Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Τι είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες στις συναντήσεις που είχαν με 100 επενδυτές στο Λονδίνο

Οι τραπεζίτες Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank - Βασίλης Κοσμάς, CFO της Alpha Bank - Ιάσων Κεπαπτσόγλου, IR της Alpha Bank - Θοδωρής Γναρδέλλης, CFO της Πειραιώς - Χρυσάνθη Μπερμπάτη, Head of Group Business, Planning, IR & ESG της Πειραιώς

Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank - Βασίλης Κοσμάς, CFO της Alpha Bank - Ιάσων Κεπαπτσόγλου, IR της Alpha Bank - Θοδωρής Γναρδέλλης, CFO της Πειραιώς - Χρυσάνθη Μπερμπάτη, Head of Group Business, Planning, IR & ESG της Πειραιώς

Δυναμικό «παρών» έδωσαν στο Λονδίνο οι Έλληνες τραπεζίτες στο συνέδριο της Bank of America και στις συναντήσεις τους με 100 επενδυτές έδωσαν έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στις προοπτικές των τραπεζών που διοικούν.

Τα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα του τραπεζικού συνεδρίου της BofA είναι οι επιπτώσεις από τη μείωση των επιτοκίων, η πιστωτική επέκταση και η αύξηση στις χορηγήσεις, οι χαμηλές ταχύτητες που καταγράφει η αγορά της στεγαστικής πίστης, αν προκαλεί ανησυχία η αναιμική οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

Στο Λονδίνο βρίσκονται από χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο CEO Eurobank Φωκίων Καραβίας (ο οποίος όμως επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα για το ΔΣ της τράπεζας), ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank  Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, καθώς και στελέχη από τα τμήματα IR των τραπεζών.

Η διοίκηση της Εθνικής παρέμεινε στην Αθήνα καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία για να ξεκινήσει το placement  την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Καραβίας ρωτήθηκε από τους αναλυτές για την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα, της οποίας κατείχε το 56%, σημειώνοντας πως στόχος της Eurobank είναι η ελληνική να αποτελέσει κεντρικό βραχίονα και βασικό μοχλό για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου του Ομίλου, που είναι μέχρι το 2026 το 50% της κερδοφορίας να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου της Apha Bank, έδωσε έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τράπεζας και στις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται από τη στρατηγική συμφωνία με την UniCredit.

Ο Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε και στην επικείμενη λειτουργία της ψηφιακής τράπεζας snappi μέσω της οποίας η Πειραιώς θα επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ομάδα της Alpha BankΛάζαρος Παπαγαρυφάλλου, Βασίλης Κοσμάς  CFO και Ιάσων Κεπαπτσόγλου του IR- είχαν συναντήσεις με περισσότερους από 60 επενδυτές, μεταξύ των οποίων στελέχη των BlackRock, UBS, JPM, GS, Franklin, Lazard, Oaktree, Fidelity, Brandes, TRowe, Amundi, Templeton, Point72, Millennium, PIMCO.

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μαζί με τον CFO Θοδωρή Γναρδέλλη και τη Χρυσάνθη Μπερμπάτη, Head of Group BusinessPlanning, IR & ESG, είχαν συναντήσεις με περισσότερους από  30 εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων, μεταξύ των οποίων JP Morgan, Fidelity, Pimco, Goldman Sachs, Pictet, UBS.

Οι τραπεζίτες βρέθηκαν στο συνέδριο της Bofa έχοντας πετύχει φέτος –μετά από 16 χρόνια– τη διανομή μερίσματος στους μετόχους τους, ενώ έχουν προχωρήσει σε θετική αναθεώρηση των στόχων τους μέχρι το 2026.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank πέτυχε το πρώτο εξάμηνο 2024 καθαρά κέρδη 721 εκατ. ευρώ, έχει δείκτη ΝΡΕ 3,1%, αύξησε τον δείκτη κεφαλαίων CET1  σε 16,2%,  απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε 18,5% και ανέβασε τον πήχη πάνω από το 1,6 δις ευρώ για τα καθαρά λειτουργικά κέρδη φέτος, και στοχεύει για  διανομή μερίσματος στο 40% των κερδών του 2024.

Η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε καθαρά κέρδη  612 εκατ. ευρώ, με  απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 18%. Ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 3,3%, και έχει  δείκτη CET1 14,2% με πρόβλεψη για διανομή μερίσματος 30% στους μετόχους για τη φετινή χρήση.

Η Εθνική Τράπεζα είχε κέρδη 670 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 3,3%. Ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε στο 17,4%, και ο δείκτης CET1 στο 18,3%. Και έχει λάβει πρόβλεψη για μέρισμα ύψους 40% για τα κέρδη του 2024.

Η Alpha Bank είχε καθαρά κέρδη 322,5 εκατ. ευρώ και δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 13,6%. O δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο 4,7%. Και έχει λάβει πρόβλεψη για διανομή μερίσματος σε ποσοστό περίπου 35% από τα καθαρά κέρδη του 2024.

Διαβάστε επίσης:

Τάκης Αράπογλου (Τράπεζα Κύπρου): Οι λόγοι που μπήκαμε στο Χρηματιστήριο

Εθνική: Σήμερα το ενημερωτικό για το placement – Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά η πώληση του 10%

ΤΧΣ: Κλείδωσε στο 10% το αρχικό ποσοστό διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας