• Τράπεζες

    Τράπεζα Κύπρου – Ελληνική Τράπεζα: Οι μεγάλες ανατροπές που έρχονται

    Διευθύνων σύμβουλος, Τράπεζα Κύπρου και ο Μιχάλης Λούης, CEO της Ελληνικής Τράπεζας

    Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων σύμβουλος Τράπεζα Κύπρου και ο Μιχάλης Λούης, CEO της Ελληνικής Τράπεζας


    Νέα πορεία χαράζουν δύο ιστορικές τράπεζες της Κύπρου, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική.

    Οι μετοχές της Κύπρου θα διαπραγματεύονται από τη Δευτέρα στο ΧΑ, ενώ από σήμερα η Ελληνική, με βασικό μέτοχο τον Ομιλο Eurobank, αποκτά νέα διοίκηση.

    Για την Τράπεζα Κύπρου, η επάνοδος της στο ταμπλό του ΧΑ, αυξάνει την αναγνωρισιμότητα σε μια ευρύτερη βάση θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών και είναι σημαντικό βήμα για την  περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ της.

    Η κίνηση αυτή προσδοκά στην αύξηση της ρευστότητας των μετοχών της τράπεζας, προσφέροντας μεγαλύτερες ευκαιρίες διαπραγμάτευσης και προσέλκυσης επενδυτών.

    Κυρίως όμως η εισαγωγή βάζει εκ νέου την Τράπεζα Κύπρου στο κάδρο του ΧΑ, καθιστώντας τη λόγω των υψηλών επιδόσεων και του δυνατού equity story μια ελκυστική επιλογή για επενδυτές που δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή της Ν. Ευρώπης.

    Η τράπεζα Κύπρου, με CEO τον Πανίκο Νικολάου και Πρόεδρο τον Τάκη Αράπογλου, έχει σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, ενσώματη καθαρή θέση 5,27 ευρώ ανά μετοχή. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 4,77 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της στα 2,12 δις ευρώ.

    Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου είχε στο εξάμηνο καθαρά κέρδη 271,38 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο της χρήσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της θα ξεπεράσει το 19%.

    Ο Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων αναφέρθηκε στον στόχο της διοίκησης που είναι ο  μετασχηματισμός της σε μια ισχυρή τράπεζα, με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, άφθονα κεφάλαια και ρευστότητα, και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

    Όπως σημείωσε το ΧΑ είναι πλέον ένα ώριμο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με αυξανόμενη φήμη που συμβαδίζει με τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο ταμπλό αναμένεται να:

    • αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της τράπεζας σε ένα ευρύτερο φάσμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, θα επιτρέψει την ευκολότερη σύγκριση με τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, θα παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από επενδυτές που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και με την πάροδο του χρόνου, θα α επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να καταστεί επιλέξιμη για συμπερίληψη σε πρόσθετους δείκτες μετοχών.

    Η  Τράπεζα Κύπρου, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, διαθέτει  δίκτυο 58 καταστημάτων στην Κύπρο, εκ των οποίων τα 3 λειτουργούν ως θυρίδες, ενώ απασχολεί 2.860 εργαζομένους στην Κύπρο και διεθνώς.

    Εστιάζει στην ενδυνάμωση της ισχυρής θέσης της,  στη στήριξη των πελατών της και στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τροφοδοτώντας παράλληλα την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Και για το  2024, στοχεύει σε διανομή 50% των κερδών της τρέχουσας χρήσης, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών.

    Ελληνική Τράπεζα

    Σελίδα στην ιστορία της γυρίζει σήμερα η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, καθώς η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων θα εγκρίνει τη χρήση του 2023 αλλά  και την τοποθέτηση της νέας διοικητικής ομάδας, μετά την Δημόσια Πρόταση του περασμένου Ιουλίου, με την Eurobank να κατέχει το 56%.

    Ο Μιχάλης Λούης, είναι ο νέος CEO της Ελληνικής Τράπεζας, ο Χάρης Χαμπάκης, Αναπληρωτής CEO και ο Στέφανος Κασσιανίδης, που θα αναλάβει καθήκοντα  Ανώτερου Γενικού Διευθυντή.

    Σε ότι αφορά το επιχειρησιακό πεδίο της Ελληνικής Τράπεζας, οι στόχοι για την τριετία 2025-2027, θα ανακοινωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2025,  με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου Eurobank, όπου ο CEO  Φωκίων Καραβίας θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό πλάνο.

    Και καθώς η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα συντελεστεί σε δεύτερο χρόνο –πάντως όχι μέσα στο 2025- η  Eurobank  Κύπρου και η Ελληνική θα συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία τους, θα λειτουργούν ως δύο ξεχωριστές τραπεζικές οντότητες που αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς η μεν Eurobank Κύπρου είναι κυρίαρχος στην κυπριακή αγορά στο κομμάτι του wealth και corporate banking, ενώ η Ελληνική πρωταγωνιστεί στη λιανική τραπεζική.

    Όπως είναι γνωστό η Δημόσια Πρόταση της Eurobank για την Ελληνική, ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου, στην τιμή των 2,56 ευρώ/μετοχή, με την τράπεζα να ελέγχει το 56% της Ελληνικής.

    Στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η Ελληνική Τράπεζα να αποτελέσει κεντρικό βραχίονα και βασικό μοχλό για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της, που είναι μέχρι το 2026 το 50% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

    Μάλιστα όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας: «Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και να γίνει μια πύλη εισόδου όσον αφορά την εγκατάσταση επιχειρήσεων από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία ώστε να αποτελέσει τη βάση για τις εργασίες που θέλουν να αναπτύξουν στην ΕΕ».

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank: To σχέδιο για την Ελληνική Τράπεζα και η νέα ισχυρή ομάδα της Κύπρου

    ΧΑ: Πράσινο φως στην εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου

    Αναλυτές για τραπεζικές μετοχές: Το placement σε Εθνική και η επιστροφή της Κύπρου «φτιάχνουν» το κλίμα στο ΧΑ



    ΣΧΟΛΙΑ