Δεδομένο θα πρέπει να θεωρηθεί πως το επόμενο βήμα του Ζόραν Ζάεφ είναι να φέρει στην Βουλή της ΠΓΔΜ τη Συμφωνία των Πρεσπών, ζητώντας την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να αποσπάσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο, με δεδομένη τη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα.

Ο Ζόραν Ζέφ ούτως ή άλλως δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της χώρας του για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές. Όμως το στραβό κλίμα επιδεινώθηκε από τη χαμηλή συμμετοχή, γεγονός που του δένει τα χέρια στην προσπάθειά του να πείσει κάποιους από τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO να αλλάξουν στάση και να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που ο Ζάεφ δεν καταφέρει να κερδίσει την κοινοβουλευτική μάχη, δηλαδή να πάρει μαζί του τους 80 από τους 120 βουλευτές, είναι σχεδόν υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εκλογές. «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας, προκειμένου να μπούμε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» δήλωσε χθες το βράδυ.

Ο οδικός χάρτης της συμφωνίας προβλέπει ότι επόμενο βήμα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα Ιανουαρίου. Αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε η συμφωνία μπαίνει προσωρινά στο ντουλάπι.

Τι σημαίνει αυτό για την ελληνική κυβέρνηση; Αφού το ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του «ναι» τελικά δεν ήρθε, περιπλέκοντας τα πράγματα, η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι περιμένει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην ΠΓΔΜ.

Αν, παρ’ όλα αυτά ο Ζάεφ άμεσα οδηγήσει τη χώρα του σε εκλογές και βρει κάποιο τρόπο να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή περίπου μέχρι τον Μάρτιο.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα πράγματα να μην εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο και να ακυρωθούν όλοι οι σχεδιασμοί. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στην Ελλάδα πολύ αργότερα. Και βεβαίως, υπάρχει το ενδεχόμενο η συμφωνία των Πρεσπών να είναι ήδη νεκρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αιφνιδιασμός και κόντρες στην κυβέρνηση από την ασάφεια στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ζάεφ: Συγχαρητήρια για την αποφασιστικότητα σου