• Τράπεζες

    Ελληνικές τράπεζες: Γεμίζουν τα ταμεία με έξοδο στις αγορές

    Έλληνες τραπεζίτες: Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας και το ευνοϊκό περιβάλλον στη διεθνή αγορά αξιοποιούν οι ελληνικές τράπεζες και το τελευταίο διάστημα προχώρησαν σε νέες ομολογιακές εκδόσεις προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών.

    Μετά την Alpha Bank  και την Τράπεζα Πειραιώς σήμερα αναμένεται και η Eurobank να βγει στις αγορές με την έκδοση πράσινου ομολόγου.

    Οι αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών –αλλά και της οικονομίας- σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα στις αγορές έχουν μειώσει το μεσοσταθμικό κόστος των εκδόσεών τους σχεδόν κατά 3%.

    Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Alpha Bank  βγήκε στις αγορές με ομολόγο AT1 (Additional Tier 1) και η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή καθώς πέτυχε υπερκαλυψη πάνω από 8,3 φορές. Η τράπεζα άντλησε 300 εκατ ευρώ με κουπόνι στο 7,5% και τη ζήτηση να ξεπερνά τα 2,5 δις ευρώ. Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι στις αρχές του Ιουνίου η Alpha Bank είχε  προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier 2, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ, με απόδοση 6,125%  και δέχτηκε προσφορές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

    Ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς στις 10 Σεπτεμβρίου  με την έκδοση ομολόγου Tier 2, και άντλησε 650 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για 600 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει spread 3,15% over swap rate (5,50%επιτόκιο). Να σημειωθεί ότι στην  έκδοση της Πειραιώς για πρώτη φορά φέτος δεν γίνεται τιμολόγηση με ονομαστικό επιτόκιο, όπως γίνεται για τους high yield εκδότες αλλά με spread επί του swap rate. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βελτιωθεί το αξιόχρεο της Τράπεζας και της χώρας.

    Η τράπεζα θα προχωρήσει στην επαναγορά  προηγούμενης έκδοσης Tier 2 ομολόγου που λήγει στις 19 Φεβρουαρίου  2030, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση του κόστους και παράλληλα για να βελτιωθεί η συνεισφορά της έκδοσης στα κεφάλαια.

    Δύο μήνες νωρίτερα στις 10 Ιουλίου το  πράσινο πενταετές ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς έτυχε εντυπωσιακής αποδοχής. Η τράπεζα ζητούσε 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο τελικά άντλησε 650 εκατ. ευρώ –με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 3 δις ευρώ-  και επιτόκιο στο 4,625%.

    Σήμερα, αναμένεται να βγει στις αγορές η Eurobank  με την έκδοση πράσινου ομολόγου με ωρίμανση στα 6 χρόνια και δικαίωμα ανάκλησης στην 5ετία. Η  τράπεζα έδωσε σχετικό mandate στην HSBC ενώ στο σχήμα των αναδόχων για την έκδοση συμμετέχουν ακόμη BNP Paribas, BofA, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και Nomura.

    Τα έσοδα από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση projects με πράσινα κριτήρια.

    H Εθνική και το placement

    Αντίθετα η Εθνική Τράπεζα έχει μπροστά της το placement για τη διάθεση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ, οπότε η όποια κίνηση μετατίθεται για αργότερα. Πάντως η ΕΤΕ  τον περασμένο Μάρτιο, με ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης άντλησε από τις αγορές 500 εκατ ευρώ, με απόδοση  5,875%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,8 δισ. ευρώ. Το ομόλογο έχει διάρκεια 11,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 6,25 έτη. Ενώ στις αρχές του έτους είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης στις 22 Ιανουαρίου και συγκέντρωσε 600 εκατ. ευρώ (με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,4 δις ευρώ).  Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη και απόδοση στο 4,5%.

    Να σημειωθεί ακόμα πως η Τράπεζα της Ελλάδος στο  τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα Σεπτεμβρίου για την ελληνική οικονομία, αναφέρει ότι οι εκδόσεις ομολόγων βοήθησαν τις τράπεζες, ώστε να καλύψουν από τον Ιούνιο τους ενδιάμεσους στόχους των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

    Σύμφωνα με την ΤτΕ: οι δείκτες MREL διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2024, σε 25,2% για τη Eurobank, 28,3% για την Τράπεζα Πειραιώς, 25,9% για την Εθνική Τράπεζα και 25,8% για την Alpha Bank (χωρίς να  περιλαμβάνονται οι πρόσφατες εκδόσεις Alpha και Πειραιώς).

    Ο τελικός στόχος των τραπεζών αντίστοιχα, προβλέπει δείκτες: 27,9% για τη Eurobank, 30,1% για την Εθνική Τράπεζα, 28% για την Alpha Bank και 27,9% για την Τράπεζα Πειραιώς.

    Διαβάστε επίσης

    Εθνική: Μεγάλο ενδιαφέρον για το placement καταγράφει η J.P. Morgan – Ωρα αποφάσεων από το ΤΧΣ

    Αυτός είναι ο νέος CEO της Ελληνικής Τράπεζας – «Κλείδωσαν» τα ονόματα για τη νέα διοικητική ομάδα σε Eurobank Κύπρου

    Eurobank: To σχέδιο για την Ελληνική Τράπεζα και η νέα ισχυρή ομάδα της Κύπρου



    ΣΧΟΛΙΑ