• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank): Γιατί η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου είναι κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Δημόσια πρόταση της Eurobank για την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

    Η Eurobank ελέγχει ήδη το 55,5% της Ελληνικής Τράπεζας και το 21,3% κατέχει η εταιρεία συμμετοχών Demetra Holding Plc. –η οποία δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων, στην αφαλάτωσης θαλασσινού νερού-, και το 23,2% ανήκει σε άλλους μετόχους. Να σημειωθεί ότι οι μέτοχοι που θα αποδεχτούν την Δημόσια Πρόταση θα λάβουν 2,56 ευρώ ανά μετοχή.

    Και το επόμενο βήμα –αφού ολοκληρωθεί η Δημόσια Πρόταση- η οποία θεωρείται ήδη επιτυχής αφού η Eurobank κατέχει το 55,5% της Ελληνικής Τράπεζας θα είναι η συγχώνευση της με την Eurobank Cyprus. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δραστηριότητες που έχουν αναπτύξει οι δύο τράπεζες είναι πλήρως συμπληρωματικές.

    «Η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή της στρατηγικής της Eurobank για διεύρυνση της παρουσίας μας ως περιφερειακού τραπεζικού ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη» έχει δηλώσει στο mononews.gr ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας, υπογραμμίζοντας ότι:

    «Στόχος μας είναι να ενισχύουμε διαρκώς το αποτύπωμα του ομίλου στις κύριες αγορές μας, τόσο οργανικά όσο και με αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν – όπως με την Ελληνική Τράπεζα και, επίσης πρόσφατα, με την απόκτηση της λιανικής τραπεζικής της ΒΝΡ στη Βουλγαρία».

    Η Ελληνική Τράπεζα είναι ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός με μεγάλη πελατειακή βάση και οι δραστηριότητα της είναι πλήρως συμπληρωματική με τις εργασίες της Eurobank Cyprus, που ειδικεύεται στην τραπεζική επιχειρήσεων και στη διαχείριση περιουσίας.

    Οι στόχοι

    Στόχος της διοίκησης της Eurobank είναι η Ελληνική Τράπεζα να αποτελέσει κεντρικό βραχίονα και βασικό μοχλό για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της, που είναι μέχρι το 2026 το 50% της κερδοφορίας του ομίλου να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες.

    Μάλιστα η θέση της Κύπρου είναι στρατηγική και κομβικός ο ρόλος της Ελληνικής Τράπεζας για να διευκολυνθεί η είσοδος δυναμικών επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής, όπως και της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    «Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα και να γίνει μια πύλη εισόδου όσον αφορά την εγκατάσταση επιχειρήσεων από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία ώστε να αποτελέσει τη βάση για τις εργασίες που θέλουν να αναπτύξουν στην ΕΕ», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

    Η Eurobank, όπως είναι γνωστό, είναι η μόνη ελληνική τράπεζα με διευρυμένη διεθνή παρουσία, καθώς δραστηριοποιείται στην Κύπρο, στη Βουλγαρία με τη θυγατρική της Postbank, και την εξαγορά της μονάδας Personal Finance της BNP Paribas στη Βουλγαρία, έχει επίσης παρουσία στο Λουξεμβούργο, που αποτελεί το κέντρο του private banking της τράπεζας, όπως και στο Λονδίνο.

    Να σημειωθεί ακόμα ότι η επένδυση της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζας ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 όταν απέκτησε ποσοστό 9,9%, το οποίο αύξησε στο 12,6% τον Δεκέμβριο του 2021, στο 15,8% τον Δεκέμβριο του 2022 και απέκτησε ένα 13,4% τον Αύγουστο του 2023. Φέτος τον Ιούνιο απέκτησε ένα επιπλέον 18,9% της Ελληνικής, και σήμερα ελέγχει το 55,48% της κυπριακής τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Στο 55,48% το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

    Attica Bank: Έκλεισε η συμφωνία των μετόχων – Στον Στουρνάρα το νομικό κείμενο

    Τι κάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν τις προμήθειες



    ΣΧΟΛΙΑ