ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Πηγή ανησυχίας» κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναδεικνύεται στον ιό – μυστήριο με τα χίλια πρόσωπα και κάθε νέα παραλλαγή του σπέρνει από ανησυχία μέχρι τρόμο, θέτοντας επί ποδός πολέμου τον πλανήτη.
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα θα συνοψίσουμε τις πιο βασικές πληροφορίες, όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα. Τη νέα παραλλαγή από τη Νότια Αφρική, που οι επιστήμονες βάφτισαν Όμικρον (Β.1.1.529).
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για μια παραλλαγή με «τρομακτικό προφίλ» – ήδη τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να διακόψουν προσωρινά όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στο Βέλγιο.
Η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε την εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και ανακοίνωσε μέτρα, που ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί: Ειδική άδεια, δεκαήμερη καραντίνα και τριπλό αρνητικό τεστ για τους ταξιδιώτες από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.
Παγκόσμια ανησυχία από τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα
Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού (όπως είναι πιο σωστό να λέγεται) δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες, που γνωρίζουν ότι είναι στη φύση των ιών να μεταλλάσσονται. Ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους, γιατί είναι ένα, ακόμη, καινούριο στοιχείο, πολύ, δε, περισσότερο που δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μεταδοτική μπορεί να είναι. Στη Νότια Αφρική, πάντως, παρουσιάστηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.
Η Όμικρον διαθέτει έναν ιδιαίτερα ασυνήθιστο αριθμό μεταλλάξεων, οι οποίες ενδέχεται να της επιτρέπουν να εισβάλει στο ανοσοποιητικό σύστημα και να την καθιστούν πιο μεταδοτική.
Αυτό, που προβληματίζει τους ειδικούς, είναι ότι κάθε νέα παραλλαγή, που μπορεί να «αγνοεί» τα εμβόλια ή να μεταδίδεται ταχύτερα από την παραλλαγή Δέλτα, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική απειλή και να μας ταλαιπωρεί επί μακρόν.
Δεν αποκλείεται και 4η δόση εμβολίου
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος μας… προσγείωσε ανώμαλα. Όπως εξήγησε, «η νέα παραλλαγή της Μποτσουάνα φέρει 32 μεταλλάξεις (τριπλάσιες σε σχέση με τη Δέλτα), κάποιες από τις οποίες είναι κοινές με την παραλλαγή Δέλτα. Το νέο στέλεχος ενδέχεται να μειώνει την δράση των εμβολίων. Οπότε υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί και 4η δόση.
Θυμίζω ότι της γρίπης το εμβόλιο το κάνουμε κάθε χρόνο. Τέσσερα άτομα από τα πρώτα, που βρέθηκαν, ήταν πλήρως εμβολιασμένα και τα βρήκαν θετικά κι αυτό προκαλεί ανησυχία. Το γεγονός, δηλαδή, ότι αυτή η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού μπορεί να ξεπεράσει τον φραγμό των εμβολίων».
Για την ώρα, πάντως, μόνο προβλέψεις γίνονται και εκκινούν κλινικές έρευνες, ώστε να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντισώματα έναντι της νέας παραλλαγής. Τα δεδομένα από την κοινότητα, σχετικά με τα ποσοστά επαναμόλυνσης, θα δώσουν, επίσης, μια σαφέστερη ένδειξη για την έκταση οποιασδήποτε αλλαγής στην ανοσία.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παραλλαγή Όμικρον θα αναγνωρίζεται από τα υπάρχοντα αντισώματα, αλλά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα παρέχουν μικρότερη προστασία έναντι αυτής. Αυτός είναι και ο λόγος, που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη αύξησης του ποσοστού εμβολιασμού και χορήγησης της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Την ίδια ώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες, που ανέπτυξαν μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και χάπια για την αντιμετώπιση της COVID-19, έχουν εξτρά δουλειά να κάνουν, καθώς καλούνται να εξετάσουν εάν και κατά πόσο τα νέα φάρμακα «φρενάρουν» τη νέα παραλλαγή. Αυτό, βέβαια, μάλλον θα πάρει καιρό, όπως και η ανάπτυξη νέων εμβολίων βέβαια.
Και μπορεί η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να διαβεβαίωσε ότι τα συμβόλαια, που έχει συνάψει η ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες, προβλέπουν τροποποίηση των εμβολίων «αμέσως» μετά την αναγνώριση ανησυχητικών νέων παραλλαγών, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση για προσαρμογή των εμβολίων.
Αγωνιώδη ερωτήματα σε άγνωστα νερά
Εξάλλου η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη και η παγκόσμια ανησυχία για την Όμικρον οδήγησαν σε μίνι «κραχ» τις διεθνείς αγορές, καθώς επανέρχεται το «φάντασμα» του lockdown, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε σημαντικές απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 4,45%, ακολουθώντας τη γενική τάση των αγορών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καλεί τις φαρμακοβιομηχανίες και τις κυβερνήσεις να στείλουν εμβόλια στις φτωχές χώρες και να «ανοίξουν» οι πατέντες όλων των εμβολίων για όλους. Κάλεσε, μάλιστα, τις χώρες, που θα συνεδριάσουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου την ερχόμενη εβδομάδα, να παραιτηθούν από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19.
Εξειδικευμένοι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να δώσουν απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα της παγκόσμιας κοινότητας, εξηγούν, μεταξύ άλλων, ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή από τον εμβολιασμό ενδέχεται να μην ταιριάζουν πλέον καλά στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Με βάση τις γνώσεις για τη λίστα των μεταλλάξεων, εκτιμούν ότι ο ιός είναι πιο πιθανό να μολύνει ή να επαναμολύνει ανθρώπους, που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές.
Ο δείκτης R, που δείχνει πόσο γρήγορα αναπτύσσεται μια επιδημία, εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο 1,47 για τη Νότια Αφρική, αλλά αυξάνεται στο 1,93 στην Γκαουτένγκ. Ωστόσο, όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian, είναι πιθανό τα στοιχεία αυτά να προκύπτουν από στατιστικό λάθος.
Μπορεί η παραλλαγή να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση; Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για το κατά πόσο η νέα παραλλαγή οδηγεί σε πιο βαριά συμπτώματα. Με δεδομένη τη χρονική υστέρηση μεταξύ των λοιμώξεων και της βαριάς ασθένειας, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού υπάρξουν σαφή στοιχεία σχετικά με αυτό.
Η Όμικρον φαίνεται να έχει υψηλή διάδοση στην κοινότητα της Νότιας Αφρικής, δεν δείχνει απίθανο να έχει εξαπλωθεί, χωρίς να είναι ακόμη ανιχνεύσιμη και σε άλλες χώρες.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΥ: «Όμικρον» ονομάστηκε η νέα αφρικανική μετάλλαξη – «Παραλλαγή ανησυχίας»
Astra Zeneca: Εξετάζει την ανθεκτικότητα της θεραπείας της κόντρα στην μετάλλαξη της Μποτσουάνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- X (πρώην Twitter): Μηνύεται για παραπληροφόρηση από την ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα»
- Προκήρυξη διαγωνισμού απευθείας κατάταξης Αξιωματικών Λ.Σ. ειδικότητας Οικονομικού
- ΟΛΠ: Ισχυρή παρουσία στην 7η Διεθνή Έκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου της Σαγκάης
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ασκεί επικοινωνία, αντί να λύσει τα επίμονα προβλήματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας