Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Alpha Bank: Αναβάθμιση από την S&P σε ΒΒ+

Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank

Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Alpha Bank, από ΒΒ σε BB+,  με σταθερό outlook, προχώρησε η S&P Global Ratings.

Όπως ανέφερε ο οίκος,  η πρόσφατη έκδοση ομολόγου AT1 ύψους 300 εκ. ευρώ ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία βρισκόταν ήδη σε θετική τάση χάρη στη βελτιωμένη λειτουργική απόδοση της τράπεζας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η λειτουργική ανάκαμψη και το υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον ενίσχυσαν τα κεφάλαια της Alpha Bank.

Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια έχουν βελτιωθεί σημαντικά, χάρη στη νομισματική σύσφιξη, ενώ οι επιβαρύνσεις από τα NPEs έχουν εξομαλυνθεί μετά τις τιτλοποιήσεις.

Η αποδοτικότητα κόστους της Alpha Bank υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία κερδών, με μια πρόβλεψη αναλογίας κόστους/εσόδων στο 40% το 2024 και το 2025, που θα βοηθήσει την τράπεζα να διατηρήσει πάνω από 10% την απόδοση ιδίων κεφαλαίων.

Η απο-επένδυση της τράπεζας στη θυγατρική της στη Ρουμανία ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας με την UniCredit αναμένεται πως θα προσφέρει πρόσθετη κεφαλαιακή ανακούφιση στην τράπεζα μέσω χαμηλότερων σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Ο υψηλός όγκος αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στο κεφάλαιο της τράπεζας εξακολουθεί να αποτελεί αδυναμία.

Ο οίκος συνεχίζει να θεωρεί ότι η ποιότητα κεφαλαίου της Alpha Bank είναι χαμηλή λόγω του σημαντικού μεριδίου της στα DTC, τα οποία αντιπροσώπευαν περίπου το 52% του δείκτη CET1 στις 30 Ιουνίου 2024.

Οι προοπτικές για την Alpha Bank είναι σταθερές, αντανακλώντας την προσδοκία μας ότι η τράπεζα θα παρουσιάσει σταθερή λειτουργική απόδοση και η κεφαλαιοποίησή της θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες, παρά τα σχέδια της τράπεζας για αύξηση της διανομής μερίσματος.

Διαβάστε επίσης

To σχέδιο για να ανοίξουν 500.000 κλειστά διαμερίσματα – Τι θα γίνει με το Airbnb

Τρικάκια πέταξε ο Ρουβίκωνας στην Ελληνική Αγωγή: Ούτε η δημοκρατία, ούτε εγώ σας φοβάμαι λέει ο Γεωργιάδης

Βρετανία-Συντηρητικοί: Αποκλείστηκε από την κούρσα διαδοχής η πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ