Στην περαιτέρω μείωση των καθυστερούμενων δανείων τους εστιάζουν οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς, και συνεχίζουν με δυναμικές κινήσεις, όπως ανέφεραν οι επικεφαλής τους, κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Ο στόχος του Βασίλη Ψάλτη, CEO της Alpha Bank, είναι να περιοριστούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα χαμηλότερα  του 7% μέχρι το τέλος του έτους, από το 7,6% στο τέλος Μαρτίου, με την τράπεζα να έχει καταφέρει την απαλλαγή της από 25 δις ευρώ «κόκκινων» δανείων από το 2018.

1

Το 2023 θα είναι μία χρονιά που θα δούμε περαιτέρω οργανική μείωση των ΜΕΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση των αναλυτών ο CFO της Alpha Bank Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου.

Τα ΜΕΑ της τράπεζας μειώθηκαν κατά 39% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 και διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου στο 7,6% με την Διοίκηση να εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει κάτω του 7% για το 2023.

Η μείωση των καθυστερούμενων οφειλών σύμφωνα με τον κ. Παπαγαρυφάλλου, αντανακλά αφενός τον χαμηλότερο οργανικό σχηματισμό νέων ΜΕΑ, αλλά και τις στοχευμένες ενέργειες που δρομολογήθηκαν από την τράπεζα κατά τη διάρκεια του 2022. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα η Alpha Bank ανακοίνωση τη δεσμευτική  συμφωνία για την πώληση του Project Hermes, χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, συνολικής λογιστικής αξίας 650εκτα ευρώ, στις Fortress και Davidson Kempner.

Ο περιορισμός των ΜΕΑ είχε σαν αποτέλεσμα το Κόστος Πιστωτικού Κινδύνου να διαμορφωθεί  σε 75 μονάδες βάσης, επίδοση καλύτερη από τον στόχο των 85 μονάδων βάσης για το 2023 και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ενημέρωση των αναλυτών ο  CEO του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης «αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά αντικατοπτρίζει τη συνειδητή απόφαση που έχουμε λάβει ως διοικητική ομάδα σε ό,τι αφορά στην ανάληψη κινδύνου τα τελευταία χρόνια».

Από τα 3 δις ευρώ που είναι το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραπάνω από τα μισά αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (ποσοστό 52,1% του συνόλου). Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, είναι ύψους  1,4 δισ. ευρώ και αποτελούν μόλις το 4% του δανειακού χαρτοφυλακίου της τραπεζας, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΔ να διαμορφώνεται 139%.

Η τράπεζα έχει προγραμματίσει δύο νέες συνθετικές τιτλοποιήσεις καθυστερούμενων δανείων, η πρώτη ναυτιλιακών δανείων θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα ακολουθήσει η δεύτερη μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να αντιμετωπίσει –και μέσα από ρυθμίσεις- «κόκκινα» δάνεια ύψους 400 εκατ ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε να περιορίσει κατά 48% ετησίως το απόθεμα των NPE, στα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2023, με στοχευμένες κινήσεις εξυγίανσης και μέσα από την οργανική διαχείριση μείωσης των «κόκκινων» δανείων της.

Ο δείκτης NPE κινήθηκε πτωτικά στο  6,6%, από 6,8% στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 και  σημαντικά χαμηλότερος από το 12,7% που ήταν πέρυσι τον Μάρτιο, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ηρακλής», αλλά και με συναλλαγές NPE εκτός «Ηρακλή».

Στόχος του CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου είναι ο  δείκτης ΝPE το 2023 να διαμορφωθεί στο 5% και στο 3% το 2025, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Μάλιστα όπως ανέφερε στους αναλυτές ο  Χρήστος Μεγάλου, η τράπεζα για  το 7ο συνεχές τρίμηνο πέτυχε  αρνητική παραγωγή «κόκκινων» δανείων και υπογράμμισε πως: επί του παρόντος δεν υπάρχουν αξιοσημείωτα σημάδια νέων ροών από «κόκκινα» δάνεια, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα  κινήθηκε προληπτικά ειδικά σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια (πάγωμα κυμαινόμενων επιτοκίων για ένα χρόνο).

Διαβάστε επίσης

Alpha Bank: Συνεχίζεται η περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ – Υποχώρηση του δείκτη στο 7,6%

Εθνική Τράπεζα: Χαρτογραφώντας το δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης στη Ρόδο