ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η εν εξελίξει διαδικασία αποεπένδυσης του Τ.Χ.Σ από την Alpha Bank, ξαναφέρνει στο προσκήνιο (μεταξύ των άλλων) και το ζήτημα των μεγάλων απωλειών που καταγράφονται για το Δημόσιο, με φόντο την κεφαλαιακή συνδρομή του προς τις συστημικές τράπεζες.
Όπως κι αν εξελιχθεί η πλήρης απεμπλοκή του Τ.Χ.Σ από την μετοχική του παρουσία σε αυτές, είναι πρακτικά ανέφικτο να κλείσει η «τρύπα» των ζημιών. Καθώς η όποια ανάκτηση κεφαλαίων από τις πωλήσεις των συμμετοχών, θα εξακολουθήσει να συνιστά ένα μικρό υποσύνολο μπροστά στα όσα έχουν χορηγηθεί.
Όλα αυτά βεβαίως δεν αναιρούν την προσπάθεια αναζήτησης βέλτιστων προσφορών, από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Που ναι μεν μπορεί να μην διαφοροποιούν ουσιωδώς τη μεγάλη εικόνα των ζημιών που αναπόδραστα προκύπτουν, αλλά συμβάλλουν στην αποτύπωση της έξωθεν καλής μαρτυρίας. Ενταγμένης στο πλαίσιο της επενδυτικής διαφάνειας.
Σε ποια επίπεδα όμως έχει φτάσει ο… λογαριασμός της κρατικής οικονομικής εισφοράς προς τις 4 συστημικές τράπεζες;
Τα στοιχεία τιμολογούν τη βοήθεια στα 34,411 δις ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή δια του Τ.Χ.Σ στις ανακεφαλαιοποιήσεις της περιόδου 2013-2015 και στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2021. Όπως επίσης και τη διαχείριση των CoCos, των Warrants, αλλά και των κινήσεων που άπτονται στα της απορρόφησης προβληματικών τραπεζών, από Πειραιώς κυρίως, και Eurobank.
Η κατανομή της κρατικής βοήθειας
Από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας η Alpha Bank είναι εκείνη που έχει επιβαρύνει λιγότερο το Δημόσιο. Έχοντας λάβει 4,063 δισ. ευρώ. Έναντι των 6,854 δισ. που είναι η κρατική βοήθεια προς τη Eurobank, των 11,407 δισ. για την Εθνική και των 12,087 δισ. ευρώ για την Πειραιώς.
Η αρωγή προς τις τράπεζες δεν ήρθε φυσικά από το πουθενά, αφού κι εκείνες με τη σειρά τους κλήθηκαν βάλουν πλάτη στο «κούρεμα» του Δημόσιου χρέους της χώρας. Συμμετέχοντας στη διαδικασία του PSI με κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 36,2 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, η βαθιά ύφεση που ακολούθησε μετά από την αποκάλυψη της δημοσιονομικής τραγωδίας, επέφερε την «έκρηξη» των κόκκινων δανείων. Ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις στο οικονομικό υπόβαθρο των τραπεζών. Οι οποίες αντιμετώπισαν και τη μαζική εκροή καταθέσεων, κινούμενες μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Η Alpha Bank αντιμετώπισε λιγότερες ανάγκες κρατικής στήριξης, καθώς εκτός των άλλων μέτρησε ιδιαίτερα και η εξαγορά της Εμπορικής τράπεζας, που είχε λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από την τότε μητρική της Credit Agricole. Εξαιρετικά σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η τράπεζα έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαια από την «τάξη» των ιδωτών επενδυτών.
Πέραν τούτων η Alpha και η Πειραιώς αποπλήρωσαν την κρατική συνδρομή με τα λεγόμενα «ομόλογα Αλογοσκούφη» (940 και 750 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Ενώ η Εθνική μετέτρεψε τις οφειλές σε κοινές μετοχές ( των οποίων η αξία εξαϋλώθηκε) και η Eurobank τις έκανε Tier II ομόλογα , που ακόμα είναι στον ισολογισμό της.
Τα έσοδα από Warrants, τα CoCos και οι ΑΜΚ του 2021
Στον τομέα των εσόδων το Τ.Χ.Σ εισέπραξε 354 εκατ. ευρώ από τη διάθεση τραπεζικών Warrants. Εξ αυτών τα 309 εκατ. ευρώ προήλθαν από την Alpha Bank. Σε πολύ μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη Πειραιώς, που απέφερε 44 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη στήριξη μέσω CoCos, η μεν Εθνική αποπλήρωσε γρήγορα την οφειλή των 2,029 δισ. ευρώ, ενώ η Πειραιώς, αφού κατέβαλε τοκομερίδια ύψους 470 εκατ. ευρώ, εν συνεχεία δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής. Με συνέπεια το Τ.Χ.Σ να λάβει έναντι της αθέτησης των CoCos 394,4 εκατ. μετοχές της τράπεζας, με υπολογιζόμενη τιμή στα 6 ευρώ τη μία.
Ο αριθμός των μετοχών αυτών συρρικνώθηκε λόγω του μεγάλου reverse split (1 νέα μετοχή για κάθε 16,5 παλαιές) που προηγήθηκε της ΑΜΚ του 2021. Στην οποία το Τ.Χ.Σ μετείχε με την καταβολή 357,7 εκατ. ευρώ, τοποθετούμενο στα 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Αυτή η κίνηση έχει αποδώσει υπεραξίες 156%, πλην όμως απέχει πολύ από το να ισοσκελίσει το άνοιγμα από την μετατροπή των CoCos.
To T.X.Σ μετείχε επίσης και στην προπέρσινη ΑΜΚ της Alpha Bank, τοποθετώντας 41,96 εκατ. ευρώ σε τιμή 1 ευρώ ανά μετοχή. Απ’ όπου έχουν προκύψει υπεραξίες ( για τη συγκεκριμένη θέση) της τάξεως του 48%
Η τρέχουσα αποτύπωση των ζημιών
Αν ληφθούν υπόψη οι (προχθεσινές) αποτιμήσεις των τραπεζών, τότε το μερίδιο του Τ.Χ.Σ στην Alpha Bank αποτιμάται στα 311 εκατ. ευρώ. Με την προσθήκη και των εισπράξεων από τα Warrants, μένει μια «τρύπα» 3,443 δισ. σε σχέση με το συνολικό ύψος της κρατικής βοήθειας.
Πρόκειται για τη μακράν μικρότερη ζημιά για το Τ.Χ.Σ, ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες. Καθώς η αντίστοιχη «τρύπα» για την Πειραιώς υπολογίζεται τώρα στα 10,565 δισ., ενώ για την Εθνική το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 7,3 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση της Eurobank οι ζημιές είναι παγιωμένες για το T.X.Σ και ανέρχονται σε 6,76 δισ. ευρώ. Αφού η τράπεζα εξαγόρασε το ύστατο μερίδιο του 1,4% που κατείχε το Ταμείο, έναντι τιμήματος 93,7 εκατ. ευρώ.
Υπό αυτές τις συνθήκες η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι από την κρατική βοήθεια των 34,411 ευρώ, οι τρέχουσες, αποτιμώμενες ζημιές είναι στα 28,072 δισ. Δηλαδή στο 81,5% του συνόλου.
Διαβάστε επίσης:
Deutsche Bank: Σύσταση αγοράς για Alpha Bank, διακράτησης για Πειραιώς
Β. Ψάλτης στους αναλυτές: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Alpha η συμφωνία με την UniCredit
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση