• Top Stories

    Στον Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός: «Στόχος» η οικοδόμηση εθνικής γραμμής για Σκοπιανό

    • NewsRoom
    Παυλόπουλος Τσίπρας


    Στις 18.30 το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις επαφές του στο Νταβός. «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ», ήταν από τα πρώτα που τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

    «Σε κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας να αντιμετωπίσουμε το θέμα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, συνέχισε: «Άλλωστε, η χώρα, κυρίως στην εξωτερική πολιτική της, έχει συνέχεια. Και αυτή τη συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο».

    Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και γίνανε κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα που πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. «Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες, καθότι είναι κρίσιμο θέμα. Όλοι μας έχουμε μεγάλη ευαισθησία. Κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται Ιστορία άλλου λαού. Το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποπίηση των προσπαθειών μας» συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Α) στη σημερινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ όπως και τις σχέσεις με την Αλβανία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

    «Η ιστορία το έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά μας θέματα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα πάνω στα θέματα αυτά. Ένα μεγάλο δίδαγμα, οι μεγάλοι διχασμοί ήταν οι οποίοι μας δημιούργησαν προβλήματα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ακούγοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

    Νωρίτερα είχε προηγηθεί το «μίνι» υπουργικό συμβούλιο, όπου σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και η αναβάθμισή τους, κατόπιν της συνάντησης που είχε ο κ. Τσίπρα στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

    Στο μεταξύ, αύριο, Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει αναφορικά με τις εξελίξεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων:

    – Στις 10:30, με τον Κ. Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας
    – Στις 12:30, με την Φ. Γεννηματά, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
    – Στις 13:30, με τον Δ. Κουτσούμπα, γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ
    – Στις 15:00, με τον τον Στ. Θεοδωράκη, επικεφαλής του Ποταμιού και
    – στις 17:30, με τον Β. Λεβέντη, πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ολοκληρώθηκε το «μίνι» Υπουργικό Συμβούλιο – Στο Προεδρικό Μέγαρο μεταβαίνει ο Τσίπρας

     



    ΣΧΟΛΙΑ