ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Οι συστημικές μόνον τράπεζες εκτιμάται πως διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τέτοιου τύπου ακίνητα από 1-2 δισ. ευρώ η κάθε μία. Ως εκ τούτου ξεκινούν δυναμικές προσπάθειες αντιμετώπισης του θέματος μιας και είναι σαφές πως οι θεσμοί πολύ γρήγορα θα ζητήσουν αποτελέσματα.
ΝPAs όπως λέμε NPEs
Τα ΝPAs εκφράζονται φόβοι πως θα αποτελέσουν σύντομα το επόμενο πολύ σημαντικό πρόβλημα των Ελληνικών τραπεζών .
Κάτω από τον τίτλο των Non Performing Assets προβάλει ένας πολύ μεγάλος αριθμός “προβληματικών” ακινήτων στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών και όχι μόνον. Το 85% των ακινήτων των πλειστηριασμών που διενεργούνται την τελευταία πενταετία με επισπεύδουσες τις τράπεζες, καταλήγουν μοιραία στο χαρτοφυλάκιο των ίδιων των τραπεζών.
Και παραμένουν τα ακίνητα αυτά εκεί με πλήθος προβλημάτων (αυθαίρετα, μη τακτοποιημένα, με πολλαπλούς ιδιοκτήτες) αλλά τελικώς σε υψηλές τιμές.
Τα NPAs φαίνεται να αποτελoύν μηχανικό ανάλογο εκείνου των κόκκινων δανείων και εφόσον η διαχείρισή τους συνεχίσει να κινείται κάτω από το χαλί, θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα τους ισολογισμούς των τραπεζών σε νέο αδιέξοδο, το κυριότερο όμως είναι πως θα αποτελέσουν πλήγμα σημαντικό για την αγορά ακινήτων.
Τα ακίνητα αυτά κάποια στιγμή οι τράπεζες θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν μαζικά είτε μέσω τιτλοποιήσεων είτε με άλλους τρόπους είτε μεταβιβάζοντας τις εταιρίες real estate που κατέχουν.
Τα NPAs μπήκαν πρόσφατα στο στόχαστρο της ECB η οποία μελετάει τη δημιουργία σχετικών δεικτών. Ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτεί κάτι τέτοιο από τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα είναι διότι αντιλαμβάνεται πως το θέμα αυτό αρχίζει να παίρνει διαστάσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες στο πλαίσιο της ύφεσης που θα επιφέρουν στις επιχειρήσεις τα μορατόρια.
Σε ό,τι αφορά όμως την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο εν γένει, το θέμα αυτό έχει πυρήνα πολύ σκληρότερο και ακουμπάει κυρίως στην κρίση που προηγήθηκε και στην προσπάθεια των τραπεζών να βελτιώσουν την εικόνα των κόκκινων δανείων.
Όπως και να χει, οι καλά γνωρίζοντες τα θέματα αυτά λένε πως όταν κάτι χαρακτηρίζεται ως δυνητικός κίνδυνος για την ECB και αποτελεί αντικείμενο δείκτη παρακολούθησης, πολύ σύντομα διαμορφώνονται και οι στόχοι του.
Τι χαρακτηρίζει τους κινδύνους
Έτσι σε ό,τι αφορά τα ελληνικά δεδομένα συνοψίζοντας καταγράφονται τα ακόλουθα:
-Oι υψηλές τιμές των ακινήτων ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα εμπορικά ακίνητα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν εφόσον δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως μια συνετή και έξυπνη διαχείριση για τα ακίνητα αυτά που βρίσκονται σε υψηλές τιμές στους ισολογισμούς των τραπεζών ή στις θυγατρικές τους.
-Τα stress tests άλλωστε προβλέπουν στο ακραίο σενάριο προβλέπουν για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων για το 2021 πτώση -13,4% και για το 2022 πτώση -9,3%. Το παραπάνω αποτυπώνει την τάση στη σκέψη των θεσμών.
– Η ενδεχόμενη μαζική πώληση ακινήτων σε μια διετία από σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της συγκεκριμένης αγοράς.
-Τα εμπορικά ακίνητα αναμένεται να επηρεάστουν περαιτέρω δυσμενώς από την Κοινοτική Οδηγία που προετοιμάζεται και αφορά την τηλεργασία
Στη λογική αυτή και μετά από όσα έχουν γίνει με τα NPEs οι τράπεζες έχουν ένα μικρό περιθώριο χρόνου να ανατρέψουν την εικόνα και την κατάσταση παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες οι οποίοι διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια για λογαριασμό των τραπεζών. Ας σημειωθεί τέλος πως η συντήρηση των χαρτοφυλακίων αυτών αποτελεί ήδη μια αιμοραγία για τα πιστωτικά ιδρύματα την οποία καλούνται να καλύψουν κάθε χρόνο.
Οι ενέργειες των ελληνικών τραπεζών
-Ηδη η Alpha Bank ανακοίνωσε το SkyLine το οποίο αφορά τη διαχείριση ακινήτων 400 εκατ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα πρόκειται να συνάψει στρατηγική εταιρική σχέση σύμφωνα με την οποία η Alpha Bank θα συγκροτήσει μια κοινοπραξία με έναν διασυνοριακό εταίρο και θα διατηρήσει ένα σημαντικό μερίδιο μειοψηφίας που θα της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων .
Ας σημειωθεί πως αντίστοιχο project για τα ακίνητα επεξεργάζεται και η Τράπεζα Πειραιώς για την οποία οι ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα.
Σε ό,τι αφορά τη Eurobank η τράπεζα προχώρησε σε ανάλογες ενέργειες καθαρίζοντας την εταιρία Leasing.
Ας σημειωθεί μάλιστα πως η προσπάθεια να ενταχθούν στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή 2 και τα οι κόκκινες συμβάσεις Leasing απηχεί ακριβώς αυτήν την προσπάθεια των τραπεζών.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες όλες οι τράπεζες συστημικές και μη θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν αντίστοιχο πεδίο εξυγίανσης του ισολογισμού τους από τα ακίνητα.
Διαβάστε ακόμη:
Εθνική Τράπεζα: Το παρασκήνιο πίσω από το Frontier και ένα placement 20% υπό αίρεση
Οι συγχωνεύσεις των μικρών θα ανοίξουν τον δρόμο προς την τραπεζική χρηματοδότηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Προϋπολογισμός 2025: 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών
- Χατζηθεοδοσίου: Σοκ και δέος – Να δούμε τον φορολογικό έλεγχο να γίνεται πράξη
- ΥΠΑ: H επιβατική κίνηση στο 10μηνο του 2024 ξεπέρασε αυτή ολόκληρου του 2023
- Eurobank: Οι λόγοι πίσω από το διαχρονικά «φουσκωμένο» ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών