ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
Θετικές απαντήσεις σε ποσοστό 55% κατέγραψε έρευνα της Values (εταιρεία ορκωτών εκτιμητών) στο ερώτημα προς ξένες επενδυτικές – συμβουλευτικές εταιρείες για το αν θα επένδυαν στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας είναι το φορολογικό πλαίσιο και οι συχνές αλλαγές του, με δεύτερο, αν και σε πολύ μικρότερο ποσοστό, την γραφειοκρατεία.
Οι θετικές απαντήσεις δόθηκαν μάλιστα όταν την ίδια στιγμή μόνον ένα 2% του δείγματος πιστεύει ότι θα επέλθει βελτίωση ως προς τη φορολογία, ενώ ο υπ’ αριθμόν ένα τομέας για επενδύσεις, με σημαντική διαφορά από τους υπολοίπους, είναι ο τουρισμός.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Values, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Prodexpo από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Παναγιώτη Μερεκούλια:
Το 55% του δείγματος δηλώνει πως θα προχωρούσε σε επένδυση στην Ελλάδα με το 40% να απαντά αρνητικά. Ο κλάδος που σε ποσοστό 60% θεωρείται ελκυστικότερος είναι ο τουρισμός, δεύτερη κατηγορία οι υπηρεσίες με 20%, 10% του δείγματος θα επένδυσε στην έρευνα και επίσης 10% στην ενέργεια.
Το 48% θεωρεί ως πρόβλημα το φορολογικό πλαίσιο, 23% την γραφειοκρατεία, για διαφθορά μίλησε το 20% και για πολιτική αστάθεια το 5%. Το 30% πιστεύει ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες της πολιτικής αστάθειας, το 6% ότι θα βελτιωθεί η διαφθορά, το 35% ότι θα επέλθει βελτίωση στις υποδομές και βελτίωση στο ανθρώπινο δυναμικό το 25% (τα δύο τελευταία δεν καταγράφονται ως σημαντικά προβλήματα).
Το 65% πιστεύει ότι θα αποκατασταθεί άμεσα η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και το 32% όχι.
Στο ερώτημα αν η κατάσταση της Ελλάδας θα συγκλίνει με αυτή των υπολοίπων αναπτυγμένων περιοχών, το 33% απάντησε θετικά, το 30% πιστεύει ότι θα παραμείνει η ίδια και το 27% θα χειροτερεύσει.
Όπως σχολίασε ο κ. Μερεκούλιας, οι απαντήσεις στο ερώτημα είναι ισομερώς κατανεμημένες και αυτό δείχνει ότι «είναι στο χέρι μας για το πώς θα διαμορφωθούν μελλοντικά οι ισορροπίες», ενώ πρόσθεσε πως «οι ξένοι επενδυτές αυτή την στιγμή θεωρούν ότι το πιο δυνατό σημείο μας ως χώρα είναι η γεωγραφική μας θέση και οι σημαντικότερες αδυναμίες τα υψηλά επιτόκια για χρηματοδοτήσεις. Στα ατού της χώρας επίσης συγκαταλέγεται το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό».
Η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε τη διάρκεια Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2018.
Οι 65 εταιρείες που συμμετείχαν ήταν από τους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών, με έδρα κατά 95% στην ΕΕ και το υπόλοιπο 5% ΗΠΑ και Αυστραλία, ενώ καμία αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσία στη χώρα μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκίνησε η επέκταση του Smart Park στα Σπάτα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κρήτη: Τραυματίστηκε εργαζόμενος μετά από άγριους πυροβολισμούς – Φόβοι για βεντέτα
- Παύλος Μαρινάκης: Τι θέλει ο κ. Ανδρουλάκης; Να μην βλέπουμε τις συνεντεύξεις του;
- Public: Οι χειμερινές εκπτώσεις συνεχίζονται με Εγγύηση Χαμηλότερης Τιμής!
- UBS για ελληνικές τράπεζες: Έτοιμες να ανταμείψουν τους μετόχους, ενώ οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές