• Τράπεζες

    Τι είπαν Στουρνάρας, Ψάλτης και Ορσέλ – Το παρασκήνιο του γεύματος στην Τράπεζα της Ελλάδας

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank και ο CEO της ιταλικής τράπεζας Αντρέα Ορσέλ

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank και ο CEO της ιταλικής τράπεζας Αντρέα Ορσέλ


    Τους νέους δρόμους της συνεργασίας ανάμεσα στην UniCredit και την Alpha Bank συζήτησαν χθες το μεσημέρι στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στον CEO της ιταλικής τράπεζας Αντρέα Ορσέλ και στον CEO της Alpha Βασίλη Ψάλτη.

    Και εκείνο που διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά είναι ότι υπάρχει εξαιρετική χημεία ανάμεσα στους δύο CEOs σε ότι αφορά την ενδυνάμωση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο τραπεζών.

    Μάλιστα έχει ενδιαφέρον ότι η συνάντηση έγινε τη στιγμή που η UniCredit βρίσκεται σε διαδικασία να αυξήσει  από το 21% στο 30% το ποσοστό που κατέχει στην γερμανική Commerzbank, γεγονός που προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις στο Βερολίνο.

    Για το θέμα ο Διοικητής της ΤτΕ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση και μιλώντας προ ημερών για το θέμα στους Financial Times σημείωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται τραπεζικούς πρωταθλητές που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους αντίστοιχους αμερικανικούς, υπενθυμίζοντας παράλληλα  πως η εξαγορά του 9% της Alpha Bank από τη UniCredit καλωσορίστηκε και δεν αποτέλεσε πολιτικό ζήτημα στην Ελλάδα.

    Χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες της συνάντησης των τριών ανδρών, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν οι τομείς ενδυνάμωσης της συνεργασίας τους και συγκεκριμένα τόσο στο «άνοιγμα» νέων αγορών για την Alpha Bank, όσο και στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα,  με την εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων και την ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου στην Ευρώπη, καθώς η UniCredit δραστηριοποιείται σε 13 χώρες και έχει πελατολόγιο που αριθμεί περισσότερα από 15 εκατ άτομα.

    Ενώ συζήτησαν και για την πρόσφατη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο και αφορά τη συγχώνευση των θυγατρικών τους (της Unicredit Romania και της Alpha Bank Romania) στη Ρουμανία. Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δημιουργεί την  3η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία, κατέχοντας το 12% της αγοράς βάσει συνόλου ενεργητικού. Βάση της συμφωνίας η Alpha Bank θα κατέχει το 9,9% της νέας τραπεζικής οντότητας και λάβει τίμημα 300 εκατ ευρώ.

    Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο κ. Βασίλης Ψάλτης οι ομάδες των δύο τραπεζών συνεργάζονται στενά για την ταχεία υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Και έχει υπογραμμίσει πως: με την διοίκηση της ιταλικής τράπεζας μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για προαγωγή της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την καλλιέργεια μιας κουλτούρας ομαδικότητας και την προσήλωσή μας στην δημιουργία αξίας για τους μετόχους.

    Και σε κάθε περίπτωση για να γίνει πράξη η τραπεζική ένωση, είναι απαραίτητες οι στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ των τραπεζικών ομίλων της ΕΕ, κινήσεις που συμβάλλουν στην ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική: «Βατερλώ» Ξηρουχάκη με την τιμή του placement – Τα τραγικά λάθη, η έπαρση και η άγνοια της αγοράς

    ΤΧΣ: Με υπερκάλυψη ρεκόρ κατά 12 φορές και προσφορές άνω των 8 δισ. ολοκληρώθηκε το placement της ΕΤΕ

    Placement ΕΤΕ: Διαφωνία ΤΧΣ με JP Morgan για την τιμή της Εθνικής Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ