Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ESG News

Alpha Bank: Αυξάνει σε €4,4 δισ. τον στόχο της για βιώσιμες εκταμιεύσεις

Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank

Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank

Την κλιμάκωση των ενεργειών του Ομίλου Alpha Bank για τη στήριξη μίας βιώσιμης οικονομίας επιβεβαιώνει ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης της μητρικής εταιρείας του Ομίλου, Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών Α.Ε. για το 2023, το οποίο αποτέλεσε έτος – ορόσημο για την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών και δεσμεύσεων, όπως η περαιτέρω ενίσχυση των βιώσιμων χρηματοδοτήσεων και η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στη λειτουργία της τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alpha Bank, η επιχειρησιακή υλοποίηση του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης, που αποτέλεσε βασική προτεραιότητα του Ομίλου για το 2023, είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των βιώσιμων εκταμιεύσεων, που ανήλθαν σε 800 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο.

Η επιτυχία αυτή οδήγησε την Τράπεζα να θέσει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για την περίοδο 2024-2026, αυξάνοντας τον στόχο της για βιώσιμες εκταμιεύσεις από 3 δισ. ευρώ σε €4,4 δισ. ευρώ.

Η πιστή και ταχεία υλοποίηση της στρατηγικής βιώσιμων χρηματοδοτήσεων θέτει τον Όμιλο στην κορυφή του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όσον αφορά στις επιδόσεις του σε θέματα βιωσιμότητας καθώς και ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, όπως δεσμεύτηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Alpha Bank στο Στρατηγικό Σχέδιο αφορούν σε τρεις βασικούς άξονες:

α) τη στήριξη μίας περιβαλλοντικά βιώσιμης οικονομίας,

β) την προαγωγή της οικονομικής και κοινωνικής προόδου, και

γ) τη διασφάλιση ισχυρής και διαφανούς διακυβέρνησης, προς όφελος όλων των Ενδιαφερομένων Μερών
μας

Ως οργανισμός που χαρακτηρίζεται από την ουσιαστική και μακρόχρονη προσέγγισή του στη βιωσιμότητα και τη διαχείριση των σχετικών θεμάτων, η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών αναγνωρίζει την ανάγκη για ανάληψη δράσης, η οποία σήμερα καθίσταται επιτακτική, και δεσμεύεται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να στηρίξει τους Πελάτες της, τους Εργαζομένους της και την Κοινωνία γενικότερα και να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον», επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Ο Όμιλος ενισχύει τις δεσμεύσεις του για ένα πράσινο και δίκαιο μέλλον

Σε συνέχεια της ένταξής της στη Net Zero Banking Alliance (NZBA), στο πλαίσιο της οποίας δεσμεύτηκε για την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, η Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών Α.Ε. έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανάπτυξης επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων (Science Based Targets), ώστε να ευθυγραμμίσει το χαρτοφυλάκιο και τις δραστηριότητές της με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Σε απόλυτη συμφωνία με τον Σκοπό του «να στηρίζει την Πρόοδο στη ζωή και την επιχειρηματικότητα για ένα καλύτερο αύριο», ο Όμιλος Alpha Bank υπέγραψε πρόσφατα τη Χάρτα του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Global Compact – UNGC), της μεγαλύτερης διεθνούς πρωτοβουλίας η οποία καλεί τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές και επιχειρηματικά μοντέλα που ενσωματώνουν της βασικές αρχές των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της εργασιακής ηθικής.

Η συμμετοχή αυτή ενισχύει την προσήλωση του Ομίλου στη δημιουργία θετικού αντικτύπου στην κοινωνία και το περιβάλλον και, παράλληλα, στην προώθηση της διαφάνειας και της δεοντολογικής συμπεριφοράς.

Κοινωνική και Οικονομική Ευημερία

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της να συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική ευημερία, η Alpha Bank ξεκίνησε το 2023 την υλοποίηση του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας IQonomy, με στόχο την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό και την προαγωγή της κυκλικής οικονομίας.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην παροχή βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων σε μαθητές και μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, στην ενδυνάμωση των γυναικών καθώς και στην εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού άνω των 55 ετών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον συναλλαγών.

Έτσι, καλύπτει κοινωνικές ομάδες που έχουν προσδιοριστεί από τον ΟΟΣΑ ως ιδιαίτερα ευάλωτες στις προκλήσεις του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 18.000 μαθητές και 450 εκπαιδευτικοί έχουν επωφεληθεί από την πρωτοβουλία IQonomy, η οποία είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την εθνική στρατηγική για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό που έχει δρομολογήσει ο ΟΟΣΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παράλληλα, η Τράπεζα προχώρησε στην αναβάθμιση των ψηφιακών καναλιών της και στοχεύει στην πλήρη ψηφιοποίηση όλων των τραπεζικών υπηρεσιών που παρέχει έως το 2025, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες της.

Διεθνείς Αξιολογήσεις

Ο Όμιλος υποβάλλεται σε συνεχείς αξιολογήσεις από διεθνείς δείκτες και οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τις υψηλές επιδόσεις του στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG και τη συνεχή του βελτίωση.

Ειδικότερα, το 2023 η Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών Α.Ε. κατέκτησε τη βαθμίδα «Prime Status» από τον οργανισμό ISS Corporate ESG, η οποία απονέμεται μόνο σε εταιρείες που υπερβαίνουν τις επιδόσεις αναφοράς ESG του κλάδου τους.

Επιπλέον, το 2023, η Alpha Bank έλαβε βαθμολογία «Α» από την MSCI ESG Ratings, ενώ παρέμεινε στον δείκτη FTSE4Good Emerging Index, ο οποίος περιλαμβάνει εισηγμένες εταιρείες σε αναδυόμενες αγορές, με θετικές οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδόσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Axia Research για Alpha Bank: Σταθερά στα 2,5 ευρώ η τιμή – στόχος, περιθώριο ανόδου 45%

Πώς το μεγάλο ράλι σε Alpha και Πειραιώς ακύρωσε την έκθεση της Autonomous

Jefferies για Alpha Bank: Οι προβλέψεις για το β΄ τρίμηνο φέτος