Κριστιν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο στα προγράμματα των μεταρρυθμίσεων, όπως βλέπουμε σε όλες τις αποστολές που κάνουμε μαζί με την Επιτροπή. Έχει επίσης βελτιώσει την πιστοληπτική της αξιολόγηση, αλλά ακόμα (τα ομόλογα) δεν είναι επιλέξιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να κάνουμε ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα και πολύ σπάνια γίνεται αναφορά για κάποια συγκεκριμένη χώρα», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου, μετά τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε πως τα κριτήρια επιλεξιμότητας των τίτλων που αγοράζει η Τράπεζα είναι γνωστά και πως αγοράζει μόνο με επενδυτική βαθμίδα. Εξήγησε ωστόσο πως από το κείμενο των αποφάσεων είναι εμφανές πως η ΕΚΤ θα παραμείνει ευέλικτη όσον αφορά τα πρόγραμμα PEPP και σημείωσε ειδικά την πρόταση που αφορά την ευελιξία για την περίπτωση της Ελλάδας.
«Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας».
Αναφορικά με την νομισματική της πολιτική τους επόμενους μήνες και την επίπτωση της παραλλαγής Όμικρον στην οικονομία της Ευρωζώνης σε μια περίοδο ισχυρό πληθωρισμού, η Λαγκάρντ δήλωσε πως η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και πως η νέα μετάλλαξη θα έχει πράγματι αντίκτυπο, ωστόσο οι οικονομίες είναι πλέον πιο ανθεκτικές.
Όσον αφορά τον αυξημένο πληθωρισμό, η Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως θα μείνει πάνω από το 2% για το μεγαλύτερο μέρος του 2022. «Περιμένουμε όμως να υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», πρόσθεσε. Έτσι, η EKT αποφάσισε να προχωρήσει στον τερματισμό του PEPP τον Μάρτιο του 2022, με παράλληλη όμως ενίσχυση του τακτικού προγράμματος αγορών (APP), με τον διπλασιασμό των μηνιαίων αγορών στα 40 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, η Λαγκάρντ ανέφερε πως αναμένει το ΑΕΠ να περάσει τα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2022. Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, αναμένει ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 5,1% το 2021, 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024.
Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται στο 2,6% το 2021, 3,2% το 2022, 1,8% το 2023 και 1,8% το 2024, ενώ χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 1,4% το 2021, το 1,9% το 2022, το 1,7% το 2023 και το 1,8% το 2024.
Διαβάστε επίσης