ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο για την «αθώωση» Παπαευαγγέλου, λένε πηγές με γνώση του θέματος, καθώς σύντομα αναμένεται και το πόρισμα των Επιθεωρητών της ΤτΕ για την υπόθεση με τα POS, αλλά και γιατί το σύστημα εντοπισμού «ύποπτων συναλλαγών» συστημικής τράπεζας παρέμενε «τυφλό» και δεν εντόπισε έγκαιρα τις «ασυνήθεις και υψηλές συναλλαγές» οι οποίες γίνονταν από συγκεκριμένα μηχανάκια.
Το Νομικό Συμβούλιο –εν αναμονή και του πορίσματος της ΤτΕ- κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν τα χρήματα που έρχονται στη χώρα μέσω POS με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας μπορούν να ξαναβγούν στο εξωτερικό. Και αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει παράβαση των capital controls.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο συνεδρίασε στις 22 Φεβρουαρίου και γνωμοδότησε πως τα ποσά που ήρθαν στην Ελλάδα με χρήση πιστωτικής κάρτας μπορούν να «ξαναφύγουν» στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να συνιστά παραβίαση της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Όμως για αυτό ακριβώς το «μπες-βγες» των χρημάτων, η ελληνική Δικαιοσύνη ασχολείται με την υπόθεση από τον περασμένο Νοέμβριο και ταυτόχρονα έχει «μπλοκάρει» τους λογαριασμούς του, διότι τα χρήματα από τα POS έμπαιναν αρχικά σε λογαριασμούς των εταιριών Παπαευαγγέλου, στη συνέχεια οι Κινέζοι με εξουσιοδότηση άνοιγαν λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα και τα λεφτά «γύριζαν» πίσω σε αυτούς. Για να «ξαναφύγουν» στη συνέχεια προς λογαριασμούς εταιρειών συμφερόντων του κ. Παπαευαγγέλου, και τελικώς μέρος τους κατέληγε και σε λογαριασμό του στο εξωτερικό.
Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικές αρχές είχαν ενημερώσει από το περασμένο καλοκαίρι αρμοδίως τις ελληνικές αρχές, την ΤτΕ και τις τράπεζες, ότι δηλαδή διερευνούσαν θέματα παραβίασης των capital controls (που ίσχυαν στην Κίνα) και «ξεπλύματος» χρήματος μέσω των ελληνικών POS και ζητούσαν την συνδρομή τους.
Στο μεταξύ η απόκτηση Golden Visa μέσω πιστωτικής κάρτας συζητήθηκε και στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Νομική Βιβλιοθήκη.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απαγόρευση που επέβαλε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (με έγγραφο του 23388/24.7.2018), στη χρήση τραπεζικών καρτών για την απόκτηση ακινήτου και άδεια διαμονής, «μπλοκάροντας» ταυτόχρονα και συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την έκδοση της απόφασης. Οι ομιλητές –νομικοί και εκπρόσωποι εταιρείων real estate- ανέφεραν ότι η απόφαση αυτή στερεί έσοδα από το Δημόσιο και δίνει προς τα έξω την εντύπωση ενός ανοργάνωτου κράτους που δεν σέβεται τον ξένο επενδυτή, αλλά ανακαλύπτει τρόπους να τον ξεγελάσει…, ότι «είναι πια γνωστοί οι συγκεκριμένοι διοικούντες του ΥΠΕΜΟ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που δεν επιθυμούν τις ξένες επενδύσεις».
Οι ομιλητές του συνεδρίου ανέφεραν ακόμα ότι «η ενέργεια του Υπουργείου έδωσε την αφορμή να ξεκινήσουν διάφορες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις κατά κατασκευαστών και αλλοδαπών που έκαναν χρήση της δυνατότητας πληρωμής με τραπεζικές κάρτες (βλ. υπόθεση Παπαευαγγέλου). Οι διώξεις αυτές έχουν πέσει στο κενό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη γνωμοδοτήσει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με τις συναλλαγές με τραπεζικές κάρτες και την απόκτηση ακινήτων από αλλοδαπούς. Στο ίδιο συμπέρασμα έχουν καταλήξει και ειδικοί νομικοί (βλ. Γνωμοδότηση Φλογαϊτη-Σιούτη), ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει προσφυγές και αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ και άλλων δικαστηρίων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Βακάκης (Jumbo) «χρυσώνει» με 1,7 εκατ. ευρώ μετρητά την οικογένεια Παπαευαγγέλου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εύρημα-«βόμβα» για την υπόθεση Παπαευαγγέλου: «Τυφλά» για τουλάχιστον 45 μέρες τα «ραντάρ» της Εθνικής Τράπεζας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πυροσβεστική: Προσοχή στις απόπειρες οικονομικής εξαπάτησης επιχειρήσεων – Πώς θα τις αποφύγετε
- FinTech: Σε φάση έντονης ανάπτυξης στην Ελλάδα – Οι κύριοι παράγοντες
- Κωνσταντίνος Φουντάς: Το νέο «αφεντικό» του Cern μιλά για το σωματίδιο του Θεού, τον πυρηνικό πόλεμο, τα πανεπιστήμια
- Πώς τα ελληνικά πανεπιστήμια μπαίνουν στο ραντάρ των διεθνών φοιτητών