ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση της short list των υποψηφίων επενδυτών που θα προκριθούν για να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων Cepal, όπως και για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy της Alpha Bank.
Στη διαδικασία των μη δεσμευτικών συμμετείχαν ηχηρά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας και η επιλογή αναμένεται να αναδείξει ποια από αυτά θα προσκληθούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά εντός του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ αυτών είναι τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια Bain Capital Credit και Pimco, η ιταλική Cerved Group και η σύμπραξη του -επίσης αμερικανικού- επενδυτικού κεφαλαίου Elliot Management με την ιταλική εταιρεία διαχείρισης Credito Fondiario, που αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο servicer κόκκινων δανείων στην ιταλική αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, Cerberus και Loonestar δεν κατέθεσαν τελικά μη δεσμευτική προσφορά, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για τη Fortress, που έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα, όπως και για το fund της Apollo. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη Fortress, με δεδομένο ότι έχει ήδη μπει στην ελληνική αγορά, εξαγοράζοντας μέσω της doValue την FPS της Eurobank, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η μάχη θα δοθεί μεταξύ των υπολοίπων διεκδικητών, που επίσης έχουν παρουσία στη χώρα μας μέσω εξαγορών μικρότερων χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων. Επίσης, με δεδομένο ότι η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Galaxy αποτελεί τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση δανείων που επιχειρεί έως σήμερα ελληνική τράπεζα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει περαιτέρω σύμπραξη επενδυτών στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών που αναμένονται εντός του Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές αφορούν την εξαγορά έως και του 100% της Cepal σε συνδυασμό με την τιτλοποίηση τριών χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ύψους 10,5 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται τέλος ότι η τιτλοποίηση διαρθρώνεται σε τρία χαρτοφυλάκια: δύο χαρτοφυλάκια λιανικής, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, και ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων, ύψους 3 δισ. ευρώ. Ανάλογα με το ακριβές ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα τιτλοποιηθεί, η ζημία στα κεφάλαια της Τράπεζας θα φτάσει έως και τις 300 μονάδες βάσης. Η επίπτωση μεταφράζεται έως και 2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank θα απορροφηθεί πλήρως από το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτει.