• Τράπεζες

    ΤΧΣ: Στα 1,39 ευρώ ανά μετοχή η πώληση του 9% της Alpha Bank στη Unicredit

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

    Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


    Το ΤΧΣ ανακοινώνει την πώληση 211.138.299 μετοχών της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία Α.Ε. στην UniCredit S.p.A. έναντι συνολικού τιμήματος €293.482.235,61, από  τα 280 εκατ. ευρώ της αρχικής προσφοράς της UniCredit. 

    Αναλυτικότερα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το «ΤΧΣ») ανακοίνωσε ότι συμφώνησε την πώληση του συνόλου της συμμετοχής του στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (η «Alpha»), ήτοι διακοσίων έντεκα εκατομμυρίων εκατόν τριάντα οχτώ χιλιάδων διακοσίων ενενήντα εννιά (211.138.299) κοινών ονομαστικών μετοχών (οι «Μετοχές» και έκαστη εξ αυτών η «Μετοχή»), που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,9781% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Alpha, στην UniCredit S.p.A (η «UniCredit»), σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού  αγοραπωλησίας μετοχών που συνήφθη μεταξύ του ΤΧΣ και της UniCredit στις 12 Νοεμβρίου 2023 (η «Συναλλαγή»).

    Η Συναλλαγή πραγματοποιήθηκε μετά από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που εκκίνησε το ΤΧΣ στις 30 Οκτωβρίου 2023, κατόπιν της δεσμευτικής προσφοράς της UniCredit για την απόκτηση των Μετοχών (η «Προσφορά»), που ελήφθη από το ΤΧΣ την 23η Οκτωβρίου 2023.

    Με discount 0,4% από το κλείσιμο της 10ης Νοεμβρίου

    Η UniCredit αγόρασε το σύνολο των Μετοχών έναντι ποσού €1,39 ανά Μετοχή, που αντιστοιχεί σε αυξημένη τιμή (premium) κατά 9,4% σε σχέση με την ανεπηρέαστη (undisturbed) τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 20 Οκτωβρίου 2023, που ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τη λήψη της Προσφοράς, και σε μειωμένη τιμή (discount) κατά 0,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023, που ήταν 1,395 ευρώ.

    Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Lazard Frères SAS ενήργησε ως Σύμβουλος Διάθεσης και η Rothschild & Co ενήργησε ως Σύμβουλος Στρατηγικής Αποεπένδυσης.

    Η δικηγορική εταιρεία Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom (UK) LLP και η δικηγορική εταιρεία ‘Κυριακίδης Γεωργόπουλος’ ενήργησαν ως εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι του ΤΧΣ.

    Το παρασκήνιο

    Να σημειωθεί πως αργά χθες το βράδυ, και συγκεκριμένα λίγο πριν από τα  μεσάνυχτα, συνεδρίασε το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να εγκρίνει την συναλλαγή.

    Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και καθώς δεν υπήρξε άλλη προσφορά για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank, η UniCredit κλήθηκε από το Ταμείο να βελτιώσει την αρχική της προσφορά που ήταν 1,33 ευρώ ανά μετοχή.

    Όπως είχε γράψει το mononews την Παρασκευή το βράδυ, η UniCredit ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank και μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεκίνησε ο κύκλος της διαπραγμάτευσης για τη βελτίωση της προσφοράς.

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε 21 μέρες καθώς η UniCredit κατέθεσε την πρότασή της για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank το πρωί της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέρασε το πακέτο της Alpha στην Unicredit για το 9%, πάνω από 300 εκατ. ο τζίρος στο Χ.Α.

    Χρηματιστήριο: Υπό πίεση η αγορά ενόψει του book building της ΕΤΕ, πέρασε το 9% της Alpha στην Unicredit

    Εθνική Τράπεζα: Μεταξύ 5-5,44 ευρώ η τιμή της μετοχής – Από 14 έως 16 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών



    ΣΧΟΛΙΑ