ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κακούργημα θα πρέπει να θεωρείται πλέον η θανάτωση ή ο βασανισμός ζώων, μετά την ομόφωνη έγκριση της Βουλής στην τροπολογία που κατατέθηκε σε συνέχεια των εξαγγελιών του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη μετά τα αυξανόμενα κρούσματα κακοποίησης.
Ο υπουργός Ανάπτυξής είπε πως υπήρξαν περιστατικά, τα οποία ξεσήκωσαν την κοινωνία.
Κακούργημα η κακοποίηση ζώων – Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή
«Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν βασανισμοί και αγριότητες στα ζώα σε μία πολιτισμένη κοινωνία. Τα περιστατικά αυτά, φανέρωσαν τη μεταβολή ενός μεγέθους για την κοινωνική απαξίωση από αυτές τις συμπεριφορές Η κοινωνία θέλει να τιμωρούνται δίκαια οι δράστες. Και είναι δίκαιη η κάθειρξη μέχρι 10 χρόνια. Αυτή είναι η τιμωρία για τους βασανιστές των ζώων», σημείωσε.
Όπως είπε, υπάρχει διάταξη στον Ποινικό Κώδικα για τον βασανισμό των ανθρώπων, που προβλέπει από 5 έως 20 χρόνια κάθειρξη. «Άρα μεγαλύτερη κάθειρξη από αυτή των ζώων, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα με την αναλογικότητα», σημείωσε.
Μάλιστα, επικαλέστηκε μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι βασανιστές των ζώων προχωρούν σε βία και κατά των ανηλίκων και των αδυνάτων.
«Άρα, η τιμωρία τους είναι και κοινωνική αναγκαιότητα», είπε τονίζοντας πως το ζώο που βασανίστηκε, θα αφαιρείται από τον ιδιοκτήτη και θα πηγαίνει σε δομή.
Με την αυστηροποίηση των ποινών συμφώνησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, εκφράζοντας κάποιες αντιρρήσεις με επιμέρους σημεία της τροπολογίας, όπως το εάν θα αφαιρείται οριστικά το ζώο από την ιδιοκτησία του βασανιστή.
Ο κ. Βορίδης είπε πως αυτό θα αποφασίζεται από τον εισαγγελέα.
Σημειώνεται πως η τροπολογία αυστηροποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων, προβλέποντας εφεξής για τους παραβάτες ποινή κάθειρξης έως 10 έτη – έναντι τουλάχιστον 1 έτους που ισχύει – καθώς και αυξημένη κατά πολύ χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, τα το ύψος των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ έκαστη αντί ποινής 5.000 έως 15.000 ευρώ που ισχύει.