ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον νέο πτωχευτικό νόμο, τη δεύτερη ευκαιρία, καθώς ολοκληρώνεται η φάση της διαβούλευσης και αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για τον φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των πτωχευμένων. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 δε θα έχει πλήρως αναβαθμιστεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα –αφού όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά- του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Τα παραπάνω αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας πως στόχος είναι να διευθετηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρέος από τα 234 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικές οφειλές νοικοκυριών, επαγγελματιών, επιχιερηματιών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες ΔΕΚΟ.
Μάλιστα σημειώνουν πως υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τη διαχείριση του φορέα, που θα αναλάβει να αγοράζει, να μισθώνει και να πουλάει τα ακίνητα.
Όπως είναι γνωστό ο νόμος για τη δεύτερη ευκαιρία δίνει το δικαίωμα διευθέτησης όλων των οφειλών με τρόπο ανάλογο με το εισόδημα του κάθε οφειλέτη. Η διευθέτηση γίνεται για όλους τους πιστωτές ανάλογα με το τι οφείλει στον καθένα και ο υπολογισμός θα γίνεται βάσει αλγορίθμου.
Το πλεονέκτημα του νέου πτωχευτικού είναι ότι η διαδικασία θα «τρέχει» σύντομα και ο οφειλέτης θα απαλλάσσεται από τα χρέη του έναν χρόνο μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης και θα μπορεί να κάνει μία νέα αρχή.
Αντίθετα ο παλαιός πτωχευτικός όριζε ότι πρώτα έπρεπε να πωληθούν τα ακίνητα και μετά ο οφειλέτης «καθάριζε» από το χρέος του.
Το σημαντικό επίσης είναι ότι ο δικαστής είναι εκείνος που τελικά θα αποφασίσει αν κάποιος μπορεί να πτωχεύσει η όχι. Ενώ η διαδικασία προβλέπει μία σειρά από φίλτρα, κριτήρια και «κόφτες» για να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Από την άλλη οι τράπεζες δεν έχουν κίνητρο να ωθήσουν κάποιο στην νέα πτωχευτική διαδικασία, διότι από τη στιγμή που ο οφειλέτης θα καταθέσει την αίτηση για να πτωχεύσει, αναστέλλεται αυτόματα κάθε κατάσχεση ή πλειστηριασμός από τα πιστωτικά ιδρύματα. Στόχος είναι την πτωχευτική οδό να ακολουθήσουν οι πραγματικά υπερχρεωμένοι και σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους.
Ωστόσο στοιχεία για το πόσοι είναι οι αδύναμοι οφειλέτες και πόσα οφείλουν προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, θα καταγραφεί αφού ανοίξει η πλατφόρμα και υποβάλλονται τα αιτήματα.
Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ένταξης στον νέο πτωχευτικό έχουν και οι 40.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη που περιμένουν την εκδίκαση των υποθέσεών τους, αν παραιτηθούν πριν από την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο. Αλλά και στην περίπτωση που η υπόθεση τους απορριφθεί από το δικαστήριο, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα πτώχευσης.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο οφειλέτης που επιλέξει να πτώχευση, μπορεί να συνεχίσει να παραμένει στο σπίτι του με 12ετή σύμβαση μίσθωσης, καταβάλλοντας συγκεκριμένο ενοίκιο. Με τη λήξη της 12ετίας μπορεί να αγοράσει το σπίτι του ξανά με βάση την τρέχουσα αξία του. Αν θελήσει να το πράξει πριν την εκπνοή της 12ετία, τότε πρέπει να καταβάλλει επιπλέον και τα ενοίκια που απομένουν, έχοντας ωστόσο δικαίωμα να ζητήσει κάποια έκπτωση από τον φορέα που θα διαχειρίζεται το ακίνητο του.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένας 35χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ από τον Πύργο με τραύμα στον τράχηλο από επίθεση
- Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα υποδέχεται τη δεύτερη θητεία Τραμπ με την εντελώς αντίθετη εικόνα σε σχέση με αυτή που είχε την πρώτη θητεία
- Σύνοδος ΕΛΚ: «Σημαντικό η Γερμανία να τεθεί στο στρατόπεδο του ΕΛΚ», τόνισαν συνεργάτες του Μητσοτάκη
- Ο Αλέξης Κούγιας αποκάλυψε ότι είχε καρκίνο του προστάτη – Ποια θεραπεία ακολουθεί τώρα