Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Καρώνης VS Ντίμον: Παράλληλοι μονόλογοι μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Viva Wallet

Πηγές JPMorgan στο mononews: Εμείς κάναμε την πρώτη αγωγή κατά της Viva Wallet

Χάρης Καρώνης (Viva Wallet) – Jamie Dimon (JPMorgan)

Αν και δηλώνουν δικαιωμένοι Χάρης Καρώνης και JP Morgan από την απόφαση των Λονδρέζων δικαστών, ωστόσο οι δημόσιες τοποθετήσεις τους, δείχνουν ότι η κόντρα τους συνεχίζει να υποβόσκει καθώς η κάθε πλευρά τη διαβάζει με τα δικά της γυαλιά, όπως ακριβώς έκαναν και με τη συμφωνία που είχαν υπογράψει μεταξύ τους.

«Παράλληλοι μονόλογοι» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των δηλώσεων τους, όπως σχολιάζει πηγή της αγοράς, σύμφωνα με την οποία η δήλωση Καρώνη είναι στη λογική η Viva αξίζει 3 δισ. δολάρια και της JP Morgan ότι καλύτερα η Viva  να πωληθεί τώρα πριν να είναι αργά.

Ο Χάρης Καρώνης – που μαζί με τον Μάκη Αντύπα κατέχουν το 51,5% της Viva- στη δήλωση του αναφέρει:

«Ως Διευθύνων Σύμβουλος καλώ και τους δύο μετόχους να προχωρήσουν στη διαδικασία αποτίμησης που συμφώνησαν, η οποία θα αντικατοπτρίζει την τρέχουσα και μελλοντική αξία της Viva. Η αποτίμηση θα λαμβάνει πλέον υπόψη την πραγματική θέση της Viva στην αγορά και ένα πραγματικό σύνολο οικονομικών προβλέψεων, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ, που θα επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το 2030 και θα αντανακλά την πλήρη δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας στις αγορές αυτές, και να αφήσουν πίσω τις διαφορές και τις δικαστικές αντιπαραθέσεις».

Από την πλευρά του ο Τζέιμι Ντιμόν απαντά:  έχουμε επανειλημμένα προσφέρει τρόπους για να βοηθήσουμε την εταιρεία να επεκταθεί και να πετύχει. Το δικαστήριο παρείχε τώρα ένα κρίσιμο βήμα για να προχωρήσουμε με δίκαιες και διαφανείς αποτιμήσεις – οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Viva να πωληθεί σύντομα πριν καταλαγιάσει περαιτέρω η δραστηριότητα στην αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών στις Fintech.

Η αποτίμηση της Viva

Διαφορετικά διαβάζουν και την απόφαση του δικαστηρίου για την αποτίμηση της Viva.

Σύμφωνα με την δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου:

 H κοινή λογική σε εμπορικά ζητήματα είναι πως η αξία της επιχείρησης για έναν αγοραστή θα περιλαμβάνει μια εκτίμηση της μελλοντικής του αξίας και των μελλοντικών της προοπτικών.

Σημειώνει ότι:  η Viva από τη στιγμή που σήμερα είναι μέτοχος της με 48,5% η  JP Morgan υπόκειται στους ρυθμιστικούς περιορισμούς που μπορεί να απορρέουν από τους Κανονισμούς Κ και Y ή από τον Νόμο Bank Holding Company Act,  αλλά θα απαλλαγεί από αυτούς τους ρυθμιστικούς περιορισμούς στο μέλλον (αν δηλαδή σταματήσει να είναι μέτοχος της η αμερικανική τράπεζα).

Και συνεχίζει: Η αξία της επιχείρησης θα πρέπει καθορίζεται από τον εκτιμητή αγνοώντας αυτούς τους ρυθμιστικούς περιορισμούς, αν και η αξία που θα αποδοθεί στη μελλοντική επιχείρηση παραμένει ένα θέμα που οι εκτιμητές πρέπει να καθορίζουν κατά την επαγγελματική τους κρίση και έχοντας υπόψη τις πληροφορίες που τους παρέχονται από τη Viva συμπεριλαμβανομένων των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της.

Θεωρώ λοιπόν ότι για τον καθορισμό της εύλογης αγοραίας αξίας (fair market value) των call options, οι εκτιμητές υποχρεούνται να αγνοούν τυχόν υποχρεώσεις και περιορισμούς που μπορεί να απορρέουν από τους Κανονισμούς Κ και Y ή από τον Νόμο Bank Holding Company Act που ισχύουν στην πραγματικότητα για την WRL, την JPM ή τη Viva λόγω της συμμετοχής της JPM στη Viva.

Και έτσι JP Morgan  στη δήλωση της αναφέρει πως: «Το δικαστήριο επιβεβαίωσε επίσης ότι η Viva υπόκειται σε νομικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ, κάτι που είχαμε επισημάνει εξαρχής στη διοικητική ομάδα της Viva και απέρριψε κάθε υπόνοια ότι η JP Morgan προσπαθούσε να μειώσει την αξία της Viva και να την αποτρέψει την ανάπτυξή της».

Αντίθετα ο Χάρης Καρώνης δήλωσε πως:

Το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της WRL, και απέρριψε τις προσπάθειες της JP Morgan να επαναδιατυπώσει τους όρους της συμφωνίας μετόχων, με σκοπό να επιβάλλει να ληφθούν υπόψη στην αποτίμηση συγκεκριμένοι νομοθετικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στη JP Morgan (και όχι στη Viva).

Και ακόμα σημείωσε πως:

«Αυτοί οι νομοθετικοί περιορισμοί θα αλλοίωναν σημαντικά την αποτίμηση και θα μείωναν υπερβολικά την αξία της Εταιρείας έως και 50%, προς όφελος της JP Morgan και εις βάρος των συμφερόντων των ιδρυτών της Viva και των άνω των 200 υπαλλήλων της που συμμετέχουν στο Stock Option Plan.

»H απόφαση συνεπάγεται, επίσης, ότι η προηγούμενη αποτίμηση που υπέβαλε η JP Morgan και διεξήχθη από τη Houlihan Lokey είναι άκυρη, καθώς βασίστηκε σε προφανώς λανθασμένα δεδομένα, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η αξία της εταιρείας».

Υπενθυμίζεται ότι η Houlihan Lokey αποτίμησε την εταιρεία στο 1 δις δολάρια, με την ΕΥ Γερμανίας, που ήταν ο εκτιμητής της Viva, προσδιόρισε την αξία της στα 3 δισ δολάρια.

Και η ανάπτυξη της Viva

«Έχοντας μερίδιο στην εταιρεία, έχουμε επανειλημμένα προσφέρει τρόπους για να βοηθήσουμε την εταιρεία να επεκταθεί και να πετύχει» αναφέρει στη δήλωση της η JP Morgan και συνεχίζει:

»Πρόθεσή μας ήταν πάντα να στηρίξουμε την ανάπτυξη της Viva, στις ΗΠΑ ή αλλού, με την επιφύλαξη του ρυθμιστικού ισχύοντος πλαισίου. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανάπτυξη και επέκταση της Viva σε συνεργασία με την WRL προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων και του ευρύτερου ελληνικού κλάδου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών»

Και ο Χάρης Καρώνης απαντά:

«Στόχος μου είναι να αποκαταστήσω την πίστη και την εμπιστοσύνη της ομάδας της Viva στην JP Morgan. Θέλω έναν μέτοχο που να σέβεται τις βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης μιας εταιρείας, που να μη δημιουργεί τοξικό περιβάλλον και να δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της εταιρείας. Η εταιρεία έχει φτάσει στο σημείο οι προβλεπόμενες πωλήσεις της να είναι ίσες με τις προβλεπόμενες δαπάνες, γεγονός που τροφοδοτεί περαιτέρω την ικανότητά της να επενδύει στην ανάπτυξη και ελπίζω ότι οι πρόσφατες αλλαγές ηγεσίας εντός της JP Morgan Payments θα δώσουν την ευκαιρία να ξαναρχίσει ο εποικοδομητικός διάλογος και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη αυτή». Ακόμα σημειώνει ότι:

Η Viva έχει καθιερωθεί ως ηγέτης στην τεχνολογία Tap on Any Device, επιτρέποντας σε κάθε έμπορο σε όλη την Ευρώπη -και σύντομα και στις ΗΠΑ- να δέχεται πληρωμές από οποιαδήποτε συσκευή. Η Viva βελτιστοποιεί συνεχώς τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της εκτενούς υιοθέτησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε όλο τον κόσμο. Η Viva θα συνεχίσει τώρα κανονικά τη στρατηγική ανάπτυξής της, ενδυναμώνοντας τη θέση της ως η κορυφαία τράπεζα τεχνολογίας για πληρωμές εμπόρων όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας έτσι την πραγματική αξία (market value) της.

Τέλος σημειώνουμε ότι πριν από μερικές μέρες αποχώρησε  από την JPMorgan μετά από δεκαεπτά χρόνια, ο επικεφαλής του τμήματος πληρωμών σε παγκόσμιο επίπεδο, Τάκης Γεωργακόπουλος. Συμφωνα με τα δημοσιεύματα έφυγε για να αναζητήσει άλλες ευκαιρίες.

Αξίζει ζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργακόπουλος θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του μεγάλου deal της JP Morgan με την Viva Wallet και ήταν  αυτός που έπεισε τη μεγάλη αμερικανική τράπεζα να επενδύσει στην πολλά υποσχόμενη ελληνική εταιρεία.

Διαβάστε επίσης

Χάρης Καρώνης: Έχασε η JP Morgan, ανοίγει ο δρόμος για μια σωστή αποτίμηση της Viva Wallet

JP Morgan για Viva Wallet: Εξαιρετική εξέλιξη και για τους δύο η απόφαση του δικαστηρίου, κοιτάμε μπροστά

Χάρης Καρώνης: Ποια απόφαση περιμένει στη δίκη με την JP Morgan για την τύχη της Viva Wallet