Σχεδόν 700 εκατ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια πέρασαν στη διαχείριση των servicers το διάστημα Απριλίου- Σεπτεμβρίου 2023, με την αύξηση τους να αποδίδεται στην άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.

Έτσι η ονομαστική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι servicers αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στα 71,186 δισ. ευρώ όταν στο τέλος Μαρτίου ήταν στα 70,494 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

1

Σε όλες τις κατηγορίες δανείων, από τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά μέχρι τα επιχειρηματικά παρατηρείται αύξηση στα «κόκκινα».

Την μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισε η κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων, και  στη διαχείριση των servicers πέρασαν 423 εκατ. ευρώ νέα «κόκκινα» καθώς από τα 23,530 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου στα 23,953 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα δάνεια της συγκεκριμένης κατηγορίας τα δάνεια των  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινήθηκαν πτωτικά και περιορίστηκαν στα 12,207 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο  (από 12,336 δισ. ευρώ τον Μάρτιο).

Τα προβληματικά δάνεια που βαρύνουν αγρότες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αυξήθηκαν στα 9,593 δισ. ευρώ από 9,556 δισ. ευρώ.

Ίδια η εικόνα και στα δάνεια των νοικοκυριών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 232 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 37,64 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου από 37,408 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Η μεγαλύτερη άνοδος αφορά τα στεγαστικά δάνεια τα οποία  διαμορφώθηκαν στα 21,528 δισ. ευρώ, από 21,303 δισ. ευρώ. Τα προβληματικά καταναλωτικά ήταν στα 15,813 δισ. ευρώ (από 15,896 δισ. ευρώ).

Δάνεια νοικοκυριών

Από αυτά τα 71,186 δισ. ευρώ δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers, περισσότερα από τα μισά και συγκεκριμένα το  53% είναι δάνεια νοικοκυριών.

Το 34% είναι επιχειρηματικά δάνεια και το 13% είναι τα προβληματικά δάνεια από αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Σε ότι δε αφορά τα δάνεια των νοικοκυριών το μείγμα είναι 57% στεγαστικά και 43% καταναλωτικά δάνεια.

Επίσης τη μερίδα του λέοντος στη διαχείριση των 71,18 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων έχουν οι τρεις μεγάλοι servicers της αγοράς, δηλαδή οι doValue, Intrum και  Cepal, που έχουν αναλάβει το 83% των προβληματικών χαρτοφυλακίων, με τις  υπόλοιπες  20 αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης να καλύπτουν το υπόλοιπο 17%.

Ωστόσο το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση του αριθμού των εταιρειών διαχείρισης που σήμερα είναι 23.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου  2024 και με βάση το νέο νόμο του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι εταιρείες διαχείρισης θα πρέπει να θέσουν σε λειτουργία τις ψηφιακές πλατφόρμες τους, προκειμένου μέσω αυτών να παρέχεται αναλυτική ενημέρωση στους οφειλέτες.

Να γνωρίζουν δηλαδή όλες τις παραμέτρους που αφορούν την οφειλή τους, για τις  δόσεις, τις προμήθειες, τα επιτόκια, τις κινήσεις που κάνουν οι διαχειριστές προκειμένου να δώσουν δεύτερες ευκαιρίες, τα «κουρέματα» κ.λπ.

Μάλιστα με τον νέο νόμο για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ελέγχει όλες τις κινήσεις των εταιρειών διαχείρισης κατά πόσο τηρούν τους κανόνες σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των οφειλετών και την παροχή στοιχείων που είναι υποχρεωμένες να παρέχουν.

Διαβάστε επίσης

ΤτΕ: Σταθερή στα €71 δισ. η ονομαστική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ

Alpha Bank: Προχωρά στην δανειοδότηση μικρής επιχείρησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

ΕΤΕ: Θετικό αναμένεται το 2024 για τις ελληνικές εξαγωγές – Τι θα «φρενάρει» μερικώς τη δυναμική