Δάνεια ύψους 600 εκατ ευρώ, νοικοκυριών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών  ρύθμισε  η Intrum το πρώτο εξάμηνο φέτος, ενώ το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν μέχρι το τέλος του έτους  θα προσεγγίσει το 1,5 δις ευρώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο mononews  η κα Αλεξάνδρα Φατσέα, Γενική Διευθύντρια της εταιρείας διαχείρισης. Και διευκρινίζει πως είναι ρυθμίσεις  μακροπρόθεσμες καθώς στόχος είναι τα δάνεια να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά

Ακόμα σημειώνει  πως το 2021 οι διμερείς ρυθμίσεις ήταν ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ μέσω προγραμμάτων step-up που εφαρμόστηκαν λόγω covid-19 πέρυσι ρυθμίστηκαν και άλλα 900 εκατ. ευρώ δάνεια. Και στο ερώτημα πόσα δάνεια εξακολουθούν να διατηρούνται στην «πράσινη» περιοχή, απαντά πως το ποσοστό που «κοκκινίζει» και πάλι είναι εξαιρετικά μικρό.

«Υπάρχουν λύσεις για όλους, οι ρυθμίσεις που κάνουμε  είναι μακροπρόθεσμες και βιώσιμες, και αυτός είναι ο λόγος -δεδομένων των συνθηκών- ότι  μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουμε διαπιστώσει  κάποια επίπτωση δηλαδή οι  παλιές ρυθμίσεις να κοκκινίζουν. Εντοπίζουμε γρήγορα το  πρόβλημα και δίνουμε την  κατάλληλη λύση», λέει η κα Φατσέα και συνεχίζει: Το 2021 για παράδειγμα προχωρήσαμε σε ρυθμίσεις δανείων ύψους 900 εκατ. ευρώ, σε πληγέντες  από τον covid και τους προσφέραμε ειδικές λύσεις με τα προγράμματα step up.

Η Αλεξάνδρα Φατσέα, γενική διευθύντρια της Intrum  είναι υπεύθυνη για τα δάνεια ιδιωτών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών.  Η συζήτηση μαζί της ήρθε σε συνέχεια των πιέσεων που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών προς τράπεζες και servicers ότι δηλαδή καθυστερούν και δεν προχωρούν σε ρυθμίσεις δανείων, είτε διμερώς είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η Intrum, διαχειρίζεται πάνω από 1 εκατομμύριο δάνεια εκ των οποίων  το 1/3 βρίσκεται ακόμα στον ισολογισμό της Τράπεζας Πειραιώς, το 40% είναι δάνεια που έχουν περιληφθεί στα χαρτοφυλάκια των τιτλοποιήσεων και το υπόλοιπο 30% είναι δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις που έχει αγοράσει η εταιρεία διαχείρισης. Να σημειωθεί ότι το 90% αυτών των δανείων είναι ιδιωτών και το 10% επιχειρήσεων (όλων των κατηγοριών, μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες).

Για τις ρυθμίσεις που προτείνουμε, λέει η κα Φατσέα στο mononews,  λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η γεωπολιτική κρίση και στοχεύουμε σε μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις και μάλιστα  συμπληρώνει χαρακτηριστικά:

«Εντοπίζουμε νωρίς το πρόβλημα και αυτόματα προσφέρουμε την κατάλληλη λύση».

Χαρακτηρίζει εξαιρετικό εργαλείο τον εξωδικαστικό μηχανισμό  και υπογραμμίζει:  Εμείς εγκρίνουμε τα 8 στα 10 αιτήματα, είτε αυτά αφορούν διμερείς ρυθμίσεις, είτε λύσεις ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Και έχουμε και συγκεκριμένη πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες «δεν θα δείτε πλειστηριασμό από μας για μικρό  δάνειο» λέει και συνεχίζει:

«Φέτος είναι  μία ιδιαίτερη χρονιά και δεν μπορείς να τα βάλεις όλα στη μηχανή του κιμά. Χρειάζεται προσοχή. Μόνο έτσι θα ξεχωρίσει αυτός  ο δανειολήπτης που θέλει να συνεργαστεί από αυτόν που δεν θέλει. Έχουμε λοιπόν  ειδική στρατηγική για τους ευάλωτους δανειολήπτες και θέλουμε στο 100% να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις».

Οι μικρές επιχειρήσεις

«Βοηθάμε και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που έχουν κόκκινα δάνεια ή που θέλουν να τα ρυθμίσουν, και είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, τις βοηθάμε και τις κατευθύνουμε ώστε να ενταχθούν στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Το 70% των πελατών μας  ενδιαφέρθηκαν,  πήραν τέτοια προγράμματα χρηματοδότησης, και έτσι είναι βιώσιμη και η ρύθμιση που έχουμε κάνει μαζί τους.

»Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην έγκαιρη πρόληψη να είμαστε κοντά να δούμε τι χρειάζονται,  είτε να προχωρήσουμε  διμερώς, είτε μέσω του εξωδικαστικού, λέει η κα Φατσέα. Και συμπληρώνει πως η  Intrum  είναι έτοιμη να ολοκληρώσει ρυθμίσεις για οφειλές ύψους 20 εκατ ευρώ μέσω του μηχανισμού.

Και στο ερώτημα τώρα που τα δάνεια έφυγαν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, παραμένουν όμως στην οικονομία ποιες είναι οι κινήσεις για να προχωρήσει η βαθιά εκκαθάριση η κα Φατσέα απαντά: Σίγουρα το πρόβλημα δεν λύθηκε επειδή τα δάνεια βγήκαν από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Πρέπει λοιπόν να λειτουργήσουν όλα τα εργαλεία μαζί. Οι ρυθμίσεις, ο εξωδικαστικός, οι πλειστηριασμοί εκεί που πρέπει,  διότι χρειάζονται και αυτοί, ο αναπτυξιακός νόμος αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρέπει να δουλέψουν όλα.

Έχουμε  μία νέα πραγματικότητα τώρα. Πρέπει να δουλέψουμε εμείς οι servicers,  να κάνουμε εισπράξεις εκεί που πρέπει, να κάνουμε ρυθμίσεις μακροπρόθεσμες και κατάλληλες. Να δουλέψει ο εξωδικαστικός, να δουλέψει και η πτώχευση, γιατί δίνει μία δεύτερη  ευκαιρία, δεν είναι το τέλος και η καταστροφή. Να δουλέψουν και οι πλειστηριασμοί διότι υπάρχουν υποθέσεις που δεν μπορούν να επιλυθούν διαφορετικά. Και καθώς οι επιχειρήσεις θα εξυγιαίνονται θα έχουν πρόσβαση και στο ταμείο ανάκαμψης  και αυτό θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Και μην ξεχνάτε ότι είμαστε τυχεροί που στην Ελλάδα η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός  που πάει τόσο καλά. «Η διαφορά  με το παρελθόν, συνεχίζει η κα Φατσέα,  είναι ότι το περιβάλλον μας ευνοεί. Οι προβλέψεις  για την ελληνική οικονομία είναι καλύτερες σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο τουρισμός πάει καλά.  Έχουμε και τα εργαλεία έτοιμα και τις προϋποθέσεις».

Η ίδια χαρακτηρίζει το νέο εξωδικαστικό μηχανισμό «βαθύπνοο έργο», ένα πολύπλοκο εργαλείο  που χρειάστηκε  χρόνο για να λειτουργήσει, όμως  σήμερα παράγει πολύ καλές λύσεις. Και προσφέρει  «κούρεμα» κατά μέσο όρο  32% στις οφειλές προς τράπεζες και servicers και κατά 23% για οφειλές προς το δημόσιο.

Διαβάστε επίσης:

Intrum: Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την ανάγκη να βελτιώσουν τη διαχείριση του κύκλου πληρωμών

Τρομάζει η άνοδος του πληθωρισμού τις 7 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις

Intrum: Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δευτερογενή αγορά δανείων