Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Τράπεζες: Κρίσιμες αποφάσεις για μείωση επιτοκίων και διανομή μερισμάτων

Τράπεζες: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Περιεχόμενα

Μέτοχοι και δανειολήπτες περιμένουν σήμερα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι πρώτοι για να πάρουν και πάλι ύστερα από 16 χρόνια μέρισμα, οι δεύτεροι για να δουν τις δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους να μειώνονται.

Όπως είναι γνωστό οι συστημικές τράπεζες έχουν υποβάλλει αίτημα στην ΕΚΤ για να διανείμουν από το 10%-30% των κερδών του 2023 ως μέρισμα και η απάντηση του επόπτη αναμένεται να είναι θετική.

Την ίδια ώρα οι δανειολήπτες περιμένουν να δουν ύστερα από μία 10ετία μείωση των επιτοκίων του ευρώ, που θα σημάνει χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης για τα δάνεια τους.

Μερίσματα

Στο θέμα της διανομής μερίσματος αναφέρθηκε χθες το Reuters, και μεταξύ των άλλων το δημοσίευμα αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων τους κάτω από το  6% (από το υψηλό 45% το 2016), ενώ η αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες βρίσκεται στο τελικό στάδιο καθώς το ΤΧΣ κατέχει το 18% της Εθνικής Τράπεζας και το 72,5% της Attica Bank.

Να σημειωθεί ότι οι συστημικές τράπεζες -Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank- έχουν ανακοινώσει συνολικά κέρδη 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023.

Όπως είναι γνωστό η Εθνική Τράπεζα έχει στόχο να διανείμει στους μετόχους της  έως το 30% των κερδών του 2023 (1,106 δισ. ευρώ), δηλαδή μέχρι 330 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει στόχο τη  διανομή του 10% των καθαρών κερδών του 2023, τα οποία ανήλθαν στα 800 εκατ. ευρώ (περί τα 80 εκατ. ευρώ δηλαδή).

Η Eurobank έχει ανακοινώσει  διανομή μερίσματος 25% των κερδών του 2023 –ανήλθαν στο 1,14 δισ. ευρώ-, που σημαίνει ότι θα διανείμει περί τα 300 εκατ. ευρώ στους μετόχους της.

Η Alpha Bank σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος 122 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2023, που έκλεισε με καθαρά κέρδη 611,3 εκατ. ευρώ.

Επιτόκια

Σήμερα το μεσημέρι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ανακοινώσει τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25%, και το επιτόκιο καταθέσεων θα υποχωρήσει  στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%.

Το ζητούμενο στους κόλπους της ΕΚΤ είναι η ταχύτητα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων με τα «γεράκια» να θέλουν την επόμενη μείωση τον Σεπτέμβριο και μία ακόμη τον Δεκέμβριο.

Αντίθετα τα «περιστέρια» επιθυμούν οι μειώσεις να είναι κοντινές χρονικά δηλαδή Ιούνιο- Ιούλιο και Οκτώβριο.

Ωστόσο, η μείωση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού –καθώς παραμένει ο «μεγάλος εχθρός» για την ΕΚΤ– και ο οποίος τον Μάιο αυξήθηκε στο 2,6%, «ψαλιδίζοντας» κατά κάποιο τρόπο τις προσδοκίες για το πόσες και τι ύψους θα είναι οι μειώσεις που δουν φέτος οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Πάντως η  αγορά «βλέπει» τα επιτόκια να μειώνονται στο 3,25% μέχρι το τέλος του έτους και να διαμορφώνονται στο 2,25% με 2,3% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2025.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Το σχέδιο για την Ελληνική Τράπεζα και την επέκταση στο εξωτερικό – Αποκλειστική δήλωση Φ. Καραβία

Τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις η μείωση των επιτοκίων

Ανάσα για τους δανειολήπτες από τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ