Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Τι θα συζητήσει ο SSM στην Αθήνα με τους Έλληνες τραπεζίτες

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Τα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου που έχουν «κοκκινίσει» και επηρεάζουν αρνητικά τους δείκτες των NPLs, τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών  και οι κινήσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, η μερισματική πολιτική που έχουν εξαγγείλει, αλλά και η ταχύτερη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου, είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του SSM, στις συναντήσεις που θα έχει με τους Έλληνες τραπεζίτες στα τέλη του μήνα στην Αθήνα.

Τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του SSM,  ενώ ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον επόπτη είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Στο μεταξύ σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25%, στο 3,5%. Μείωση που σταδιακά στα ενσωματωθεί και στα επιτόκια χρηματοδοτήσεων, ενώ θα υποχωρήσει και το κόστος εξυπηρέτησης στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Εξάλλου ένα από τα θέματα που συζητήσει ο επόπτης με τους τραπεζίτες θα είναι και ο αντίκτυπος από τη μείωση των επιτοκίων στα έσοδα των ελληνικών τραπεζών και κατά πόσο θα επηρεάσει την κερδοφορία τους.

Σύμφωνα με ανώτατη τραπεζική πηγή η ατζέντα τoυ κλιμακίου του  SSM που θα βρεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου θα είναι πλούσια καθώς θα συζητηθούν:

Όπως είναι γνωστό οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν «άνοιγμα» σε υποχρέωση αναβαλλόμενης φορολογίας 12,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους σκοπεύουν να μηδενίσουν αυτήν την απαίτηση στα τέλη του 2030, ποντάροντας στην άνοδο της κερδοφορίας τους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στις αγορές.

-Ακόμα ο  SSM θα επιστήσει την προσοχή των τραπεζών σε ότι έχει να κάνει με τους κινδύνους που απορρέουν τόσο από την γεωπολιτική αστάθεια, όσο και από την κλιματική αλλαγή, και  μπορούν να επηρεάσουν τα χαρτοφυλάκια τους.

Μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Σήμερα το μεσημέρι η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσει νέα μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25% στο 3,5%, ενώ αναμένεται τουλάχιστον ακόμα μία μείωση τον Δεκέμβριο.

Μάλιστα ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, έχει δηλώσει (σε διεθνή αλλά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης) πως περιμένει εκτός από τη σημερινή και άλλη μία μείωση μέχρι το τέλος του έτους, και την άποψη αυτή  συμμερίζονται τα «περιστέρια» του ΔΣ της ΕΚΤ.

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Στουρνάρας: «δεν  θέλουμε να υπονομεύσουμε την  οικονομική ανάκαμψη που έχει ξεκινήσει και να διακινδυνεύσουμε να ωθήσουμε τον πληθωρισμό σε επίπεδα χαμηλότερα από τον στόχο του 2%». Και έχει  υπογραμμίσει πως: Σε ένα περιβάλλον αυξημένης οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με προσεκτικά βήματα και θα παραμείνουμε σε εγρήγορση ώστε, εφόσον χρειαστεί, να προσαρμόσουμε κατάλληλα την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μας με σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων μας.

 Διαβάστε επίσης

Commerzbank: Κατά της εξαγοράς μεριδίου της από την UniCredit οι συνδικαλιστές του Ver.di

Ελληνική Τράπεζα: Με επιτόκιο 4% το Senior Preferred ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ

Πειραιώς: Ενδιαφέρον από 200 θεσμικούς για το ομόλογο της