Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Μετοχές

ΑΧΙΑ για Εθνική: Επαναλαμβάνει τη σύσταση buy με τιμή στόχο στα 10,50 ευρώ

Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Επαναλαμβάνει τη σύσταση Αγοράς (buy) με αμετάβλητη την τιμή στόχο στα 10,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα η AΧΙΑ, καθώς προβλέπει ότι θα συνεχίσει τη συνολική θετική της επίδοση και το β’ τρίμηνο, έχοντας ανακοινώσει ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων το α’ τρίμηνο του 2024.

Η Εθνική διαπραγματεύεται στο 0,85x σε όρους P/TE με βάση τις εκτιμήσεις του 2025.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της Εθνικής θα ανακοινωθούν την 01 Αυγούστου πριν ανοίξει η αγορά, με την συναίνεση να αναμένει ότι τα επιτοκιακά έσοδα (NII) θα εμφανίσουν πτώση της τάξης του 4%, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την ΑΧΙΑ.

Αυτή η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η επίδραση της αναπροσαρμογής των καταθέσεων σε προθεσμιακό επίπεδο, τα χαμηλότερα επιτόκια δανείων λόγω της συρρίκνωσης των περιθωρίων και το κόστος χρηματοδότησης χονδρικής λόγω των εκδόσεων ομολόγων νωρίτερα το 1ο τρίμηνο του 2024.

Η ΑΧΙΑ αναμένει ότι τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα αυξηθούν κατά 3%, με την κίνηση να οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της επέκτασης των δανείων, καθώς και στο ότι η ανάπτυξη πρέπει να συνεχιστεί τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και στη λιανική, αλλά και από τη διασταυρούμενη πώληση επενδυτικών προϊόντων που η Axia εκτιμά ότι θα συνεχίσει δυναμικά.

Το κόστος αναμένεται να είναι σταθερό, ενώ το κόστος κινδύνου θα φτάσει τις 62 μονάδες βάσης, αντιπροσωπεύοντας επίσης το μηδενικό σχηματισμό NPE. Ωστόσο, αναμένεται μια μικρή πτώση του δείκτη NPE στο 3,5% λόγω της αύξησης του χαρτοφυλακίου δανείων.

Συνολικά, η ΑΧΙΑ υπολογίζει ότι το 2ο τρίμηνο του 2024, ο προσαρμοσμένος RoTE θα φτάσει το 16,2% (βασικός RoTE στο 22,1%).

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του 2ου τριμήνου του 2024, οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν στα εξής:

α) τις τάσεις δανεισμού του τριμήνου και την πιστωτική επέκταση, καθώς και τις προοπτικές τους για την εξέλιξη του αναμενόμενου αγωγού δανείων τα επόμενα τρίμηνα,

β) τη συρρίκνωση του περιθωρίου δανεισμού, η οποία γίνεται πιο εμφανής καθώς ενισχύεται ο εγχώριος ανταγωνισμός,

γ) τα beta καταθέσεων που αυξάνονται αλλά παραμένουν χαμηλά σε απόλυτα και ιστορικά πρότυπα, καθώς και το μείγμα και την εξέλιξη των καταθέσεων,

δ) τις ενημερώσεις για τα μεσοπρόθεσμα στρατηγικά σχέδια να αξιοποιήσει το κορυφαίο πλεονάζον κεφάλαιο της, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ερωτημάτων σχετικά με το υπόλοιπο μερίδιο του ΤΧΣ στην τράπεζα.

Διαβάστε επίσης: 

Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Ισχυρή ζήτηση για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια – Μερισματική απόδοση 4,5%

ΕΤΕπ- Τράπεζες: Δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε ΜμΕ – Συμφωνία για πόρους ύψους 700 εκατ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: Μειώνει κατά 50% την προμήθεια του IRIS για τις επιχειρήσεις