Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Επιστροφή στα μερίσματα, «δύσκoλη χρονιά το 2024»

Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

Επιστροφή σε καθεστώς μερίσματος για την Alpha Bank.

Η τράπεζα, θα διανείμει μέρισμα για τη χρήση του 2023, μετά από 16 χρόνια, το ύψος του οποίου θα διαμορφωθεί στα 5 σεντ ανά μετοχή,  δηλαδή το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ – όπως έχει αποκαλύψει πριν από μερικές εβδομάδες o wiseman.

Μάλιστα όπως ανέφερε χθες ο  CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα έδινε κάθε χρόνο μέρισμα από το 1949 μέχρι που ήρθε η «απαγόρευση» από τον επόπτη. «Τώρα έχουμε γυρίσει σελίδα, είμαστε ξανά μία αμιγώς ιδιωτική τράπεζα και έχει επέλθει συμφωνία με τον SSM για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023» συμπλήρωσε.

Σε συνάντηση ενημέρωσης που είχε χθες η Διοίκηση της τράπεζας με δημοσιογράφους, ο κ. Ψάλτης εμφανίστηκε συγκρατημένος σε ότι αφορά τον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης το 2024, και δεν φάνηκε να συμμερίζεται την αισιοδοξία των διοικήσεων των άλλων τριών συστημικών τραπεζών για σημαντική άνοδο των χορηγήσεων.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα λάβει χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2024, και ότι η μείωση των επιτοκίων θα είναι της τάξης του 0,5%.

Εκτίμησε πως το 2024 θα είναι «δύσκολη χρονιά» λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης αλλά και των εκλογικών αναμετρήσεων.

Μέσα σ’ αυτό το αβέβαιο περιβάλλον η «Ελλάδα αποτελεί όαση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψάλτης, σημειώνοντας πως η χώρα προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συμφωνία με την UniCredit -η οποία απέκτησε το 9% της τράπεζας από το ΤΧΣ– και χαρακτήρισε την ιταλική τράπεζα σημαντικό εταίρο.

«Η  UniCredit μαζί με την Reggeborgh αποτελούν ένα συμπαγές group μετόχων το οποίο προσδίδει αυτοπεποίθηση στην Alpha Βank» σημείωσε με έμφαση ο κ. Ψάλτης.

Η Alpha Bank εστιάζει στην ανάπτυξη των εργασιών της σε Ελλάδα και Κύπρο, με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, θα εκμεταλλευτεί και το νέο τραπεζικό σχήμα Unicredit – Alpha Ρουμανίας, στο οποίο η ελληνική τράπεζα κατέχει το 10%. Επίσης, στόχος της τράπεζας είναι να ενισχύσει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων σε ΝΑ Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.

Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο κ. Ψάλτης, ανέφερε ότι έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα από το 2019, όταν ο δείκτης ΝPE βρισκόταν στο 43% – και σήμερα έχει υποχωρήσει στο 7%-  μέσω σειράς συναλλαγών και  κινήσεων της τράπεζας, όπως η μεταφορά της  μονάδας των κόκκινων δανείων προς την Cepal.

Παράλληλα η Alpha Bank είναι παρούσα σε όλες τις χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων σε ενέργεια, υποδομές, τουρισμό, ΔΕΔΔΗΕ, περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό.

Και ταυτόχρονα πραγματοποιεί επενδύσεις –της τάξης των 100 εκατ ευρώ ετησίως- στην τεχνολογία για να υποστηρίξει το νέο επιχειρηματικό της μοντέλο, προσφέροντας  νέες υπηρεσίες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

ΤΧΣ: Oι συστημικές τράπεζες βελτίωσαν τις επιδόσεις σε όλο το φάσμα του ESG

ΤτΕ: Στα 7,11 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο (Πίνακας)

Παγκρήτια: «Πράσινο φως» από ΤτΕ για τη συγχώνευση με τη Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας