ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η νομιμότητα των προστίμων που επιβλήθηκαν για την παραβίαση της αστυνομικής διάταξης που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου, θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η υπόθεση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια, με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης, μετά από αίτημα 46 Θεσσαλονικέων.
Μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ, αναστέλλεται η εκδίκαση όλων των προσφυγών για ανάλογα πρόστιμα που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.
Στην πρότυπη δίκη ουσιαστικά θα κριθεί η συνταγματικότητα των αστυνομικών διατάξεων που απαγορεύουν, λόγω κορονοϊού, τις δημόσιες συναθροίσεις.
Στους 46 Θεσσαλονικείς επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ επειδή συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις ανήμερα του Πολυτεχνείου.
Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν καθώς παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορονοϊού COVID-19)», απαγορεύτηκαν εκείνες τις ημέρες οι δημόσιες συναθροίσεις.
Οι αιτούντες κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων.
Έτσι, κατέθεσαν αίτημα στο ΣτΕ για πρότυπη δίκη και επικαλέστηκαν ότι και σε άλλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ.
Οι 46 Θεσσαλονικείς υποστηρίζουν ότι τίθενται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι εάν η απαγορευτική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδόθηκε κατ΄ επιταγή της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι σύμφωνη με:
α) το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, όπως επίσης προστατεύει και τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,
β) το άρθρο 25 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αρχή της αναλογικότητας η οποία είναι μία αρχή, βάσει της οποίας σταθμίζεται η νομιμότητα των επιβαλλόμενων κρατικών περιορισμών στη σφαίρα των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς δεν μπορεί οι περιορισμοί να είναι ανέλεγκτοι και αυθαίρετοι,
γ) το άρθρο 43 του Συντάγματος που προβλέπει ότι για τα θέματα γενικότερης σημασίας και ενδιαφέροντος πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων φορέων,
δ) Τον πρόσφατο νόμο 4703/2020 για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,
ε) Την από 11.2020 κοινή υπουργική απόφαση για «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» και
ζ) Εάν έχει προηγηθεί της επίμαχης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. η απαιτούμενη διαδικασία αιτιολογημένης γνωμοδότησης από τις αρμόδιες υγειονομικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες.
Οι αιτούντες αναφέρονται και στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις «απαγορευμένες» συγκεντρώσεις στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σαρπ συγκάλεσε, κατ΄ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης) η οποία, έκανε δεκτό το αίτημα και οι υποθέσεις εισήχθησαν προς στο ΣτΕ ως πιλοτική δίκη.
Διαβάστε επίσης:
Διενέργεια έρευνας για τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ
Δικαστήρια στην Αττική: Αναστέλλεται η λειτουργία τους, ελάχιστες οι εξαιρέσεις
Τραγωδία στο Μάτι: Στον ανακριτή ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Β. Ματθαιόπουλος