία, ωστόσο, οι έρευνες που αποκαλύπτουν οι αρχές, υποδηλώνουν μία τεράστια βιομηχανία.

Μια έρευνα στη δυτική επαρχία Gansu της Κίνας, αποκάλυψε μια επιχείρηση με περιουσιακά στοιχεία 75,6 δισεκατομμυρίων γιουάν, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης το 2021, επικαλούμενα την Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος της Κίνας.

Τα χρήματα διανεμήθηκαν σε ένα δίκτυο πέντε οργανισμών που χρησιμοποιούσαν περισσότερους από 8.000 τραπεζικούς λογαριασμούς σε περισσότερες από 20 επαρχίες.

Τα δίκτυα είναι πραγματικά παγκόσμια σε εμβέλεια, και λειτουργούν όχι μόνο στο Χονγκ Κονγκ αλλά οπουδήποτε υπάρχει σημαντικός αριθμός κινεζικής διασποράς.

Την ίδια στιγμή, είναι πολύ πιθανό οι «υπόγειες τράπεζες» να έχουν έτοιμα κεφάλαια σε βασικές τοποθεσίες, ώστε οι παραλήπτες να μπορούν να λάβουν τα μετρητά τους γρήγορα και στο τοπικό νόμισμα, σύμφωνα με μια αξιολόγηση πληροφοριών του 2019 από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου (NCA).

«Τσουχτερά» τα πρόστιμα

Το connection με ένα από αυτά τα «καταστήματα» όμως, δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Σε άτομα που συλλαμβάνονται να χρησιμοποιούν παράνομες υπηρεσίες συναλλάγματος στην ηπειρωτική Κίνα συνήθως επιβάλλεται πρόστιμο 30% ή περισσότερο του ποσού των χρημάτων που προσπάθησαν να μεταφέρουν.

Παράλληλα, εάν το ποσό είναι σημαντικό, όσοι παρέχουν την υπηρεσία, αντιμετωπίζουν σημαντικό χρόνο φυλάκισης.

Αν και η μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης συνήθως επιβάλλεται μόνο όταν υπάρχουν πρόσθετα αδικήματα όπως η δωροδοκία, συχνά αναφέρονται ποινές που κυμαίνονται από ένα έως πέντε χρόνια.

Ταυτόχρονα, αν και οι νόμοι περί κεφαλαίου της Κίνας δεν ισχύουν σε Χονγκ Κονγκ, Ηνωμένο Βασίλειο ή Σιγκαπούρη, υπάρχει κίνδυνος οι νόμιμες τράπεζες να υποψιαστούν για την πηγή των κεφαλαίων.

Ένας εκπρόσωπος της Νομισματικής Αρχής της Σιγκαπούρης λέει ότι ενώ η πόλη-κράτος δεν εφαρμόζει τους ελέγχους κεφαλαίων άλλων δικαιοδοσιών, η ρυθμιστική αρχή απαιτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των πρακτόρων εμβασμάτων, να εντοπίζουν και να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές και συμπεριφορές.

Τα ιδρύματα υποχρεούνται επίσης να μετριάζουν τον νομικό και λειτουργικό κίνδυνο από δραστηριότητες που επηρεάζονται από τη νομοθεσία άλλων δικαιοδοσιών.

 

 

 

Οι τράπεζες της Σιγκαπούρης έχουν λόγους να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο εγρήγορσης:

Τον Αύγουστο οι αρχές συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες σε 10 άτομα κινεζικής καταγωγής για μια σειρά από εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια σε μετρητά και άλλα περιουσιακά στοιχεία δεσμεύτηκαν ή κατασχέθηκαν.

Οι καταγγελίες αφορούν προσπάθειες διακίνησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες όπως απάτες και παράνομο τζόγο και όχι εμβάσματα.

Οι συμμορίες και το μεγάλο ρίσκο

Υπάρχει όμως μια σκοτεινή πλευρά στις πράξεις αποστολής τέτοιου είδους εμβασμάτων.

Για να διευθετήσουν τελικά τις ανταλλαγές μέσω hawala, οι κινεζικές «υπόγειες τράπεζες» χρησιμοποιούν τακτικά μετρητά που δημιουργούνται από εγκληματικές ομάδες μέσω δραστηριοτήτων όπως η διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων, η οργανωμένη παράνομη μετανάστευση και η εμπορία ανθρώπων, σύμφωνα με την NCA.

Για παράδειγμα, μια συμμορία που δραστηριοποιείται τόσο στην Κίνα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πληρώσει τα χρήματα για να πληρώσει έναν αποδέκτη χαβαάλα στο Λονδίνο και στη συνέχεια να πληρωθεί ένα αντίστοιχο ποσό από τους υπόγειους τραπεζίτες στη Σαγκάη.

Οι κινεζικές αρχές έχουν εντοπίσει μεταφορά μετρητών σε βαλίτσες ή πορτμπαγκάζ αυτοκινήτων ή μέσα σε σακούλες σκουπιδιών.

Από την άλλη, οι βρετανικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι λογαριασμοί Κινέζων φοιτητών χρησιμοποιήθηκαν μερικές φορές ως «back-door» για να εισέλθουν χρήματα στο νόμιμο τραπεζικό σύστημα.

Η NCA εντόπισε περισσότερα από 100 άτομα που είχαν κάνει καταθέσεις μετρητών σε περισσότερους από 14.000 προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούσαν ή δημιουργήθηκαν κυρίως από Κινέζους φοιτητές.

Το ποσό των μετρητών που τοποθετήθηκαν σε αυτούς τους λογαριασμούς σε μια περίοδο 12 μηνών ξεπέρασε συνολικά τα 100 εκατομμύρια λίρες, με μερικά άτομα να διαχειρίζονται πάνω από 2,5 εκατομμύρια λίρες ο καθένας.

Το μεγάλο ρίσκο της «μύησης» σε αυτόν τον «σκοτεινό» κόσμο, είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο έμπιστοι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα έχουν γίνει «ενδιάμεσοι».

Αν και θα μπορούσε εκτός άλλων να τους κοστίσει τη σταδιοδρομία τους εάν συλληφθούν, οι ιδιώτες τραπεζίτες υπό την πίεση των πελατών μπορούν να εισέλθουν σε μια «γκρίζα ζώνη».

Καμία υποχώρηση

Γεγονός είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι «διαφυγής».

Μια δημοφιλής τεχνική είναι γνωστή ως «smurfing». Περιλαμβάνει τη στρατολόγηση ατόμων στην ηπειρωτική χώρα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει τις νόμιμες ποσοστώσεις εμβασμάτων των 50.000 δολαρίων.

Χρησιμοποιώντας πολλά άτομα, τα πρακτορεία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, προκειμένου να διοχετεύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά εκτός της χώρας.

Οι έρευνες υποθέσεων που αποκαλύπτονται από την κυβέρνηση δείχνουν ότι μερικές φορές αυτό μπορεί να φτάσει σε τεράστια κλίμακα.

Εντούτοις, ακόμα κι αν η μετακίνηση χρημάτων από την Κίνα γίνει πιο δύσκολη, οι ειδικοί δεν προβλέπουν καμία υποχώρηση αυτής της τακτικής.

Με βάση τις ανεξήγητες αποκλίσεις στα τουριστικά δεδομένα – που υποδηλώνουν ότι οι Κινέζοι τουρίστες αφήνουν μετρητά στο εξωτερικό όταν ταξιδεύουν – αναμένεται να βγουν εκτός χώρας 150 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σύμφωνα με εκτίμηση ανώτερου οικονομολόγου στη γαλλική επενδυτική τράπεζα Natixis.

«Στην μετά-Covid εποχή, οι Κινέζοι έχουν αυξήσει τη ζήτηση για αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό τόσο για επαγγελματικούς όσο και για προσωπικούς λόγους», λέει ο Liu Xinyu της δικηγορικής εταιρείας King & Wood Mallesons.

«Περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταφύγουν σε παράνομα «κανάλια» και θα μπορούσαμε να δούμε αύξηση των υποθέσεων που διερευνώνται από τις αρχές», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Το σίγουρο είναι ότι καθώς οι αναμνήσεις των ακραίων lockdowns καλά κρατούν, οι άνθρωποι με πλούτο στην Κίνα, αναζητούν διέξοδο και ελπίδα μέσω ενός βιώσιμου «Plan Β», παρόλο που το ρίσκο είναι μεγάλο.

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε αιγιαλούς και παραλίες για τη φετινή σεζόν – Πάνω από 1.750 οι παραβάσεις

ΑΑΔΕ: 24 επιπλέον Τελωνεία στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

Χατζηδάκης: Συνδυασμός ευρωστίας και ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών η πολιτική της κυβέρνησης

________________­_______

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες