Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Eurobank: To σχέδιο για την Ελληνική Τράπεζα και η νέα ισχυρή ομάδα της Κύπρου

Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

Ο Όμιλος της Eurobank είναι πλέον η μεγαλύτερη τραπεζική οντότητα στην Κύπρο καθώς κυριαρχεί στην κυπριακή αγορά με την Eurobank Cyprus στο κομμάτι του wealth και corporate banking και η Ελληνική Τράπεζα -της οποίας ελέγχει το 56% – αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη στο κομμάτι της λιανικής.

Την ερχόμενη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας. Όπου και θα «κλειδώσει» η νέα διοικητική ομάδα της Ελληνικής Τράπεζας.

Νέος CEO

Ο Μιχάλης Λούης –CEO στην Eurobank Κύπρου και επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου με γραμμή αναφοράς στον  Σταύρο Ιωάννου, αναπληρωτή  CEO της Eurobank, θέσεις από τις οποίες αποχωρεί- , θα είναι ο νέος  Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής.

Μιχάλης Λούης CEO Eurobank Κύπρου

Ο νυν CEO της τράπεζας Αντώνης Ρούβας, θα αναλάβει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή CFO.

Πρόεδρος της Ελληνικής  θα παραμείνει ο Πέτρος Χριστοδούλου, όπως έχει προτείνει η Eurobank.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρόλος του κ. Λούη ήταν κομβικός σε ότι αφορά τις διαδικασίες που «έτρεξαν» και θα συνεχίσει να είναι σε ότι αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής.

Έμπειρο στέλεχος για CEO

Η θέση τώρα του διευθύνοντος συμβούλου στην Eurobank  Κύπρου θα καλυφθεί εκ των έσω, μετά από απόφαση του Μιχάλη Λούη, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των κ.κ Φωκίωνα Καραβία και Σταύρου Ιωάννου. Αν και το όνομα του νέου CEO δεν έχει διαρρεύσει, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για υψηλόβαθμο στέλεχος της Eurobank  Κύπρου, με θητεία στα ανώτατα κλιμάκια της τράπεζας, στέλεχος που έχει την απόλυτη στήριξη  του Φωκίωνα Καραβία και του Στ. Ιωάννου.

Σταύρος Ιωάννου, Eurobank

Σε ότι αφορά τώρα τις μετακινήσεις στελεχών από την Eurobank Κύπρου προς την Ελληνική, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι περιορισμένες, καθώς στόχος του Μιχάλη Λούη είναι να μην προκληθεί αναστάτωση στο προσωπικό της Ελληνικής από νέες ελεύσεις στελεχών, αλλά ούτε να υπάρχει επίπτωση στην διοικητική δομή της Eurobank Κύπρου.

Βέβαια έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Χάρης Χαμπάκης, υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, που τα τελευταία  χρόνια είχε αναλάβει CEO της Eurobank Λουξεμβούργου, έχοντας παράλληλα την ευθύνη του Private Banking Κύπρου, Ελλάδας Λουξεμβούργου, έχει επιστρέψει οριστικά στην Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι στην διοικητική ομάδα της Eurobank Κύπρου συμμετέχουν οι: Ανδρέας Πέτσας -Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Δημήτρης Σιακαλλής -Γενικός Διευθυντής CFO, Στέφανος Κασσιανίδης -Γενικός Διευθυντής International Business Banking & BC Network, Αχιλλέας Μαλλιώτης -Γενικός Διευθυντής COO, Αντώνης Αντωνίου -Γενικός Διευθυντής Wealth Management & Global Markets, Δημήτρης Ηλιάδης -Επικεφαλής International Business Banking, Νικόλας Παναγής -Διευθυντής Large Corporate, Μάριος Χατζηκυριάκος -Επικεφαλής Wealth Management, Κατερίνα Χαραλάμπους -Επικεφαλής των Κεντροποιημένων Υπηρεσιών και της Οργάνωσης και Μεθόδων της τράπεζας.

Στόχοι της Ελληνικής Τράπεζας

Σε ότι αφορά το επιχειρησιακό πεδίο της Ελληνικής Τράπεζας, οι στόχοι για την τριετία 2025-2027, θα ανακοινωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2025,  με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου Eurobank, όπου ο CEO  Φωκίων Καραβίας θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό πλάνο.

Και καθώς η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα συντελεστεί σε δεύτερο χρόνο –πάντως όχι μέσα στο 2025- η  Eurobank  Κύπρου και η Ελληνική θα συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία τους, θα λειτουργούν ως δύο ξεχωριστές τραπεζικές οντότητες που αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς η μεν Eurobank Κύπρου είναι κυρίαρχος στην κυπριακή αγορά στο κομμάτι του wealth και corporate banking, ενώ η Ελληνική πρωταγωνιστεί στη λιανική τραπεζική.

Όπως είναι γνωστό η Δημόσια Πρόταση της Eurobank για την Ελληνική, ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου, στην τιμή των 2,56 ευρώ/μετοχή, με την τράπεζα να ελέγχει το 56% της Ελληνικής.

Η εταιρεία συμμετοχών Demetra Holding Plc. –η οποία δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων, στην αφαλάτωσης θαλασσινού νερού-, είχε εγείρει αντιρρήσεις για το τίμημα της δημόσιας πρότασης θεωρώντας το μικρό και διατήρησε το ποσοστό της, που είναι 21,3%. Βέβαια το Demetra παράβλεψε το γεγονός ότι η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας κινήθηκε ανοδικά από το 2021 με την είσοδο της Eurobank στο μετοχικό της κεφάλαιο. Επίσης  το ποσοστό του 12% διατήρησε και το Union της Ελληνικής (σωματείο εργαζομένων) και το υπόλοιπο 10,7% ανήκει σε λοιπούς μετόχους.

Στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η Ελληνική Τράπεζα να αποτελέσει κεντρικό βραχίονα και βασικό μοχλό για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της, που είναι μέχρι το 2026 το 50% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

Μάλιστα όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας: «Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και να γίνει μια πύλη εισόδου όσον αφορά την εγκατάσταση επιχειρήσεων από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία ώστε να αποτελέσει τη βάση για τις εργασίες που θέλουν να αναπτύξουν στην ΕΕ».

Μιχάλης Λούης Βιογραφικό

Ο Μιχάλης Λούης έχει  πτυχίο (B.A.) στη Λογιστική από το Ealing College of Higher Education στο Λονδίνο και μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.Sc.) στη Λογιστική & τα Χρηματοοικονομικά από το London School of Economics and Political Science. Ενώ έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα που σχετίζονται με τραπεζική στο INSEAD Business School και στο London Business School.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον τραπεζικό τομέα το 1987 στον Όμιλο της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας όπου κατείχε διάφορες ανώτερες διευθυντικές θέσεις, και θέσεις σε διοικητικά συμβούλια θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου. Την περίοδο 1989-1991 εργάστηκε σε μια θυγατρική της HSBC στη Νέα Υόρκη, τη Marine Midland Bank N.A., στο Τμήμα Χρηματοδοτήσεων Επιχειρήσεων.

Το 2004 / 2006 ανέλαβε τις θέσεις Γενικού Διευθυντή Ομίλου / Εκτελεστικού Διοικητικού Συμβούλου Διεθνών Δραστηριοτήτων, αντίστοιχα, της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας.

Το 2007, εντάχθηκε στον Όμιλο της Τράπεζας Eurobank Α.Ε. ως Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Cyprus Ltd. Υπηρετεί ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ομίλου από το 2015, ως μέλος διαφόρων επιτροπών του Ομίλου, και ως Πρόεδρος και/ή μέλος των διοικητικών συμβουλίων διαφόρων θυγατρικών του Ομίλου στην Κύπρο.

Το 2014, διορίστηκε Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων και, από το 2019, είναι ο Επικεφαλής Διεθνών Δραστηριοτήτων & Ιδιωτικής Τραπεζικής του Ομίλου της Τράπεζας Eurobank Α.Ε. Είναι επίσης Πρόεδρος και/ή μέλος των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζικών θυγατρικών του Ομίλου στη Σερβία, Βουλγαρία και Λουξεμβούργο.

Διαβάστε επίσης

Τι θα συζητήσει ο SSM στην Αθήνα με τους Έλληνες τραπεζίτες

Κρίσιμη σύσκεψη ΤΧΣ – JP Morgan για το placement της Εθνικής

Τράπεζα Πειραιώς: Ζήτηση στα 2,7 δισ. για το ομόλογο Tier 2 – Αντλεί 650 εκατ. ευρώ