• Τράπεζες

    Attica Bank: Πυρετώδεις οι διαπραγματεύσεις, «κλείδωσε» η συμφωνία των μετόχων

    Ελένη Βρεττού Attica Bank, Ηλίας, Ξηρουχάκης Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Ελένη Βρεττού Attica Bank, Ηλίας, Ξηρουχάκης Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας


    Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Thrivest κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τα κεφάλαια που  θα εισφέρει η κάθε πλευρά για την εξυγίανση της Attica Bank.

    Ο «λευκός καπνός» από την υπογραφή της συμφωνίας θα βγει το αργότερο Δευτέρα- Τρίτη και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τεχνικών θεμάτων από τα νομικά επιτελεία των δύο πλευρών.

    Από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου μέχρι και χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συναντήσεις του επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλία Ξηρουχάκη  με την Thrivest των ∆. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου.

    Αλέξανδρος Εξάρχου και Ηλίας Ξηρουχάκης, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις- έχουν καταλήξει σε συμφωνία και οι υπογραφές αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

    Και έτσι η επιστολή του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, κινητοποίησε το Ταμείο με αποτέλεσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, που θα οδηγήσουν  στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

    Η ΤτΕ έδωσε πενθήμερη προθεσμία που λήγει σήμερα, ζητώντας  με επιστολή της από την Attica Bank  να της υποβάλλει  το σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων «τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων».

    Και ακόμα έχει ζητήσει το  σχέδιο συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια και να ενημερωθεί: για τον τρόπο διασφάλισης της συμμόρφωσης της νέας τραπεζικής οντότητας που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση με τους ελάχιστους εν ισχύ υποχρεωτικούς εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες ζημίες σε περίπτωση υπαγωγής των χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3».

    Το σχέδιο συγχώνευσης

    Η Attica Bank έχει έτοιμο το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, όπως και την τιτλοποίηση για την οποία θα υποβάλλει αίτημα ένταξης  στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3».

    Ευθύς με την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων θα διαβιβαστεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS –ατύπως για την αξιολόγηση έχουν ενημερωθεί τα ενδιαφερόμενα μέρη- που καθορίζουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, τόσο για την εξυγίανση της Attica Bank, όσο και  για τη δημιουργία της νέας τράπεζας.

    Το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας υπολογίζεται στα 3,2 με 3,4 δισ. ευρώ (με τα 2 δισ. ευρώ να είναι τα «κόκκινα» της Attica). Στόχος είναι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της νέας τράπεζας να διαμορφωθεί στην περιοχή του 5%.

    Σε κάθε περίπτωση την Τρίτη 16 Ιουλίου η CEO  της Attica Bank Ελένη Βρεττού θα μιλήσει από το βήμα της  Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας, με τη συμφωνία στα χέρια της.

    Και θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

    Μετά την αύξηση κεφαλαίου που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο (μέσα στον Οκτώβριο) το ποσοστό του δημοσίου στην νέα πλέον τράπεζα θα είναι σημαντικά περιορισμένο καθώς ο ιδιώτης μέτοχος, η Thrivest  -που ήδη έχει επενδύσει 130 εκατ. ευρώ στις δύο τράπεζες- θα ελέγχει πάνω από το 50%.

    Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank, η Thrivest κατέχει το 4,4% και η Παγκρήτια Τράπεζα έχει ένα 5% (σημειώνεται ότι η Thrivest ελέγχει το 44% της Παγκρήτιας). Η συμμετοχή του e-EΦΚΑ στην Attica Bank είναι 7,6%, 4% του ΤΜΕΔΕ και το 6,5% κατέχουν μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5%.

    Διαβάστε επίσης

    Τι κάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν τις προμήθειες

    Στεγαστικά δάνεια για 50άρηδες με χαμηλά επιτόκια

    Attica Bank: Συμφωνία μέχρι την Παρασκευή για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα



    ΣΧΟΛΙΑ