Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Στα 7,3 – 7,95 ευρώ το εύρος για το placement – Εγκρίθηκε το ενημερωτικό από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (upd)

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

Ξεκινά σήμερα –εκτός σημαντικού απροόπτου- το placement για τη διάθεση του 10% (από το 18,39%) των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .

Το εύρος τιμής για το placement του 10% της Εθνικής Τράπεζας ορίστηκε στα 7,3 – 7,95 ευρώ.. Με βάση το εύρος τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 662 και 727 εκατ. ευρώ.

Λίγο πριν τις 9:30 το πρωί της Δευτέρας το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι κατά την 1035η/30.9.2024 συνεδρίασή του ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υφισταμένων και εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου άυλων μετοχών της εταιρίας «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» από τον πωλητή μέτοχο «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», με δημόσια προσφορά σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου  του ΤΧΣ, το οποίο αποφάσισε τις τελικές λεπτομέρειες που αφορούν το ποσοστό διάθεσης, το εύρος τιμής και την κατανομή εντός και εκτός συνόρων.

Καθώς η ζήτηση που έχει καταγράψει η JP Morgan, σύμβουλος του Ταμείου, είναι ισχυρότατη, με δεδομένο ότι περισσότεροι από 900 θεσμικοί επενδυτές και funds είναι έτοιμοι να αγοράσουν Εθνική,  εκτιμάται ότι το διεθνές βιβλίο θα υπερκαλυφθεί  σε χρόνο ρεκόρ, ενώ το στοίχημα είναι πόσο mεγάλη θα είναι η υπερκάλυψη του.

Το ποσοστό διάθεσης όπως φαίνεται είναι «κλειδωμένο» στο 10% και αντιστοιχεί σε 91.471,515 μετοχές της Εθνικής,  με το Δημόσιο να παραμένει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με 8,39%.

Σε ότι αφορά την τιμή διάθεσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο λαμβάνοντας υπόψιν την ισχυρότατη ζήτηση που έχει εκδηλωθεί επιζητεί να πουλήσει στο μέγιστο της τιμής.

Υπό αυτές τις συνθήκες και από τη στιγμή που η μετοχή της Εθνικής έκλεισε την Παρασκευή στα 7,844 ευρώ μπορεί η διάθεση σε διεθνείς και Έλληνες επενδυτές να γίνει χωρίς το παραμικρό discount. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2023 που διατέθηκε το 22% της ΕΤΕ, το άνω άκρο του εύρους ήταν στα 5,44 ευρώ,  επίπεδο όπου είχε κλείσει η μετοχή  μία μέρα πριν από τον προσδιορισμό του.  Η τελική τιμή διάθεσης έγινε τότε στα 5,30 ευρώ, με discount  2,57%.

Πάντως με ένα discount του 2%, η τιμή διάθεσης θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 7,7 ευρώ (σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής) και θα αντληθούν περί τα  705 εκατ ευρώ. Εξ αυτών  το 85% θα απορροφηθεί από το  εξωτερικό (600 εκατ ευρώ) και το υπόλοιπο 15% στην Ελλάδα που αντιστοιχούν σε 105 εκατ. ευρώ. Οδηγός  βεβαίως αναμένεται να είναι και η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής στο τριήμερο που ξεκινά αύριο και συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της παραχώρησης των μετοχών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο προηγούμενο placement το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχές της Εθνικής (20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δις ευρώ. Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω.

Για το 22% των μετοχών της Εθνικής πέρυσι αποδέκτες ήταν σε ποσοστό 64% μακροπρόθεσμοι επενδυτές και το 27% θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ αυτών ήταν οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco. Από ελληνικής πλευράς συμμετοχή είχαν θεσμικά χαρτοφυλάκια, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και πλειάδα άλλων ιδιωτών.

Διαβάστε επίσης

Εθνική χωρίς discount και στη μέγιστη τιμή της Παρασκευής το placement του 10%

Εθνική: Πώς το ΤΧΣ θα πιέσει τους ξένους να γραφτούν στο ανώτατο εύρος τιμής στο placement – Ποιες μετοχές πούλησαν θεσμικοί και funds

ΤΧΣ: Κομβικό σημείο τα 7,7 ευρώ ανά μετοχή για το placement της Εθνικής Τράπεζας