Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς
Αντιδράσεις στη Γερμανία φαίνεται πως πυροδότησε το πρόσφατο κείμενο της Handelsblatt σχετικά με την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας που, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «είναι πιο κοντά από ποτέ». Οι γερμανικές αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι το Βερολίνο θα κρατήσει τουλάχιστον αρχικά, «κλειστά τα χαρτιά του» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Εκτιμούν πως οτιδήποτε διαφορετικό «δεν θα ήταν πολιτικά έξυπνο στην παρούσα φάση».
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης, Όλαφ Σολτς, έχει αναλάβει εδώ και λίγες εβδομάδες τα καθήκοντά του και οι εκτιμήσεις τον θέλουν να ακολουθεί μεν διαφορετική από τον προκάτοχό του πολιτική απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, χωρίς όμως να υπαναχωρεί πλήρως έναντι των ελληνικών αξιώσεων. Αν επέλεγε άλλωστε τον δεύτερο δρόμο, θα προκαλούσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του, αναφέρει η DW.
Ήδη την Τετάρτη, βουλευτές του κυβερνώντος CDU προειδοποίησαν σχετικά τον Σολτς, να μη φανεί ιδιαίτερα υποχωρητικός με την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Deutsche Welle, το οικονομικό συμβούλιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, ζήτησε να μην αποδεσμευτεί η Ελλάδα πρόωρα από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. «Μετά από δέκα χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν υπάρχει ουδεμία αφορμή για μια τέτοια κίνηση», σχολίασε ο γγ. του συμβουλίου Στάιγκερ, προσθέτοντας ότι «επ΄ ουδενί ο Τσίπρας κατάφερε να λύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας του».
Έτσι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση στις προτάσεις Γαλλίας και ESM για το ελληνικό χρέος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση , ο εκπρόσωπος του υπουργείου παρέπεμψε στο επόμενο Eurogroup που θα συζητήσει το θέμα, στο αναπτυξιακό σχέδιο που καλείται να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά αλλά και στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης που είναι βασική προϋπόθεση για τα όποια επόμενα μέτρα.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρχει ένας «έλεγχος» από πλευράς των θεσμών.