• Τράπεζες

    Alpha Bank – UniCredit: Η κοινή στρατηγική και τα νέα στοιχήματα για Ψάλτη και Orcel


    Στις νέες προοπτικές της συνεργασίας της Alpha Bank και της UniCredit, η οποία ενισχύεται αναφέρθηκαν οι CEOs  των δύο τραπεζών Βασίλης Ψάλτης και Andrea Orcel, στην πρόσφατη συνάντηση τους.

    Ο Βασίλης Ψάλτης αναφέρθηκε στη δυναμική που προσδίδει στην Alpha Bank η στρατηγική συμμαχία με την  UniCredit, τονίζοντας πως: «Προωθεί την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ ενισχύει σημαντικά τις επενδυτικές επιλογές των ιδιωτών». Από την πλευρά του ο ισχυρός άνδρας της UniCredit  δήλωσε ενθουσιασμένος από τη συνεργασία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα εκπλήξουμε πολλούς με όσα θα καταφέρουν οι δύο τράπεζες μαζί. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, καταφέραμε τρεις φορές περισσότερα από όσα περιμέναμε».

    Ο κ. Ορσέλ βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα –όπως έγραψε το mononews.gr–  και μαζί με τον κ. Ψάλτη παρέθεσαν γεύμα στον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο ανέφεραν τα μελλοντικά τους σχέδια, ενώ είχαν συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, όπως και με επικεφαλής σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό.

    Κοινή παραδοχή, από όλους όσοι συναντήθηκαν με τους δύο δυναμικούς CEOs είναι ότι υπάρχει εξαιρετική χημεία μεταξύ τους και σχέδια για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς η Alpha Bank αποκτά πρόσβαση σε 13 χώρες, όπου δραστηριοποιείται η UniCredit και έχει πελατολόγιο που αριθμεί περισσότερα από 15 εκατ. άτομα.

     Οι δύο άντρες στάθηκαν ιδιαίτερα στην πρόσφατη συμφωνία των δύο Ομίλων που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο και αφορά τη συγχώνευση των θυγατρικών τους (της Unicredit Romania και της Alpha Bank Romania) στη Ρουμανία. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δημιουργεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία, κατέχοντας το 12% της αγοράς βάσει συνόλου ενεργητικού. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Alpha Bank θα κατέχει το 9,9% της νέας τραπεζικής οντότητας και λάβει τίμημα 300 εκατ. ευρώ. Ενώ δήλωσαν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση που είχαν οι πελάτες της Alpha Bank για τα αμοιβαία κεφάλαια onemarkets, τα οποία μέσα σε μόλις τρεις μήνες πιλοτικής διάθεσης προσέλκυσαν ήδη κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    «Η στρατηγική συνεργασία με την UniCredit επιθυμούμε να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς μπορούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να χαράξουν μια κοινή στρατηγική σε διασυνοριακό επίπεδο» δήλωσε ο  κ. Ψάλτης.

    Ανάλογες συναντήσεις εργασίας είχαν και οι διοικητικές ομάδες των δύο τραπεζών. Και στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασαν από κοινού τα αμοιβαία κεφάλαια onemarkets Fund της UniCredit, τα οποία προσφέρουν την δυνατότητα επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται asset managers, στους οποίους δεν είχε μέχρι σήμερα πρόσβαση η ελληνική αγορά, και  τα οποία λανσάρει αποκλειστικά η Alpha Bank.

    Το onemarkets Fund της UniCredit είναι ένα καινοτόμο επενδυτικό προϊόν, που παρέχει εξατομικευμένες λύσεις πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καλύπτοντας διαφορετικές επενδυτικές επιλογές και προφίλ κινδύνου-απόδοσης, με στόχο να προσφέρει επενδυτικές λύσεις προσανατολισμένες στις ανάγκες της ελληνικής  αγοράς, σε κάθε πελάτη που επιθυμεί πιο ενεργητική διαχείριση των διαθέσιμων κεφαλαίων του. Μάλιστα το παρόν στην εκδήλωση για την έναρξη διάθεσης των onemarkets Fund στην Ελλάδα έδωσαν και οι εκπρόσωποι των συνεργατών των onemarkets Fund της UniCredit, όπως μεταξύ άλλων οι PIMCO, Fidelity και Pictet Asset Management.

    Διαβάστε επίσης

    Andrea Orcel: Θα εκπλήξουμε πολλούς με όσα θα καταφέρουμε μαζί Alpha Bank και UniCredit

    Εθνική Τράπεζα: Ποιοι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές μπήκαν στο placement



    ΣΧΟΛΙΑ