Mε το συνολικό κόστος της πανδημίας να υπολογίζεται στα 28 τρισ. δολάρια, η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ παίρνει αυτό που της αναλογεί… Οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του χρόνου δεν συμβαδίζουν σε καμία περίπτωση με το αισιόδοξο σενάριο 7,5% της κυβέρνησης, το οποίο στηρίζεται στην εισροή των κοινοτικών κεφαλαίων.

Το ΔΝΤ μιλάει για ανάπτυξη του χρόνου 4,1%, πιο κάτω από τον πήχη του 5,5% που θέτει η κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν ισχύσει το καλό σενάριο.

Απόσταση υπάρχει και για την  εκτίμηση του ΔΝΤ  για την ύφεση φέτος την οποία υπολογίζει σε 9,5%, όταν η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμά 8,2%.

Όμως, πότε έπεσε μέσα στις εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ το ΔΝΤ, ακόμα και στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων;

Πάντως, η Ελλάδα δεν ηγείται της ύφεσης στην ευρωζώνη φέτος, αφού τα σκήπτρα κρατούν η Ισπανία με 12,8%, η Ιταλία με 10,6%, η Πορτογαλία με 10% και η Γαλλία με 9,8%.

Πολύ κακές είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ και για την ανεργία, οι οποίες επίσης απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμάται έκρηξη της ανεργίας στο 19,9% του εργατικού δυναμικού φέτος (από 17,3%) με μόνο μερική αποκλιμάκωση στο 18,3% το 2021 . Η δεύτερη χειρότερη επίδοση ανεργίας στην ευρωζώνη συναντάται στην Ισπανία όπου το ΔΝΤ προβλέπει «κολλημένη» ανεργία στο 16,8% φέτος και του χρόνου ενώ για την Ιταλία προβλέπεται ότι η ανεργία από 11% φέτος θα αυξηθεί περαιτέρω στο 11,8% το 2021.

Στις υπόλοιπες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο πληθωρισμός από -0.6% φέτος θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 2021 και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 7,7% του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 4,5% το επόμενο έτος αλλά θα συνεχίσει να δίνει ηχηρό παρόν (-3,6%) έως το 2025 .

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση