• Τράπεζες

    Χάρης Καρώνης: Ποια απόφαση περιμένει στη δίκη με την JP Morgan για την τύχη της Viva Wallet

    Πηγές JPMorgan στο mononews: Εμείς κάναμε την πρώτη αγωγή κατά της Viva Wallet

    Χάρης Καρώνης (Viva Wallet) – Jamie Dimon (JPMorgan)


    Αισιόδοξος ότι οι Λονδρέζοι δικαστές θα τον δικαιώσουν εμφανίζεται ο ιδρυτής της Viva Χάρης Καρώνης.

    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr, οι οποίες γνωρίζουν τι λέγεται στο περιβάλλον Καρώνη, μετά και την δεύτερη δίκη που έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου στις 21 Μαΐου, ο Ελληνας επιχειρηματίας εκτιμά ότι τα στοιχεία που έχει προσκομίσει το νομικό του επιτελείο είναι πλήρως εμπεριστατωμένα και δεν αφήνουν περιθώρια να αμφισβητηθεί η πραγματική αξία της ελληνικής startup το 48,5% της οποίας απέκτησε το 2022 η JP Morgan.

    Σε περίπου 20 ημέρες, μέχρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται η απόφαση των δικαστών που στην πράξη θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, δηλαδή του Τζέιμι Ντιμόν της JP Morgan κι του Χάρη Καρώνη της της Viva.

    Το μεγάλο αγκάθι κι η κόντρα ανάμεσα στους δύο άντρες –που ξεκίνησε από τα τέλη του 2023- έχει να κάνει με την αποτίμηση της ελληνικής εταιρείας.

    Ποιος θα πάρει τελικά τη Viva?

    Αν και oι δύο πλευρές έχουν υπογράψει συμφωνία που καθορίζει με σαφήνεια τους όρους ολοκλήρωσης του deal  μέχρι τον Ιούνιο του 2025, τώρα αυτή η συμφωνία αμφισβητείται εκατέρωθεν.

    Οι μεν Αμερικανοί χαρακτηρίζουν ως «εμπορικά ανόητη» την ερμηνεία της Werealize.com Ltd, εταιρείας του Χάρη Καρώνη, σε ό,τι αφορά τους όρους των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς.

    Όπως αναφέρουν στις προτάσεις τους που έχουν καταθέσει στο Δικαστήριο, με βάση όσα υποστηρίζει η  Werealize.com, η Viva δεν αποτιμάται με βάση τις δραστηριότητές της αλλά με βάση τις προβλέψεις της για το πώς θα μπορούσε στο μέλλον να εξελιχθεί με διαφορετική ιδιοκτησία.

    Και υποστηρίζουν  ότι η JP Morgan «δεν υποχρεούται να αποδεχθεί το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς της JP Morgan εάν η αξία της Viva είναι κάτω από πέντε δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια), αλλά υποχρεούται να το αποδεχθεί κατά την τέταρτη περίοδο που τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μπορούν να ασκηθούν, ανεξάρτητα από την αξία της Viva».

    Να σημειωθεί ότι η επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey, αποτίμησε για λογαριασμό της JP Morgan την Viva στο 1 δισ. ευρώ.

    «Υποτιμούν και αποκρύπτουν την πραγματική αξία της Viva, προκειμένου να εξαγοράσουν το υπόλοιπο 51,5% σε πολύ χαμηλότερη τιμή» υποστηρίζει η πλευρά του Χάρη Καρώνη, με το νομικό επιτελείο να έχει προσκομίσει στο δικαστήριο την αποτίμηση του δικού της εκτιμητή της ΕΥ, που τοποθετεί την αξία της Viva  στα 3 δισ. ευρώ.

     «Αυτή η μείωση της αξίας υποθέτει, επίσης, ότι η JP θα ασκούσε επιτυχώς το δικαίωμα αγοράς, ακόμη και εάν η WRL θα μπορούσε να εξαγοράσει τον δανειστή. Θα ήταν στρεβλό, όμως, η Viva να αποτιμηθεί με βάση το ότι η JP θα ήταν ο αγοραστής της (και έτσι τυχόν περιορισμοί που θα μπορούσαν να ισχύουν ειδικά για την JP βάσει του κανονισμού Κ θα έπρεπε να καθορίζουν την αξία της), όταν η WRL θα μπορούσε να είναι ο αγοραστής», έχουν δηλώσει πηγές προσκείμενες στην Viva.

    Διαβάστε επίσης

    Καρώνης (Viva) εναντίον Ντίμον (JP Morgan) μέρος… δεύτερο

    Αποκάλυψη για Καρώνη – JP Morgan: «Υπάρχει ”bad blood” και το deal κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα»

    JP Morgan κατά Καρώνη: «Είναι ανόητος και κερδοσκόπος» – Σφοδρή σύγκρουση στο Λονδίνο



    ΣΧΟΛΙΑ