• Τράπεζες

    Εθνική: Μεγάλο ενδιαφέρον για το placement καταγράφει η J.P. Morgan – Ωρα αποφάσεων από το ΤΧΣ

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Συνεδριάζει σήμερα και αύριο το ΔΣ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την J.P.Morgan, να δίνει την πρώτη εικόνα για το ενδιαφέρον που κατέγραψε στις επαφές με τους επενδυτές αναφορικά με την διάθεση του υπολοίπου 18,39% της Εθνικής Τράπεζας.

    Η J.P.Morgan, που είναι επικεφαλής για τον διεθνή συντονισμό της διάθεσης του πακέτου μετοχών, έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο των διερευνητικών επαφών με τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια. Και για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα ενημερώσει τον επικεφαλής του Ταμείου Ηλία Ξηρουχάκη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το ενδιαφέρον επενδυτών που κατέγραψε η J.P.Morgan είναι έντονο.

    Τώρα το Ταμείο θα ζητήσει από τον σύμβουλό του, να κάνει το επόμενο βήμα και συγκεκριμένα να καταγράψει τις προθέσεις των επενδυτών σε ότι αφορά το ποσοστό που προτίθενται να αγοράσουν και κυρίως σε ποια τιμή.

    Να σημειωθεί ότι η τιμή μετοχής της Εθνικής έκλεισε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στα 7,306 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα 6,682 δις ευρώ.

    Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση από την J.P.Morgan σε λίγες μέρες περί τις 22 με 25 Σεπτεμβρίου, όπου και θα δοθεί το σήμα από το Ταμείο για να «τρέξει» η συναλλαγή.

    Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί και όπως όλα δείχνουν η πώληση του πακέτου των μετοχών της Εθνικής από το ΤΧΣ θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

    Ωστόσο η απόφαση για το ποσοστό διάθεσης ανήκει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με ξεκάθαρο στόχο την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής.

    Η κατανομή του 22% (20%+2%) των μετοχών της Εθνικής που διατέθηκαν πέρυσι το Νοέμβριο ήταν κατά 64% σε μακροπρόθεσμους επενδυτές και το 27% σε θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ αυτών ήταν οι Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC και Robeco.

    Η πρόθεση του ΤΧΣ

    Η αγορά θεωρεί δεδομένο ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει στην πώληση του 10% με 13% της Εθνικής Τράπεζας (κατέχει το 18,39%).

    Δηλαδή το διεθνές βιβλίο προσφορών (και η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα) θα αφορούν αρχικά διάθεση του 10%, ποσοστό που λόγω της ζήτησης θα ανέβει στο 12% με 13%, και στο ελληνικό δημόσιο θα απομείνει το 5% της ΕΤΕ.

    Η διαδικασία του placement θα είναι ανάλογη με αυτήν του περασμένου Νοεμβρίου, που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχώρησε στη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας.

    Θα περιλαμβάνει δηλαδή τη Διεθνή Προσφορά, μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση, καθώς επίσης και την Ελληνική Δημόσια Προσφορά.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Νοέμβριο το ΤΧΣ προχώρησε στην πώληση 160.989.867 μετοχές της Εθνικής (20%+2%) αντλώντας περίπου 1,067 δις ευρώ.

    Το 80% της προσφοράς κατανεμήθηκε στη διεθνή αγορά, όπου η ζήτηση ήταν 8,9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το υπόλοιπο 20% δόθηκε στην ελληνική αγορά, με τη ζήτηση να είναι 2,9 φορές παραπάνω και την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται στα 5,30 ευρώ.

    Αφού το ΤΧΣ λάβει και την δεύτερη ενημέρωση από τον σύμβουλο του θα προχωρήσει στην κατάρτιση του Ενημερωτικού Δελτίου για να λάβει έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα δημοσιεύσει την πρόσκληση για τη διάθεση των μετοχών μέσω της διαδικασίας του Βιβλίου Προσφορών και της δημόσιας προσφοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Jefferies: «Βαρίδι» το placement του ΤΧΣ στην Εθνική για τις τραπεζικές μετοχές

    Placement Εθνικής Τράπεζας: Το τραγικό λάθος και τι έκαναν οι Γερμανοί με την Commerzbank – Άρθρο παρέμβαση

    Εθνική Τράπεζα: Το τραγικό λάθος του placement και οι άπληστοι παίκτες – Άρθρο παρέμβαση



    ΣΧΟΛΙΑ