stress level conceptual meter indicating maximum isolated on white background
Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί σύντομα να προκαλέσουν νέα προβλήματα στην Ευρώπη, καθώς η διαδικασία των stress tests βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, υποστηρίζουν πολλοί ξένοι αναλυτές, προβλέποντας αρνητικές εκπλήξεις για τουλάχιστον μία ή δύο τράπεζες.
«Οι αγορές φοβούνται ότι οι ρυθμιστικές Αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με αρνητικές εκπλήξεις για τουλάχιστον μία ή δύο τράπεζες», υποστηρίζει ο Jonas Floriani, διευθυντής της εταιρείας επενδυτικής τραπεζικής AXIA Ventures Group σε δηλώσεις του στο CNBC.
Όπως επισημαίνεται, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σχέση με την τελευταία φορά που υποβλήθηκαν σε stress tests, το 2015. Ωστόσο, αν έστω και μία τράπεζα βρεθεί με σοβαρό πρόβλημα, αυτό θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεδομένου ότι λειτουργούν όλα στην ίδια οικονομία. Αν μία τράπεζα έχει πρόβλημα, θα επηρεαστεί ολόκληρο το σύστημα, δυσχεραίνοντας τον διατραπεζικό δανεισμό.
«Θα ήθελα να πιστεύω πως η ρυθμιστική Αρχή θα είναι λογική, αλλά είναι ένα τραπεζικό σύστημα που πρέπει να διορθωθεί», προσθέτει ο Floriani, αναφερόμενος στο «βουνό» των «κόκκινων» δανείων που βαραίνει τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος αναλυτής ανέφερε, σε επενδυτικό note του, πως η πολιτική αβεβαιότητα που υπήρχε κατά το παρελθόν έχει υποχωρήσει για την ώρα και ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να περάσουν τα stress tests χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Γι’ αυτό άλλωστε δίνει και σύσταση αγοράς (buy) για τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα, όμως, με τον Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγο στη UBS για την Ευρωζώνη, τα stress tests θα δείξουν μια «μαύρη τρύπα» στις κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών, η οποία μπορεί μεν να μην είναι τεράστια, αλλά θα υπάρχει.
Τις ίδιες, πάνω-κάτω, απόψεις συμμερίζονται και οι αναλυτές της Burton Mills, εστιάζοντας και αυτοί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.