ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ανασχηματισμός του ΚΜ, ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν, η επιτυχία Παπασταύρου, η 11αδα του Μεγάλου, ο Μάριος που έδωσε 90+50 εκατ. για ΑΕΚ και σπίτια, το τρελό σενάριο για Δένδια, η εξαφανισμένη Νίκη, και το Βατερλό του Αρούλη
Ο έμπειρος στη διαχείριση κεφαλαίων Αχιλλέας Κοντογούρης, είναι ο επικεφαλής της νέας μονάδας Wealth & Asset Management της Τράπεζας Πειραιώς, που έχει 7 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια και έχει στόχο να πρωταγωνιστήσει στην αγορά.
Μάλιστα χθες η Πειραιώς ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ, του κ. Αχιλλέα Κοντογούρη, συμφωνία που είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Απρίλιο, με το τίμημα στα 10 εκατ. ευρώ.
Στον νέο κλάδο Wealth & Asset Management θα υπάγεται το κομμάτι των αμοιβαίων κεφαλαίων, η χρηματιστηριακή εταιρεία που διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στην αγορά, και το private banking.
Που σημαίνει ότι τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια περίπου 7 δις ευρώ, με την πρόσφατη εξαγορά της Iolcus να προσθέτει περί το 1 δισ. ευρώ.
Ο Αχιλλέας Κοντογούρης, με εμπειρία πάνω από 30 χρόνια στον κλάδο των επενδυτικών υπηρεσιών θα είναι ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής του κλάδου Wealth & Asset Management.
Αγαπάει την ορειβασία
Ιδιαίτερα χαμηλών τόνων ο κ. Κοντογούρης, αγαπά την ορειβασία, το κολύμπι, το διάβασμα και επισκέπτεται όποτε έχει χρόνο το αγαπημένο του νησί τη Θάσο, καθώς ο ίδιος κατάγεται από την Καβάλα.
Χαρακτηριστικό του η διορατικότητα, η ικανότητα να διαβλέπει που υπάρχουν ευκαιρίες ώστε να αναπτύσσει τα κεφάλαια που διαχειρίζεται.
Και μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου να αποκτήσει την Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ, την εταιρεία που πετυχαίνει σημαντικές αποδόσεις στα υπό διαχείριση κεφάλαια της.
Ο Αχιλλέας Κοντογούρης ήταν ο άνθρωπος που ίδρυσε, μαζί με τον νυν πρόεδρο της Ideal Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, την P&K, η οποία έγραψε τη δική της ιστορία και έγινε η μεγαλύτερη μη τραπεζική χρηματιστηριακή της δεκαετίας του 2000.
Μέτοχος αυτής της εταιρείας ήταν –στα τέλη της δεκαετίας του 90- και ο Μιχάλης Γουλανδρής.
Όπως είναι γνωστό η Ρ&Κ το 2007 πουλήθηκε στην Εθνική Τράπεζα επί διοικήσεως Τάκη Αράπογλου.
Στην συνέχεια ο Αχιλλέας Κοντογούρης έκτισε την IOLCUS Investments, την στελέχωσε με εμπειρότατους managers και δημιούργησε μια «dream team» των επενδύσεων.
Ο κ. Κοντογούρης που όταν πρόκειται για επενδύσεις κινείται με υψηλές ταχύτητες και κερδίζει σε αποδόσεις, στην προσωπική του ζωή είναι χαμηλών τόνων, αποφεύγοντας κάθε είδους κοσμικότητες και πολυτέλειες, από το αυτοκίνητο που οδηγεί μέχρι τον τρόπο που κάνει διακοπές και περνά τον ελεύθερο χρόνο του.
Ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Κολωνάκι και στο βιογραφικό του αναφέρει πως είναι πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίου και έχει πάρει πτυχίο με άριστα στις Οικονομικές Επιστήμες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και δίπλωμα MBA από το INSEAD.
Τώρα έχει και άλλο ένα επενδυτικό project στα σκαριά, καθώς «κτίζει» σε νησί των Κυκλάδων –καθώς τα κυκλαδονήσια εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική ως τουριστικός προορισμός-, εξοχικές κατοικίες
Tο mononews.gr από τις 7 Απριλίου που ανακοινώθηκε η συμφωνία με την IOLCUS είχε γράψει πως ο Αχιλλέας Κοντογούρης θα είναι ο επικεφαλής της νέας μονάδας Wealth & Asset Management.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι τα καθαρά κέρδη της Iolcus που αναλογούσαν στους μετόχους το 2021 ανήλθαν στα 501.000 ευρώ από 127.700 ευρώ το 2020, και η πρόβλεψη για το 2022 ήταν προ φόρων κέρδη της τάξης του 1,2 εκατ ευρώ.
Ο στόχος της Πειραιώς
Ο στόχος τώρα για την Τράπεζα Πειραιώς είναι το 2025 να έχει πετύχει τον υπερδιπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων, καθώς η τράπεζα διαθέτει μεγάλο δίκτυο, έχει την τεχνογνωσία, κατανόηση της αγοράς, και δυναμική στο κομμάτι των πωλήσεων.
Το μερίδιο αγοράς της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 19% πέρυσι, από 14% το 2020 και έχει στόχο να κατακτήσει το ¼ της αγοράς (25%) το 2025.
Στρατηγική της Πειραιώς είναι η κατάκτηση πρωταγωνιστικής θέσης στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων πελατών στην Ελλάδα.
Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο σε ενημέρωση επενδυτών ο κ. Χρήστος Μεγάλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς καθώς στην Ελλάδα ο τομέας των αμοιβαίων κεφαλαίων κινήθηκε στα 11,1 δισ. ευρώ το 2021, από 8,1 δις ευρώ το 2020 και 7,9 το 2019.
Με το ποσοστό διείσδυσης σε σχέση με το ΑΕΠ να παραμένει πολύ χαμηλό στην Ελλάδα καθώς διαμορφώνεται στο 7% έναντι 21% στην ΝΑ Ευρώπη (με την Δυτική Ευρώπη να κινείται ακόμη πιο ψηλά).
Να σημειωθεί ότι το 2021 ο ρυθμός ανόδου ήταν 37% στην Ελλάδα -έναντι 17% στην ΝΑ Ευρώπη- κάτι που δείχνει τη δυναμική. Μάλιστα το 40% της ανόδου προήλθε από την Τράπεζα Πειραιώς.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζα Πειραιώς: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Iolcus Investments
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα