Η Alpha Bank επιβεβαιώνει ότι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Davidson Kempner (DK) αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το project Galaxy που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων έως 10,8 δις ευρώ και την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, της Cepal.

Η Davidson Kempner επικράτησε έναντι της Pimco, που υπήρξε ο δεύτερος διεκδικητής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας «το Διοικητικό της Συμβούλιο, κατά την συνεδρίασή του στις 20 Νοεμβρίου, αξιολόγησε τις δεσμευτικές προσφορές, που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή την Davidson Kempner European Partners LLP.

Η Τράπεζα, με τους χρηματοοικονομικούς και νομικούς της συμβούλους, εισέρχεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Davidson Kempner με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη Συναλλαγή Galaxy έως το τέλος του έτους και θα ενημερώσει εγκαίρως το επενδυτικό κοινό για τις αποφάσεις της επί της συγκεκριμένης συναλλαγής».

Μέσω της συναλλαγής Galaxy η τράπεζα επιδιώκει να μειώσει τον δείκτη των κόκκινων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα από το 29% στο 13%, ενώ ο δείκτης NPEs θα περιοριστεί στο 24%, από 43,5% που ήταν στο τέλος του α΄ εξαμήνου. Αντίστοιχα, το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας θα περιοριστεί από τα 21,2 δις ευρώ στα 11 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Η εξυγίανση θα προέλθει από τη μείωση κατά 62% των NPEs, κατά 65% των καταγγελμένων δανείων και κατά 75% των δανείων λιανικής που έχουν ενταχθεί σήμερα στον νόμο Κατσέλη. Η Cepal θα καταστεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, αναλαμβάνοντας για λογαριασμό της Alpha Bank, καθώς και άλλων τραπεζών ή επενδυτικών κεφαλαίων, τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους περίπου 33 δισ. ευρώ.

Το project Galaxy, μεικτής λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα ελληνική τράπεζα και απαρτίζεται από τρία χαρτοφυλάκια με τις κωδικές ονομασίες Orion (αξίας 1,9 δις ευρώ), Galaxy II (αξίας 5,7 δις ευρώ) και Galaxy IV (αξίας 3,2 δις ευρώ).

Η τράπεζα έχει υποβάλει αίτημα για την ένταξη και των τριών χαρτοφυλακίων στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και συνολικά η κρατική εγγύηση που θα παρασχεθεί θα ανέλθει στα 3,7 δις ευρώ. Η ζημία που θα υπάρξει από την τιτλοποίηση έχει προσδιοριστεί μεταξύ 250-280 μονάδων βάσης, δηλαδή κοντά στα 2 δις ευρώ, και, όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας, θα καλυφθεί από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτει.