Έτοιμες είναι και πάλι οι ελληνικές τράπεζες να κατακτήσουν τα Βαλκάνια και να έχουν ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μετά από μία δεκαετία συρρίκνωσης και υποχώρησης από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, καθώς ήταν δέσμιες των μνημονιακών απαιτήσεων, οι συστημικές τράπεζες στοχεύουν και πάλι στην ενδυνάμωση της παρουσίας τους στα Βαλκάνια.

1

Η Eurobank πρωταγωνιστεί σ αυτήν την ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων.

Χτες ανακοίνωσε ότι απέκτησε ένα επιπλέον ποσοστό 3,2% στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου,  έναντι τιμήματος 16,74 εκ. ευρώ, και πλέον θα κατέχει το 29,2% της κυπριακής τράπεζας.

Ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου προχώρησε σε  συμφωνία για την απόκτηση του δικτύου της BNP Paribas στην Βουλγαρία, μέσω της θυγατρικής της Postbank, που   είναι η τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας.

Και όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος (Group Chief Operating Officer -COO) της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου: «Η Eurobank παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας στην ευρύτερη περιοχή».

Η τράπεζα αναζητά και δηλώνει παρούσα σε κάθε ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης διεθνώς. Εξάλλου το 30% της κερδοφορίας της να προέρχεται από το δίκτυο εξωτερικού, και όπως προβλέπεται  τα κέρδη το 2022 από τις διεθνείς δραστηριότητες θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, από τα 150 εκατ. ευρώ το 2021.

Στο 9μηνο φέτος τα καθαρά κέρδη από τις  δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν 153εκ. ευρώ, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 16,4% και ανήλθαν σε 223εκ. ευρώ και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 44,6% σε 197εκ. ευρώ το εννεάμηνο 2022. Το 46% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών προήλθε από τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία και το 44% από αυτές στην Κύπρο.

Η Eurobank  έχει παρουσία εκτός από την Ελλάδα σε πέντε ακόμα χώρες: Στη Βουλγαρία με την Postbank, στην  Σερβία με την  Eurobank Serbia, στην Κύπρο με την Ελληνική Τράπεζα στην οποία ελέγχει το 26%, στη Μεγάλη Βρετανία και στο Λουξεμβούργο με την θυγατρική της Eurobank Private Bank Luxembourg.

-H Εθνική Τράπεζα «διέσωσε» ένα μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό καθώς λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων έφυγε από τα Βαλκάνια όπου είχε ισχυρή παρουσία. Σήμερα έχει υποκαταστήματα σε  Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία, Μάλτα και στην Αίγυπτο. Τα προ προβλέψεων κέρδη από τις δραστηριότητες  εξωτερικού στο 9μηνο 2022 διαμορφώθηκαν στα 15 εκατ ευρώ.

– Η Alpha Bank έχει παρουσία σε Κύπρο,  Ρουμανία και Λουξεμβούργο. Οι δραστηριότητες αυτές απέφεραν στο 9μηνο κέρδη προ προβλέψεων 40,7 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα –στο πλαίσιο του Project Tomorrow- αποχώρησε από την Αλβανία, πωλώντας την εκεί θυγατρική της (Project Riviera), ενώ αναθεώρησε και διατηρεί την θυγατρική της στο Λονδίνο ενδυναμώνοντας μάλιστα την παρουσία της.

Τράπεζα Πειραιώς έχει σήμερα παρουσία στην Γερμανία και στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι στην  Ουκρανία, αν και έχει διευρυμένη παρουσία, ωστόσο η  έκθεσή της δεν υπερβαίνει το 0,2% του συνολικού της ενεργητικού, και συνεπώς δεν υπάρχει ανησυχία λόγω του πολέμου που συνεχίζεται.

Ωστόσο η Πειραιώς φιλοδοξεί να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά μέσα από την ψηφιακή τράπεζα που «κτίζει» σε συνεργασία με την  Natech.  Η νέα πλατφόρμα BankTech, η οποία συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία, θα παρέχει υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο.

Διαβάστε επίσης

Attica Bank: Εγκρίθηκε η κεφαλαιακή ενίσχυση 490 εκατ. ευρώ – Στόχος η καθιέρωση ως 5ος πόλος του τραπεζικού συστήματος

Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί την κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη