Με το βλέμμα στη Βασιλεία οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες προσαρμογής όπως αυτές ορίζονται από το Single Resolution Board και τον SSM ετοιμάζοντας εκδόσεις ύψους 13-15 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των MREL ( ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις).

Όπως ορίζει η οδηγία BRRD όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τους καταθέτες και εκ του λόγου αυτού εκδίδουν ομόλογα που αποτελούν κεφαλαιακά μαξιλάρια σε περίπτωση που τα πιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την λειτουργία τους.

Έτοιμες εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες να προσαρμοστούν λοιπόν στο περιβάλλον της Βασιλείας.

Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα πρόκειται να εκδώσουν υπό τις επιταγές της Βασιλείας 13-15 δισ. ευρώ ομόλογα, senior κατά πλειοψηφία ως το τέλος του 2025 δίνοντας με τον τρόπο αυτόν σημαντική ασφάλεια στους καταθέτες από τον οποιοδήποτε κίνδυνο.

Ως γνωστόν τα κεφάλαια αποτελούν το βασικό μαξιλάρι στο οποίο ακουμπούν οι καταθέτες σε περιπτώσεις resolution πιστωτικών ιδρυμάτων πρώτα “καίγονται” τα κεφάλαια tier I μετά τα tier 2 στη συνέχεια τα senior και τέλος οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ανακοινώσει την έκδοση ενός senior bond 500 εκατ. ευρώ ως το τέλος του έτους. Η Εθνική είπε πως θα προχωρήσει σε νέα έκδοση το 2022 ενώ αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους οι άλλες δύο τράπεζες που ανακοινώνουν αποτελέσματα Alpha Bank και Eurobank στις 26 και 31 Αυγούστου αντιστοίχως.

Νέες προτεραιότητες για τη Βασιλεία

Και ενώ όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες οι προτεραιότητες της Βασιλείας αρχίζουν να περιλαμβάνουν και άλλους τομείς. Πιο στενή συνεργασία αναμένεται μεταξύ κυβερνήσεων και εποπτών με ότι αυτό σημαίνει.

Ο νέος κύκλος αυτής της σύνδεσης δεν είναι άλλος από τα κρυπτονομίσματα.

Η τραπεζική εποπτεία της Βασιλείας αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό αλλά και ενεργά το θέμα των κρυπτονομισμάτων καθώς αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για τις τράπεζες. Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι της τραπεζικής εποπτείας οι κανόνες της Βασιλείας δεν θα πάρουν άλλη αναβολή. Η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει το 2023 και θα υπάρξει 5ετής περίοδος προσαρμογής.

Σύμφωνα με την κα Αrolyn Rogers, Γενική Γραμματέα της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας της Βασιλείας πρόκειται για κίνδυνο υπαρκτό ο οποίος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όμως οι επόπτες δεν μπορούν να το πράξουν από μόνοι τους.

Αυτό είναι ίσως το πρώτο πεδίο που οι επόπτες ζητούν την βοήθεια της οργανωμένης πολιτείας για τη θέσπιση κανόνων και όχι για έλεγχο, με δεδομένο πως μέχρι πρότινος οι μόνοι που επέβαλαν τους ελεγκτικούς κανόνες και η πολιτεία προσαρμοζόταν αντιστοίχως είναι οι επόπτες.

Τα ανοίγματα των τραπεζών σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία είναι προς το παρόν περιορισμένα, αλλά η συνεχιζόμενη ανάπτυξη και η καινοτομία σε κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και συναφείς υπηρεσίες, μαζί με το αυξημένο ενδιαφέρον ορισμένων τραπεζών, θα μπορούσαν να εντείνουν τις ανησυχίες και τους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα απουσία συγκεκριμένης προληπτικής θεραπείας.

Το θέμα επιδρά ήδη στη ρυθμιστική περίμετρο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά προκλήσεων για τους επόπτες. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μη τραπεζικοί ανταγωνιστές παραμένουν συνδεδεμένοι με διάφορους τρόπους με τις τράπεζες, οπότε οι κίνδυνοι εξακολουθούν να επιστρέφουν στις τράπεζες και συχνά με πολύπλοκους τρόπους που είναι δύσκολο να εντοπιστούν έως ότου τα πράγματα πάνε στραβά. Υπάρχει επίσης η πρόκληση των προσδοκιών του κοινού.

Παρόλο που οι εποπτικές αρχές, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχουν τις νομικές εξουσίες ή εργαλεία για τη ρύθμιση των μη τραπεζικών οργανισμών και εταιριών επειδή αυτές οι εταιρείες παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες, το κοινό υποθέτει ότι είναι ελέγχονται και αναμένει από τον επόπτη να τους προστατεύσει. Αυτή είναι μια πρόκληση την οποία οι επόπτες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Θα χρειαστούν οι κυβερνήσεις να προσαρμόσουν τις εντολές και τις εξουσίες τους με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τη μεταβολή στον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι τραπεζικές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης

20 δισ. νέες χορηγήσεις την προσεχή τετραετία προγραμματίζουν οι ελληνικές τράπεζες
Στη μάχη των πράσινων ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες
H Wells Fargo δημιούργησε επενδυτικό fund για Bitcoins – Ανάλογη κίνηση και από την JPMorgan