Σε τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 9 δισ. ευρώ προχωρά με δικό της… όχημα η Eurobank το 2019. Τα 2 δισ. ευρώ είναι η τιτλοποίηση των «κόκκινων» στεγαστικών που θα υλοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την τιτλοποίηση όλων των κατηγοριών δανείων (ενυπόθηκα και μη) ύψους 7 δισ. ευρώ.

Χτες το απόγευμα, το έκτακτο ΔΣ της τράπεζας πήρε δύο σημαντικές αποφάσεις: Τη δημιουργία Εταιρείας  Ειδικού Σκοπού (SPV), στην οποία η τράπεζα  θα μεταβιβάσει σημαντικό μέρος των προβληματικών της δανείων. Τη συγχώνευση –δια απορροφήσεως-  της  εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Grivalia, ενισχύοντας τα κεφάλαια της με περίπου 1 δισ. ευρώ. Βασικός μέτοχος της Grivalia, που ήταν παλιά θυγατρική της Eurobank είναι ο Ινδοκαναδός Πρεμ Γουάτσα της Fairfax με 51,4% που είναι και βασικός μέτοχος  της τράπεζας με 16,88%.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν σήμερα το πρωί, πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου.

Prem Watsa
Prem Watsa, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax

Η Grivalia διαθέτει χαρτοφυλάκιο 116 ακινήτων που περιλαμβάνει (στοιχεία 30ης Ιουνίου 2018) ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 869.309 τ.μ. με εύλογη αξία 979,2 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του Ομίλου βρίσκονται στην Ελλάδα, 72 εκ των οποίων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και τα υπόλοιπα τριάντα 38 βρίσκονται σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και 1 οικόπεδο στην περιοχή των Σπάτων. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ο Όμιλος κατέχει 2 εμπορικά ακίνητα στη Σερβία και 3 στη Ρουμανία.

Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου Grivalia (NAV) είχε διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ή 8,88 ευρώ ανά μετοχή. Εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται σε 9,26 ευρώ ανά μετοχή.

Να σημειωθεί ότι τόσο στη Eurobank,  όσο και στην Grivalia Properties σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου κατέχει ο διεθνής επενδυτικός όμιλος Fairfax.

To πράσινο φως

Η διοίκηση της Eurobank,  πριν προχωρήσει στις κινήσεις ματ,  είχε πάρει το «πράσινο φως» τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον SSM.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Εurobank Νίκος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος της Φωκίων Καραβίας συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ενημερωμένοι όμως ήταν εδώ και καιρό και οι Ευρωπαίοι επόπτες, καθώς η Eurobank σχεδίαζε από το καλοκαίρι –εδώ και 4 με 5 μήνες- τις κινήσεις δραστικής μείωσης του προβληματικού της χαρτοφυλακίου, προκειμένου να επιστρέψει στην κανονικότητα και να εστιάσει στην χρηματοδότηση τη πραγματικής οικονομίας.

Μάλιστα τραπεζικές πηγές σημείωναν στο mononews.gr, πως η  δημιουργία SPV από την Εurobank, δεν αποκλείει τη συμμετοχή της στο μέλλον και σε άλλο σχέδιο, όπως είναι για παράδειγμα η πρόταση του Ταμείου χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προτείνει την δημιουργία εταιρείας Asset Protection Scheme (APS).

Η κίνηση της Eurobank σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη διαδικασιών στον τραπεζικό κλάδο για τη δημιουργία SPV, διαφορετικού από κάθε τράπεζα για τη διαχείριση του μείζονος προβλήματος των «κόκκινων δανείων».

Η τράπεζα με την ανακοίνωση ότι προχωρά στη   δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού, κάνει ουσιαστικά πράξη όσα ανέφερε την περασμένη Πέμπτη στους διεθνείς αναλυτές, αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της.

Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank και πρόεδρος Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

Οι επικεφαλής της Eurobank ρωτήθηκαν επανειλημμένα από τους αναλυτές πώς «βλέπουν» την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού. Μας παρουσιάστηκε, είπαν,  το σχέδιο την περασμένη εβδομάδα από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, ωστόσο θα πρέπει να αξιολογηθεί. Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με την ΤτΕ και, φυσικά, θα πρέπει να το συζητήσουμε και με τους μετόχους μας.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, κ. Θόδωρος Καλαντώνης, χαρακτήρισε την τιτλοποίηση των στεγαστικών ύψους 2 δισ. ευρώ «πυλώνα» στην προσπάθεια μείωσης των NPEs.

«Θα πάμε καλύτερα. Στο τέλος του 2021 ο στόχος μείωσης των καθυστερούμενων ανοιγμάτων στο 17%, χωρίς επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας είναι εφικτός», υπογράμμισαν οι επικεφαλής της Eurobank.

Σύμφωνα με τον CEO  της τράπεζας κ. Φωκίωνα Καραβία, ο στόχος είναι τα NPEs να μειωθούν κατά 3,7 δισ. ευρώ το 2019.

Συνοπτική παρουσίαση του σχεδίου

Α. Συγχώνευση Eurobank – Grivalia, προσθέτει 210μβ στα κεφάλαια κάνοντας τη Eurobank την τράπεζα με τα υψηλότερα συνολικά κεφάλαια στην Ελλάδα.

Β. Τιτλοποίηση NPEs €7 δις που αφαιρούνται από τον ισολογισμό της τράπεζας, πέρα από τα €2 δις που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Μεταφέρονται σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), που εκδίδει ομόλογα.

Γ. Δημιουργία νέας εταιρείας (Eurobank ΑΕ) στην οποία μεταφέρεται όλο το υπόλοιπο ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας και ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC).

Δ. Η Eurobank Ergasias ΑΕ παραμένει ως holding με περιουσιακά στοιχεία α. τη νέα εταιρεία (βλ. Γ) και β. την εταιρεία ειδικού σκοπού (βλ. Β). Η holding είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία.

Ε. Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην FPS.

ΣΤ. Δημιουργία νέας εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, στην οποία ανατίθεται με συμφωνία η διαχείριση του συνόλου των ακινήτων που προκύπτει από την ενοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Eurobank με εκείνο της Grivalia.

Μετά τη συγχώνευση, η Eurobank θα έχει

  • Τον ισχυρότερο δείκτη συνολικών κεφαλαίων στην Ελλάδα (19%).
  • Δείκτη NPE περίπου 15% στο τέλος του 2019 και κάτω του 10% το 2021.

Ο σχεδιασμός είναι απολύτως συμβατός με τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος.

Η συναλλαγή έχει παρουσιαστεί στον SSM και την ΤτΕ, ενώ δεν εγείρει κανένα θέμα κρατικής βοήθειας.

Δεν υπάρχει καμία αρνητική επίπτωση για τους εργαζομένους στις δύο εταιρείες.

 «Game changer» για τη Eurobank, αλλάζει και συνολικά τα δεδομένα στη διαχείριση NPE.

Είναι μια πρωτοποριακή, σύνθετη συναλλαγή, που με τη στήριξη του κοινού μετόχου, οδηγεί τον όμιλο σε μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή σε ευρωπαϊκά επίπεδα μέσα στην επόμενη τριετία. Ο στόχος που έχει τεθεί σε συνεργασία με τους επόπτες για το 2021 πιάνεται το 2019 και ο στόχος της πλήρους εξομάλυνσης επιτυγχάνεται το 2021. 

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Eurobank αφήνει πίσω της την κληρονομιά της κρίσης και επιστρέφει στην κανονικότητα. Αναβαθμίζονται ριζικά οι δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας και ανάπτυξης του ομίλου στην Ελλάδα και σε όλες τις αγορές όπου έχει παρουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurobank: Κίνηση ματ για τη μείωση των «κόκκινων δανείων»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: «Πυλώνας» για τη μείωση των NPLs η τιτλοποίηση των στεγαστικών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eurobank: Εντυπωσιακή μείωση των NPEs μετά την πώληση του Zenith