Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Εθνική: «Βατερλώ» Ξηρουχάκη με την τιμή του placement – Τα τραγικά λάθη, η έπαρση και η άγνοια της αγοράς

Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα για placement

Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο Ηλίας Ξηρουχάκης που ως CEO του ΤΧΣ και επικεφαλής της διοικητικής ομάδας του Ταμείου, είχε την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε να κάνει «τα δικά του» στην τιμολόγηση του placement της Εθνικής, κινούμενος ερήμην των πραγματικών διαθέσεων της αγοράς.

Ο πήχης των τιμών διάθεσης των μετοχών της Εθνικής μπήκε ψηλά από την αρχή με αποτέλεσμα ο Ηλίας Ξηρουχάκης και ΤΧΣ να… περάσουν από κάτω.

Τη Δευτέρα το πρωί και λίγο πριν ξεκινήσει η συνδυασμένη προσφορά του 10% της Εθνικής στο εξωτερικό και την Ελλάδα ανακοινώθηκαν τα 7,95 ευρώ ως μέγιστη τιμή του εύρους διάθεσης.

Σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο της Παρασκευής (7,844 ευρώ) το άνω άκρο του εύρους διάθεσης διαμορφώθηκε με premium 1,35%.

Το πόσο ανορθολογικές ήταν οι αποφάσεις αυτές, φάνηκε τόσο στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Δευτέρας όσο και αυτή της Τρίτης, όπου η τιμή υποχώρησε και βρέθηκε στα 7,65 ευρώ, με την ίδια την αγορά να ακυρώνει εν τοις πράγμασι τις αποφάσεις του Ξηρουχάκη οι οποίες χαρακτηρίζονται εξωπραγματικές και άκρως μαξιμαλιστικές.

Έμπειροι παράγοντες της αγοράς ευθύς εξ αρχής έστρεψα τα βέλη τους κατά του CEO του ΤΧΣ στον οποία και χρέωσαν έπαρση, άγνοια της χρηματιστηριακής ψυχολογίας, αλλά και ματαιοδοξία.

Δεν έλειψαν μάλιστα και άλλες αιχμηρές αναφορές κατά Ξηρουχάκη καταλογίζοντας του προσωπική ατζέντα συμφερόντων με στόχο να κάνει τον… καλό στην κυβέρνηση, για λόγους που θεωρούνται ευνόητοι καθώς μπαίνουν τίτλοι τέλους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο ίδιος αναζητά νέο ρόλο.

Χθες το πρωί φάνηκε με τον πλέον παραστατικό τρόπο πόσο δίκιο είχε η αγορά, καθώς το εύρος της τιμολόγησης περιορίστηκε σημαντικά μεταξύ των 7,4 και 7,65 ευρώ, που οριοθετήθηκε ως νέα μέγιστη τιμή διάθεσης, και σε σχέση με την προηγούμενη, η ανώτερη τιμή ψαλιδίστηκε κατά 3,77% γεγονός που πιστοποιεί ότι εκεί ακριβώς ήταν το μέγα σφάλμα της αρχικής τιμολόγησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το μεσημέρι το εύρος αναθεωρήθηκε εκ νέου στα 7,55 ευρώ, όπου και κλείδωσε η τελική τιμή διάθεσης.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή, ο Ιταλός Marco Mazzucchelli, μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του Ταμείου, που είναι της γραμμής Ξηρουχάκη επέμενε η τιμή να οριστεί στα 7,65 ευρώ, αμφισβητώντας την πρόταση του συμβούλου του ΤΧΣ της JP Morgan, που ήταν για 7,5 ευρώ.

 Τα 7,55 ευρώ όπου κλειδώνει η διάθεση των μετοχών αξίας 690,61 εκατ. ευρώ είναι 5,03% χαμηλότερη σε σχέση με την μέγιστη τιμή που είχε οριστεί αρχικά.

Βεβαίως, σε επίπεδο τράπεζας και ποιοτικής προσφοράς όπως είναι οι μετοχές της, η επιτυχία του placement για τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας είναι αναμφισβήτητη καθώς πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από μακροπρόθεσμους επενδυτές του εξωτερικού και από ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια, με υπερκάλυψη 12 φορές καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ.

Με το τίμημα στα 7,55 ευρώ το Ταμείο εισέπραξε 690,609 εκατ. ευρώ για τα  91.471.515 μετοχές της Εθνικής που διέθεσε, και στην κατοχή του Δημοσίου παραμένει πλέον το 8,39% της τράπεζας.

Το 85% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, με υπερκάλυψη στις 12 φορές, ενώ για το υπόλοιπο 15% που διατέθηκε στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση ήταν περίπου 1,5 φορά παραπάνω.

Όλα τα μεγάλα παγκόσμια επενδυτικά σπίτια έλαβαν θέσεις στην Εθνική, ανάμεσα τους σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν  θεσμικά χαρτοφυλάκια, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πλειάδα άλλων ιδιωτών.

Σήμερα το πρωί αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις από το ΤΧΣ και από την Εθνική Τράπεζα, αναφορικά με την τελική τιμή προσφοράς, όσο και για το αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα πιστωθούν οι μετοχές στις μερίδες των επενδυτών.

Διαβάστε επίσης:

ΤΧΣ: Με υπερκάλυψη ρεκόρ κατά 12 φορές και προσφορές άνω των 8 δισ. ολοκληρώθηκε το placement της ΕΤΕ

Placement Εθνικής: Ξεπέρασαν τα €160 εκατ. οι προσφορές στο ελληνικό βιβλίο

Placement ΕΤΕ: Διαφωνία ΤΧΣ με JP Morgan για την τιμή της Εθνικής Τράπεζας