• Τράπεζες

    Τράπεζες: Τι λέει η Κομισιόν για κόκκινα δάνεια και servicers

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    Ναι μεν, αλλά είναι το σήμα που στέλνει με την ‘Εκθεση της η Κομισιόν σε ότι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει περάσει στους servicers -70 δισ. ευρώ- και κάνει λόγο για υποαποδόσεις σε μεγάλο τμήμα τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.

    Υπογραμμίζει πως η κερδοφορία των τραπεζών το 2023 ήταν ισχυρή και ότι μείωσαν περαιτέρω το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ όπως σημειώνει  τα κύρια εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες  για την βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους φέτος,  θα είναι οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων όπως και  οι τιτλοποιήσεις κάνοντας χρήση  του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων  «Ηρακλής».

    Ωστόσο επισημαίνει πως ενώ η διαδικασία πώλησης δανείων από τους servicers προχωρά, εξακολουθούν να υφίστανται δυσκολίες αλλά και προκλήσεις στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

    Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, διάφορα χαρτοφυλάκια που τιτλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αρχικού προγράμματος του «Ηρακλή» συνέχισαν να υποαποδίδουν.

    Μία από τις αιτίες οφείλεται σε  εμπόδια που έχουν να κάνουν με το πλαίσιο διαδικασιών εκκαθάρισης σε δικαστικό επίπεδο, πιο απλά με καθυστερήσεις στη διεξαγωγή των πλειστηριασμών με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες οι εισπράξεις από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων.

    Η Έκθεση αναφέρει επίσης ότι το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση ζητημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα εφαρμόζεται και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

    Η διαδικασία εκκαθάρισης των καθυστερούμενων υποθέσεων αφερεγγυότητας νοικοκυριών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς σχεδόν όλες οι υποθέσεις (99,5%) θα έχουν εκδικαστεί στα δικαστήρια έως τα μέσα του 2024.

    Η διαδικασία για τη δημιουργία του φορέα για την αγορά και την επαναμίσθωση των ακινήτων  αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2024.

    Όσον αφορά την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις ζητούμενες κρατικές εγγυήσεις, οι αρχές σχεδιάζουν να διεκπεραιώσουν όλες τις απαιτήσεις μέχρι το τέλος του 2024 και έχουν νομοθετήσει μια σειρά διατάξεων για την εκκαθάριση των εναπομεινάντων νομικών αβεβαιοτήτων.

    Ωστόσο, οι πραγματικές πληρωμές για πολλές εγγυήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις θα καθυστερήσουν, καθώς θα υπόκεινται σε δικαστικές αποφάσεις.

    Η Έκθεση σημειώνει ότι οι αναδιαρθρώσεις οφειλών μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν επιταχυνθεί από το 3ο τρίμηνο του 2023, και σ αυτό συνέβαλλαν οι βελτιώσεις στο πλαίσιο της.

    Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω διευκόλυνση της χρήσης άλλων εργαλείων του νέου κώδικα αφερεγγυότητας, όπως η πλατφόρμα δεύτερης ευκαιρίας.

    Σημειώνουμε ότι τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος δείχνουν ότι οι servicers διαχειρίζονταν στο τέλος του 1ου τριμήνου 2024 δάνεια ύψους 70 δις ευρώ (αυξημένα  κατά 579 εκατ. ευρώ).

    Από αυτά τα 22,9 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 21,99 δισ. ευρώ στεγαστικά, τα 15,66 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια και 9,19 δισ. ευρώ δάνεια προς αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

    Επίσης στα 6,33 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έως τα τέλη Μαΐου και αφορούν 17.893 επιτυχείς ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί.

    Μέσα στον Μάιο έγιναν 1.153  επιτυχείς ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές 420 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα  πραγματοποιούνται ρυθμίσεις και για τους ευάλωτους οφειλέτες με βάση τον πρόσφατο νόμο που προβλέπει την υποχρεωτική αποδοχή της πρότασης ρύθμισης του εξωδικαστικού από τους πιστωτές.

    Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες 374 ρυθμίσεις αυτής της κατηγορίας.

    Διαβάστε επίσης

    Κομισιόν: Θετική η εικόνα για την Ελλάδα – Έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε 7 χώρες

    Χάρης Καρώνης: Τι είπε στην Τράπεζα της Ελλάδος για την επέκταση της Viva και για τον… Τάκη Γεωργακόπουλο

    Γιατί η Συνεταιριστική Καρδίτσας είναι «η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα»



    ΣΧΟΛΙΑ